OFF NEUSTAVNOSTI PRISLUŠKOVANJA

Aktualno-politična novica
17. 12. 2013 - 14.00
 / OFF

Ameriški zvezni sodnik Richard Leon je v sodbi izrazil prepričanje o neučinkovitosti ter neupravičenosti taktik ameriške obveščevalne agencije NSA. Še več, program tajnega zbiranja, preverjanja in hranjenja milijonov podatkov o telefonskih pogovorih znotraj Združenih držav, ki ga je razkril nekdanji analitik NSA, Edward Snowden, je označil za neustavnega. Izpostavil je pomanjkanje dokazov, da je zbiranje podatkov o telefonskih pogovorih Američanov v kateremkoli primeru preprečilo teroristični napad. Tožbo sta na sodišče vložila konservativni odvetnik Larry Klayman in oče v Afganistanu ubitega ameriškega vojaka in strokovnjaka za računalništvo, Charles Strange. Zahtevala sta, da vlada izbriše podatke o njunih klicih iz datotek. Četrti amandma ameriške ustave prepoveduje preiskave, za katere niso navedeni utemeljeni razlogi in najnovejša sodba potrjuje, da NSA pri svojih operacijah ni upoštevala tega določila. Sodba se nanaša na notranje zbiranje podatkov o telefonskih komunikacijah, torej le na delovanje agencije na ameriških tleh. Odločitev sicer predstavlja pomembno točko v vsesplošni debati o nujnosti nekaterih dejavnosti NSA, sodbo pa bo najverjetneje presojalo tudi vrhovno sodišče.

Novo poročilo Organizacije združenih narodov o spopadih na vzhodu Konga izpostavlja kršitve človekovih pravic ter vpletenost drugih držav v regiji. Kritike se najprej nanašajo na delovanje redne vojske, ki se bori proti upornikom, a pri tem rekrutira otroške vojake, pojavile pa so se tudi številne obtožbe o spolnem nasilju. Na vzhodu Konga so pomembna nahajališča naravnih surovin, kar je eden od razlogov za boje na tem območju. Poročilo razkriva, da z ilegalnim rudarstvom profitira tudi sama vojska, medtem ko se za nadzor nad viri bori z uporniki gibanja M23. OZN trdi, da omenjene upornike podpira sosednja Ruanda, ki pa očitke zavrača. Zaradi vpletenosti v konflikt so s strani ZDA in nekaterih evropskih držav proti Ruandi že uvedene sankcije.

Varnostne razmere ostajajo izjemno negotove tudi v Centralno afriški republiki, kjer francoskim enotam in silam Afriške unije ne uspe zaustaviti spopadov med kristjani in muslimani. To naj bi se začelo z nasiljem nekdanjih pripadnikov uporniške skupine Seleka, k pomiritvi razmer pa ni prispevala niti zadnja odstavitev treh ministrov vlade. Prebivalstvu za nameček grozi hudo pomanjkanje hrane, saj kmetje v nuji po preživetju družin prodajajo črede živali in kmetijsko orodje. Za ilustracijo, poljedelstvo predstavlja kar dobro polovico bruto družbenega proizvoda, zaposluje pa približno tri četrtine prebivalstva. Francija je včeraj na sestanku zunanjih ministrov Evropske unije pozvala k angažmaju unije v francoski vojaški misiji, a je bil odziv držav članic neenoten. Unija je državi doslej v vojni pomagala zgolj s 37-imi tonami zdravil in medicinske opreme.

Zunanji ministri Evropske unije so v Bruslju na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergeiem Lavrovom poskusili preseči medsebojne razlike. Čeprav se obe strani strinjata glede svobodne ukrajinske odločitve o približevanju tako eni kot drugi strani, se pogledi močno razlikujejo, ko pride do potencialnih posledic povezovanja Ukrajine z unijo. Rusko stran skrbi, da bi se z odpiranjem ukrajinskih meja proti EU začela verižna reakcija, kjer bi ukrajinski trg preplavile dobrine iz držav članic. S tem bi ukrajinski proizvodi postali nekonkurenčni za domačo prodajo in se začeli v velikih količinah izvažati v Rusijo, kar bi povzročilo upad ruske domače proizvodnje. Tudi visoka predstavnica EU za zunanje zadeve, Catherine Ashton, se je v razpravi omejila na ekonomske razmere in zatrdila, da bi Ukrajina prek dogovora z unijo pridobila zaupanje mednarodnih trgov in finančnih institucij. Temu prepričanju se pridružujejo tudi številni protestniki, ki na ukrajinskih ulicah že več tednov izražajo svoj upor proti večjemu povezovanju z Rusijo.

Britanska farmacevtska družba GlaxoSmithKline zdravnikom ne bo več plačevala za promocijo njenih izdelkov in za udeležbo na konferencah, na katerih se predstavljajo nova zdravila. Ob dodaten bonus bodo tudi prodajni uslužbenci podjetja, ki so ga doslej prejemali glede na število predpisanih receptov za določeno zdravilo. Za tak korak se je podjetje menda odločilo zaradi zaostrenih poslovnih pogojev, svoje pa so verjetno prispevale tudi obtožbe o podkupovanju kitajskih zdravnikov. Za mastne kuverte in plačilo prostitutk medicinskemu osebju naj bi GlaxoSmithKline namenil kar 320 milijonov funtov, vodstvo družbe pa vseeno zanika, da je škandal vplival na zadnjo napovedano spremembo poslovne prakse.

Nezadovoljstvo narašča tudi na ulicah Bukarešte, kjer državljani izražajo svoj protest proti osnutku zakona, ki ščiti poslance, predsednika države, župane ter odvetnike pred preiskavami v primerih korupcije. Tudi s strani predsednika države in opozicije se pojavljajo pomisleki glede osnutka, ki bo zdaj poslan v nadaljno razpravo in morda celo ustavno presojo.

Makedonsko zdravstveno ministrstvo je zaradi hude onesnaženosti zraka odredilo zaustavitev proizvodnje v nekaterih večjih industrijskih obratih na območju Skopja. Za ta korak se je odločilo po enotedenskem preseganju mejne vrednosti trdih delcev PM10 v zraku na celotnem območju mesta, v nekaterih delih prestolnice je bila dovoljena vrednost presežena celo za štirikrat. Oblasti so prebivalstvo tudi pozvale k omejevanju zadrževanja na prostem in uporabe vozil, če pa bodo prekoračene vrednosti emisij vztrajale več kot deset dni, bodo morebiti uvedene celo izredne razmere. K prekomerni onesnaženosti poleg industrije prispeva tudi uporaba drv in premoga za ogrevanje v skoraj polovici mestnih gospodinjstev. Novembra je ministrstvo sicer zagrozilo s hudimi kaznimi za direktorje podjetij, ki ne bodo poskrbeli za namestitev ustreznih filtrov na industrijskih objektih, hkrati pa zavrnilo prošnjo gospodarstva po odlogu tovrstnega roka iz naslednjega leta na leto 2019.

Društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog je ponovno opozorilo na problematiko uporabe petrolkoksa v Cementarni Trbovlje. Izpostavljajo nezakonitost njenega delovanja, ki je razvidna iz uporabnega dovoljenja iz leta 2004. To trboveljski cementarni pri proizvodnji cementa dovoljuje le uporabo premoga. Uroša Macerla iz Eko kroga smo povprašali o pomenu uporabnega dovoljenja.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Macerl nam je pojasnil tudi ukrepe, katere je kot odziv na določila v uporabnem dovoljenju sprožil Eko krog.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Mirovni inštitut je v Galeriji Škuc organiziral pogovor z naslovom Izobraževanje – študij – migracije. Več o omenjeni tematiki nam je povedala soudeleženka okrogle mize, Mojca Pajnik, sicer predavateljica na Fakulteti za družbene vede:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

OFF sta pripravila vajenka Zala in Tadej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness