OFF novega koronavirusa

Aktualno-politična novica
25. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu, je na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost pozval deležnike sistema nacionalne varnosti, naj podprejo vse aktivnosti ministrstva za zdravje. Poudaril je tudi, da je na pojavitev novega koronavirusa treba računati zaradi izbruha okužb v Italiji. Potekali bodo sestanki odbora DZ za zdravje, sestali se bodo primorski župani, slovenski zdravstveni minister Aleš Šabeder pa bo odpotoval v Rim, kjer bodo govorili o možnostih zajezitve novega koronavirusa. Medtem je ena izmed prvih slovenskih institucij, ki so sprejele ukrepe za zaščito pred prenosom novega koronavirusa, Univerza v Ljubljani. Ta je  študente in zaposlene, ki so v zadnjih desetih dneh potovali v severozahodno Italijo, pozvala, naj naslednja dva tedna preživijo doma. Šarec je na novinarski konferenci ob predaji novega helikopterja na Brniku zatrdil, da so v najhujšem primeru pripravljeni zapreti mejo z Italijo. To odločitev bodo sprejeli v koordinaciji z drugimi sosednjimi državami.

bertonceljsarec
Nova koalicija ali predčasne volitve?
 / 27. 1. 2020
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je predsedniku Borutu Pahorju poslal predlog za podelitev mandata za sestavo vlade Janezu Janši. Krivec je povedal tudi, da so se potencialne koalicijske stranke - SDS, NSi, DeSUS in SMC vsebinsko uskladile, dokončne odločitve pa naj bi sprejele zvečer. Poleg zagotovljenih 26-ih glasov poslancev SDS jih za potrditev vlade manjka še 20. Po neuradnih informacijah naj bi si koalicijske partnerice že razdelile ministrske stolčke, SDS bi jih po teh načrtih zasedel pet, SMC pa štiri. Če vodje vseh poslanskih skupin izrečejo svojo podporo Janši, se bo Pahor z njim sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa mora državni zbor obvestiti o tem, da ga ne bo predlagal za mandatarja. 

O noveli zakona o nalezljivih boleznih
 / 14. 3. 2018
Poslanci SMC so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o nalezljivih boleznih, po kateri bi otrokom, ki niso cepljeni iz nemedicinskih razlogov, omejili možnost vpisa v javni vrtec in tiste zasebne vrtce, ki so financirani iz javnih sredstev. Hkrati bi morali biti vsi javnozdravstveni delavci cepljeni proti sezonski gripi. S tem želijo precepljenost dvigniti nad 95 odstotkov. Trenutno je slovenska precepljenost za sezonsko gripo štiriodstotna, kar je ena izmed najnižjih številk v Evropi. Nekaj ur kasneje je nasprotni predlog za isti zakon vložila neparlamentarna stranka Za zdravo družbo, ki je za ljudsko iniciativo zbrala 5000 podpisov ljudi, ki bi izkoreninili prisilno cepljenje. Tako bi po zgledu Avstrije, Švice in Norveške uvedli prostovoljno cepljenje brez posledic za starše, ki svojih otrok ne želijo cepiti. V predlogu bi uvedli komisijo za dodeljevanje odškodnin tistim, ki so po cepljenju doživeli stranske učinke. Prav tako pa bi morali zdravniki skupaj s starši ugotavljati razloge za nedopustnost cepljenja - kot da tega že ne počnejo.

Nekdanji kitajski investitor v Aerodrom Maribor SHS Aviation je napovedal tožbo proti Republiki Sloveniji, ki ji očitajo zamude pri sprejetju državnega prostorskega načrta. Kot pravijo, jim je država onemogočila širitev letališča in s tem povzročila gospodarsko škodo. Več o visokoletečih ciljih vlagateljev, ki so pristali na trdih tleh, pa ob petih v OFFsajdu.

Iz ekspedicije APR v Albanijo se javlja Jaka Virant, ki po zapletih v zvezi s prevažanjem pomoči preko bosanske meje deli svoje izkušnje drugim nadobudnim podpornikom okoljevarstvenih gibanj.

Izjava

Vtise sestankovanja v Albaniji povzema kot dober primer delovanja lokalne demokracije v mestu, ki je približek slovenskega Dupleka. 

Izjava

Malezijski predsednik vlade Mahatir Mohamad je odstopil, dan kasneje pa že poziva vse stranke k oblikovanju vlade narodne enotnosti. V vladi tako ne bi bilo strank, le velika koalicija, katere edini primerni voditelj je Mahatir. Ta je hkrati izstopil tudi iz lastne stranke, ki je oznanila prenehanje sodelovanja v koaliciji. Mahatirjev odstop sledi tednu notranjih konfliktov, saj naj bi njegova stranka načrtovala sestavo vlade brez njegovega naslednika Anwarja Ibrahima. Malezijski kralj Abdulah Ri’ajatudin je odstop sprejel, a je Mahatirja prosil, naj ostane na čelu vlade, dokler se ne sestavi nova. Leta 2018 sta Anwar in Mahatir na volitvah nastopila skupaj, češ da je Mahatir edina oseba, ki lahko zmaga na volitvah, a naj bi kasneje vajeti predal Anwarju. To se do sedaj še ni zgodilo. 

Po razpadu koalicije je odstopil predsednik vlade Vzhodnega Timorja Taur Matan Ruak. Po izstopu največje koalicijske stranke mu namreč ni uspelo potrditi proračuna za leto 2020. Ruak je pripravljen ostati na čelu vlade, dokler s tem zagotavlja politično stabilnost državi. Prvi predsednik Vzhodnega Timorja Xanana Gusmao je že napovedal novo koalicijo šestih strank. 

Vladi ZDA in Indije sta se med pripravo na obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Indiji dogovorili za paket dogovorov o prodaji orožja, ki bo ameriški obrambni industriji prinesel slabe 3 milijarde evrov. Trumpov prihod sicer poteka ob kulisi nasilja med protivladnimi protestniki in podporniki predsednika vlade Narendra Modija, ki so ponovno izbruhnili minuli konec tedna. V njih je zaenkrat umrlo več deset ljudi, skoraj 200 pa je ranjenih. Demonstranti že nekaj mesecev protestirajo proti novemu zakonu o državljanstvu, ki izključuje muslimanske prebivalce države. 

OFF sta pripravila Koruza in vajenka Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.