OFF neučinkovite policije

Aktualno-politična novica
22. 7. 2019 - 15.00
 / OFF

Po uradnih delnih rezultatih ukrajinskih predčasnih parlamentarnih volitev je stranka predsednika Zelenskega Služabnik države prejela 42 odstotkov glasov. Največja opozicijska stranka Za življenje je prejela 13 odstotkov glasov. Zelenski je napovedal, da bo k pogovorom za oblikovanje koalicije povabil letošnjega maja oblikovano stranko Glas, ki je prejela 6 odstotkov glasov. Zelenski je parlamentarne volitve sklical v trenutku svoje predsedniške zaprisege z namenom izvolitve parlamenta, naklonjenega njegovi politiki. Parlament ima namreč moč potrditi ali zavrniti vsakega ministra, prav tako imajo zadnjo besedo pri potrditvi premierja, ki ga lahko predsednik države le predlaga. V vmesnem času je tako parlament večkrat zavrnil spremembe na čelu ministrstev, ki jih je predlagal Zelenski. 

Na japonskih parlamentarnih volitvah za zgornji dom parlamenta je Liberalna demokratska stranka, stranka premierja Šinza Abeja osvojila 57 odstotkov sedežev. S koalicijsko zaveznico, stranko Komeito ima tako večino v zgornjem domu parlamenta, vendar pa koalicija ni osvojila dveh tretjin sedežev, kar bi ji omogočilo spreminjanje ustavnih amandmajev. Premier Abe si prizadeva spremeniti deveti člen ustave iz leta 1947, ki Japonski prepoveduje obstoj zračnih, morskih ali kopenskih vojaških sil ali sprožitev vojne. Japonska sicer vzdržuje tako imenovane vojaške “enote za samoobrambo”, ki so po mnenju podpornikov ustavne spremembe v nasprotju z ustavo, zaradi česar bi bila sprememba ustave nujna. Premier Abe bi za razpis referenduma, na katerem bi volivci dokončno odločili o spremembi amandmaja, potreboval dvotretjinsko parlamentarno podporo. Premier je napovedal, da bo nadaljeval z iskanjem podpore ustavnih sprememb pri opozicijskih strankah. Vladajoča stranka je sicer na oblasti tako rekoč neprekinjeno od leta 1955, ko je bila ustanovljena. 

Kamboški premier Hun Sen zanika navedbe ameriškega časnika Wall Street Journal, da je kitajski vojaški mornarici s skrivnim dogovorom omogočil dostop do kamboške pomorske baze. Zasidranje v kamboški pomorski bazi v Tajskem zalivu bi Kitajski olajšalo operacijo gradnje umetnih otokov, s katerimi legitimizira svojo zahtevo po teritoriju v Južnokitajskem morju. Kitajska zahteva po večini Južnokitajskega morja pa se prekriva z zahtevami po ekskluzivnih ekonomskih območij sosednjih držav. Kambodža znotraj organizacije ASEAN podpira kitajsko zahtevo po Južnokitajskem morju. 

Premier Sen je poudaril, da kamboška ustava prepoveduje gostovanje tujih vojaških mornaric. Kamboška vlada je že lanskega novembra zanikala poročila, da kitajska vlada domnevno že dve leti lobira za dovoljenje o bivanju svoje vojaške mornarice v kamboškem pristanišču. Kamboška vlada je letos tudi zavrnila ponudbo ameriške vlade o popravilu pristanišča, nakar je ameriško obrambno ministrstvo kamboško vlado pozvalo, naj oblikuje neodvisno zunanjo politiko ter ne dovoli prisotnosti tuje vojaške sile znotraj države. 

Iransko ministrstvo za obveščanje je razglasilo, da so aretirali 17 iranskih državljanov ter jih obtožili vohunjenja za ameriško obveščevalno agencijo Cio. Obtoženi, odkriti v zadnjem letu, so bili obsojeni na smrt ali dolge zaporne kazni. Obveščevalna agencija Cia naj bi Irancem v zameno za občutljive informacije o iranski vojski, ekonomiji, jedrskem programu in kibernetski varnosti obljubila vizume za Združene države Amerike. Prejšnji mesec je isto ministrstvo trdilo, da so sesuli zavarovan internetni kanal, preko katerega je Cia komunicirala z vohuni. 

Hongkonški protivladni protestniki policijo obtožujejo nesposobnosti zaščititi protivladne protestnike. Te so namreč včeraj zvečer, ko so se vračali s protivladnega protesta, na postaji podzemne železnice s koli napadli zamaskiranci v belem, policija pa je na prizorišče prispela po tem, ko so napadalci že odšli. 45 ljudi je bilo huje ranjenih. Predstavnik opozicijske Demokratske stranke je napovedal preiskavo, ali za napadi stojijo plačani napadalci, morebiti najeti s strani Kitajske z namenom zastraševanja protestnikov. Hongkonška policija je sporočila, da niso videli nobenega orožja ter niso izvedli nobenih aretacij, saj ni bilo mogoče ugotoviti, kdo je bil vpleten v napade. Policija je v nedeljo zvečer uporabljala solzivec, ko so protestniki protestirali zunaj predhodno odobrenega območja ter metali jajca v predstavniško pisarno Ljudske republike Kitajske. Demonstranti še vedno zahtevajo odstop vlade, na ulice jih je spravil predlog zakona o medsebojnem izročanju osumljencev s celinsko Kitajsko, ki pa je medtem že bil ovržen.

Slovenska vojska bo na območje Policijske uprave Koper poslala 35 dodatnih vojakov, ki bodo na prošnjo slovenske policije pomagali pri varovanju državne meje. Policija je opremljena z nedavno kupljenimi droni, medtem ko bo vojska uporabljala opremo za opazovanje in oklepna vozila. Policija je vojsko, ki pri varovanju meje sodeluje že tri leta, zaprosila za pomoč zaradi povečanega števila poskusov prestopov migrantov slovensko-hrvaške meje. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness