28. 11. 2013 – 14.00

OFF Obrenovca

Audio file

Pa pojdimo. Zmagovalec predsedniških volitev v Hondurasu je kandidat vladajoče konservativne stranke Orlando Hernandez, so sporočile pristojne volilne oblasti. Glede na to, da je treba del glasov še prešteti, njegova zmaga še ni uradna. Levičarski tabor njegove tekmice Xiomare Castro vztraja pri volilnih nepravilnostih in je napovedal proteste. Glede na rezultate z dobrih 80 odstotkov volišč naj bi Hernandez prejel 35,9 odstotka glasov, Xiomara Castro iz levičarske stranke Libre pa 29 odstotkov. Za izvolitev je potrebna navadna večina.

Nikaragva je sprožila postopek proti Kolumbiji na Meddržavnem sodišču v Haagu zaradi spora o meji na morju. Kolumbija je v odgovor na to iz Managve umaknila svojo veleposlanico na posvetovanja. Meddržavno sodišče v Haagu je sicer novembra lani razsodilo, da karibsko otočje San Andreas, zaradi katerega sta se državi prepirali, pripada Kolumbiji, vendar pa je morsko mejo določilo v korist Nikaragve, ki je razsodbo sprejela. Kolumbija je razsodbo zavrnila in se odločila, da to ni najboljši način za reševanje sporov okrog meja, ampak so potrebna dvostranska pogajanja. Nikaragva je zato v sredo v Haagu zahtevala, naj sodišče odloči, da Kolumbija krši svoje mednarodne obveznosti in suverenost Nikaragve.

Celodnevna agonija azilantov iz Pakistana, Afganistana in drugih držav v Srbiji je dobila začasen epilog, saj so jih namestili v hotel Obrenovac. Sicer so prebivalci vasi Ušče blokirali cesto in niso želeli, da se azilantom dovoli namestitev. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Vladimir Božović je dejal, da je bil požar v objektu, kamor naj bi jih najprej namestili, namerno povzročen in da policija že išče storilce. Dodal je še, da prebivalce Obrenovca naproša, naj bodo razumni, in da bo policija poskrbela za varnost vseh, tako njih kot azilantov. Meni tudi, da bi morala Srbija spremeniti zakon o azilantih in zmanjšati birokracijo pri pridobivanju statusa.

Ameriška agencija za nacionalno varnost je špijonirala tudi med zasedanjem vrha G8 in G20 v Torontu leta 2010. Dokumenti, ki jih je posredoval nekdanji pogodbenik Edward Snowden, razkrivajo, da so ameriško veleposlaništvo v Ottawi v ta namen za 6 dni spremenili v kontrolni center, tudi z blagoslovom kanadskih oblasti. Prikrita operacija pa je bila z njimi tudi tesno usklajevana. Tarče vohunjenja sicer niso jasne, so pa na zasedanju v Torontu odprli veliko pomembnih gospodarskih vprašanj. Med njimi tudi predlog globalnega davka na banke, ki so mu močno nasprotovale Kanada in Združene države Amerike. Ena glavnih nalog NSA je bila zagotavljanje podpore za dosego ciljev, ki si jih je zadala ameriška politika.

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu je glasoval o predlogu spremembe direktive o medu. In sicer je bil predlog Evropske komisije, da se genetsko spremenjenega cvetnega prahu ne označuje posebej, kar so na ravni odbora za okolje evropski poslanci z veliko večino zavrnili. Pobuda za jasno označevanje, kaj vse med vsebuje, tudi na račun kar 40-odstotnega uvoza medu v Evropsko unijo, je prišla s strani evropskega poslanca Evropske ljudske stranke Lojzeta Peterleta, ki je - kot vedno poudari - čebelar, a tudi potrošnik.

Izjava se nahaja v posnetku.

Da razbijemo monotonost novičarskega bloka, še ena za vse ljubitelje astronomskih pojavov. Danes ob 19.45 bo komet Ison na svojem popotovanju po prostranem vesolju dosegel najbližjo točko Soncu. Če komet preživi bližnje srečanje z našo zvezdo, se nam decembra obeta lepa predstava. Več o posebnostih kometa Ison nam je povedal Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko.

Izjava se nahaja v posnetku.

V Krškem poteka javna tribuna z naslovom 'Vaš in naš prispevek k preprečevanju nasilja', ki jo v okviru Mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami organizira Zavod Emma - center za pomoč žrtvam nasilja. O tribuni smo spregovorili z Matejo Guštin, strokovno delavko zavoda Emma:

Izjava se nahaja v posnetku.

 

OFF sta pripravila Počivalšek in Urh.

 

Dodaj komentar

Komentiraj