Off obujanja tradicij

Aktualno-politična novica
2. 1. 2015 - 14.00
 / OFF

Nemci po pol stoletja pranja možganov in pripisovanja krivde ponovno obujajo zgodovinski nacionalni duh. V anketi popularnega medija Stern se 29 odstotkov vprašanih strinja s protesti proti islamizaciji Zahoda, organiziranim pod gibanjam Pegida. Več o Pegidi lahko izveste v Offsajdu z 29. decembra. Ne glede na slabo tretjino moralnih podpornikov pa bi se le 13 odstotkov vprašanih udeležilo uličnih manifestacij proti islamizaciji.

Sorodni duh se goji tudi v Ukrajini, demokraciji evropskega kova. Več tisoč ljudi je s pohodom v središču Kijeva obeležilo rojstvo nacionalista Stepana Bandere. Med pohodom so ljudje okolico razsvetljevali z baklami, del pa jih je bil našemljen v nacistične uniforme. Bandera je med drugo svetovno vojno sprva kolaboriral z nacisti in poskušal ustanoviti samostojno državo osem dni po nemškem napadu na Sovjetsko unijo. Na njegov račun se prištevajo tudi pokoli oziroma etnično čiščenje Poljakov na zahodu države med drugo svetovno vojno. Njegovo udejstvovanje so ustavili že nacisti med vojno, saj so Bandero po razglasitvi ukrajinske neodvisnosti zaprli v taborišče. Ko originalni nacisti zaprejo nacionalista, to o njem že veliko pove. Svojo življenjsko pot je Bandera končal leta 1959 v Münchnu s cianidno kapsulo v telesu in lepimi pozdravi ruskega KGB-ja.

Napoved škotskih finančnih strokovnjakov za leto 2015 obeta 1.000 bankrotov podjetij in 12.000 osebnih insolventnosti domačinov. Obenem se, glede na ekonomske kazalce mednarodnih  težav in splošno stanje sveta, lahko računa na dodatno ohlajevanje gospodarstev. Dosedanje rekordno število osebnih insolvenc na Škotskem je bilo leta 2009,in sicer s 24.000 primeri.

Bahrajnska oblast je pred kratkim zaprla vodjo največje opozicijske stranke, Sheikha Alija Salmana, zaradi organizacije protestov in podpihovanja protirežimskih sil. Sedaj je zaskrbljenost izrazilo celo ameriško zunanje ministrstvo, sicer lojalen podpornik oblasti. Situacijo je orisal sociolog in poznavalec Bližnjega vzhoda, Primož Šterbenc.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Azerbajdžanska policija je zaprla lokalni biro, s strani Amerike sponzoriranega Radia Svobodna Evropa oziroma Radia Svoboda. Zaposlenim so prepovedali nadaljevanje z delom in nekatere odvedli na zaslišanje. Zgodba je širša, saj so oblasti že pred mesecem dni zaprle njihovo novinarko in pričele s sodnim postopkom. Radio Svoboda je bil ustanovljen leta 1949 s strani Zahoda kot medij v boju proti širitvi komunističnih sil na starem kontinentu.

Kitajska nadaljuje boj proti korupciji. Zaradi suma slednje je bil odstavljen pomočnik zunanjega ministra. Zhangu Kunshengu se obeta kršitev discipline, kar je kitajski žargon za notranjo preiskavo. Z odstavitvijo sedaj že več visokih funkcionarjev se potrjujejo obljube predsednika Xi Jinpinga o boju proti korupciji.

Na ameriški univerzi John Hopkins najnovejša raziskava o raku obeta obsežen zasuk etablirane dogme. Vsaj dve tretjini rakavih obolenj sta posledici nesreče pri biološki loteriji - nevarnih mutacij ob celični delitvi. Četudi zunanji dejavniki in genetika vplivajo na verjetnost pojava rakave mutacije, je ta vpliv manjši, kot je bilo do sedaj predpostavljeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness