19. 9. 2012 – 14.00

OFF nevladne organizacije

Audio file

Japonska vlada je sprejela priporočilo vladnega svetovalnega odbora, da država do leta 2040 popolnoma opusti jedrsko energijo. Ministri so napovedali, da bodo predlog sprejeli v razmislek, za zastavljeni cilj pa bodo iskali javno podporo. Japonska vlada pa je bolj kot splošni javnosti pripravljena prisluhnili jedrski energiji naklonjenim podjetjem. Tako tudi izraz "javna podpora" za dokument ne predvideva le pridobitve mnenja splošne javnosti, pač pa tudi jedrske industrije in drugih predstavnikov gospodarstva. Za ohranitev jedrskih elektrarn se zavzemajo tudi nekatere lokalne skupnosti v bližini objektov, saj ti nudijo zaposlitev velikemu delu njihovega prebivalstva. Pred nesrečo v Fukušimi je Japonska okoli tretjino vse energije pridobila iz jedrskih elektrarn, cilj pa je bil ta delež povečati na 50 odstotkov. Nova strategija, ki jo predlaga svetovalni odbor, med drugim predvideva, da se bo država usmerila v izkoriščanje obnovljivih virov in da bo okrepila varčevanje z energijo.

Avstralski parlament je kljub podpori javnosti istospolnim porokam    večinsko zavrnil predlog zakona o njihovi uzakonitvi. Po večdnevni  razpravi, med katero je zaradi povezovanja homoseksualnosti z zoofilijo odstopil senator Cory Bernardi, je spodnji dom parlamenta v torek z 98 proti 42 predlog zakona zavrnil.   Uzakonitvi istospolnih porok nasprotuje tako  opozicija kot tudi  vladajoča levosredinska Laburistična stranka.

Stavkajoči rudarji v rudniku platine v Marikani na severu Južnoafriške republike so dobili povišico v višini 22 odstotkov in se bodo v četrtek vrnili na delo. S tem se končuje šesttedenska  stavka, med katero je bilo ubitih 45 ljudi. Delavci v tretjem največjem rudniku platine na svetu, ki je v lasti družbe Lonmin, bodo poleg povišice dobili tudi enkratni bonus v višini 2000 valute randov ali dobrih 200 evrov. V stavki, ki se je začela 10. avgusta, so zaposleni zahtevali dvig plač. Ob nerazumevanju lastnikov so se nemiri v rudniku sprevrgli v nasilje, ki je vrhunec doseglo 16. avgusta, ko je policija s strelnim orožjem ubila 34 rudarjev.

V Sirijo je prispel iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, ki se sestaja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in zunanjim ministrom Validom Mualemom. Iran, sicer zaveznik al Asada, je ta teden predlagal napotitev regionalnih opazovalcev v Sirijo, zavrača pa obtožbe, da z orožjem pomaga al Asadovemu režimu. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice pa so se uporniki po več tednih obstreljevanja umaknili iz treh južnih četrti Damaska, boji pa se nadaljujejo v Alepu. Amnesty International v posebnem poročilu o Siriji opozarja, da sirske sile stopnjujejo napade na tržnice in bolnišnice, s čimer se povečuje število žrtev med civilisti. Na ta način naj bi želeli kaznovati kraje, ki so pod nadzorom upornikov.

V Moskvi bo morala nevladna agencija Združenih držav Amerike – USAID  s prvim oktobrom zapreti svoja vrata. To je prvi tovrsten primer,  potem ko je ruski zgornji dom v mesecu juliju sprejel zakon, ki tuje nevladne organizacije enači s „tujimi agenti“ oziroma zahteva od teh, da se v Rusiji registrirajo kot tuji agenti. S sprejetjem tega zakona je delovanje nevladnih organizacij moteno, ovire pa so predvsem birokratske in zakonodajne narave. Agenciji USAID, ki v Rusiji deluje od padca Sovjetske zveze in je v tem času za svoje projekte porabila slabe 3 milijarde dolarjev, so  moskovske oblasti v skladu z zakonom prepovedale nadaljnje delovanje.

Na Goričkem, natančneje v Prekmurju, so predstavili Eko učilnico na prostem, ki bo v uporabi za potrebe Osnovne šole Puconci. Učilnica na prostem je projekt, ki izhaja iz potrebe po ustreznem prostoru, kjer bi se odvijali pouk, interesne dejavnosti in obšolske dejavnosti. Učilnica s sodobno učno tehnologijo bo učencem, staršem, učiteljem in drugim nudila neposredno in posredno opazovanje naravnega materiala, kemijske poskuse, ogled čebelnjaka, sadovnjaka in šolske njive ter druge dejavnosti. Možno bo spremljati tudi vremenske pojave in opazovati ozvezdja. Govorili smo z Mitjo Sapačom iz Osnovne šole v Puconcih.

Izjava je v posnetku.

 

Off sta pripravila Urh Ambrož in Marko Kraševec.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj