Off odmrznitev in zamrznitev

Aktualno-politična novica
25. 1. 2017 - 15.00
 / OFF

Ameriški predsednik Donald Trump nadaljuje teden podpisovanja predsedniških ukazov. Po zamrznitvi zaposlovanja v federalnih ustanovah je v zadnjem ukazu odredil vnovično gradnjo spornih naftovodov Keystone XL in Dacota Access in s tem izničil prepoved gradnje s strani bivšega predsednika Baracka Obame. Trump kot povod navaja željo po ustvarjanju ameriških služb. Skoraj dva tisoč kilometrov dolg predvideni naftovod Dakota Access, ki naj bi bil po pogojevanju Trumpa zgrajen izključno iz ameriškega jekla, je bil povod za več tednov trajajoče proteste staroselcev in naravovarstvenikov lansko leto. Projekt, vreden skoraj štiri milijarde dolarjev, ogroža vodne vire na staroselskem zemljišču in poteka čez grobišča staroselcev.

Predsednik Trump je prav tako podpisal prepoved, po kateri mednarodne nevladne organizacije, ki delujejo na področju zdravstva, niso upravičene do uporabe federalnih sredstev, če pri svojem delu podpirajo ali izvajajo pravico do splava. Prepoved, ki jo je v omejeni obliki prvi uvedel predsednik Ronald Reagan leta 1984, se v novi Trumpovi razširjeni različici nanaša na vse nevladne organizacije, ki tujim državam zagotavljajo pomoč na področju zdravja, in ne zgolj tiste, ki se ukvarjajo z načrtovanjem družine. Razširjena različica se nanaša na organizacije, katerih skupna sredstva sedaj dosegajo devet milijard dolarjev v približno šestdesetih državah, večinoma v najrevnejših delih sveta. Nevladne organizacije se bodo morale kot že prej zavezati, da pri svojem delu ne bodo zagotavljale storitve splava in nosečnicam ne bodo nudile informacij o splavu ali podpirale liberalizacije zakonodaje o splavu v državi delovanja.

Nemška socialdemokratska stranka SPD je za svojega kanclerskega kandidanta na septembrskih volitvah predlagala Martina Schultza, bivšega predsednika evropskega parlamenta. Voditelj stranke in trenutni nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel je v prid Schulzu odstopil od lastne kandidature in vodstva stranke ter obenem navedel, da ima Schultz več možnosti za zmago proti trenutni kanclerki Angeli Merkel. SPD je trenutna koalicijska partnerica vladajoče Krščanskodemokratske nemške zveze CDU, v primeru zmage septembra pa namesto velike koalicije napoveduje povezovanje z manjšimi levičarskimi strankami.  

Vrhovno sodišče v Panami je zaradi ustavne pritožbe s strani družbe Mossack Fonseca zamrznilo preiskavo tako imenovanih panamskih dokumentov in vloge družbe pri množičnem mednarodnem izogibanju davkov ter se odločilo za presojo ustavnosti preiskave. Mossack Fonseca je vložila ustavno pritožbo proti uporabi njenih dokumentov v preiskavi, za katere trdi, da so bili pridobljeni na nezakonit način in je posledično celotna preiskava proti družbi neustavna. Dokumenti o poslovnih navezah družbe, ki so se v javnosti znašli aprila lani, so razkrili obsežno mednarodno korupcijo v vrhovih politike in vplivali na proteste, ki so privedli do odstopa takratnega islandskega premierja.  

Izraelska vlada je odobrila načrt za gradnjo 2500 novih stanovanjskih enot na zasedenem palestinskem ozemlju Zahodnega brega, potem ko je začetek tedna podpisala dovoljenje za gradnjo novih 500 stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu. Najbolj obsežen načrt novih naselbin na zasedenih ozemljih po letu 2013 je požel obsodbe tako s strani Evropske unije, ki zagovarja rešitev dveh držav, kot Združenih narodov. Varnostni svet OZN je že decembra sprejel resolucijo, s katero zahteva zaustavitev vseh novih gradenj na spornih ozemljih. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je še pred ustoličenjem napovedal preselitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, v znak podpore Izraelu pa se do načrta novih gradenj ni opredelil. Njegov zet in svetovalec Jared Kushner je v vlogi direktorja družinske fundacije Kushner naselbinam na Zahodnem bregu daroval okoli 60 tisoč dolarjev.

Novoizvoljeni bolgarski predsednik Rumen Radev je 26. marec razpisal za datum predčasnih parlamentarnih volitev in napovedal razpustitev trenutnega parlamenta konec tedna. Obenem je za začasnega premierja imenoval Ognyana Gerdzhikova, predsednika parlamenta izpred desetih let. Začasne volitve je predsednik primoran razpisati, ker je konec lanskega leta zaradi poraza njihove kandidatke na predsedniških volitvah odstopila desnosredinska vlada. Marčevske volitve bodo tretje parlamentarne volitve v Bolgariji v treh letih, izpraznjeno pa zaenkrat ostaja tudi mesto bolgarskega evropskega komisarja.  

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve je na zadnji seji podprl predlog novele Zakona o tujcih in zavrnil amandma NSi, po katerem bi za uveljavitev posebnih varnostnih razmer v državnem zboru potrebovali zgolj navadno, in ne dvotretjinske večine. Prav tako je zavrnil predlog SDS, da bi o uveljavitvi ukrepa odločala kar vlada sama. Potrjene spremembe predvidevajo, da bi morala policija v primeru, da tujec zaprosi za mednarodno zaščito, ugotavljati njegovo identiteto. Vseeno pa bi njegovo prošnjo lahko zavrnila, če v sosednji državi EU ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev pri sprejemu, ki bi omogočali nečloveško ravnanje s tujcem. O morebitni pritožbi tujca na zavrnitev bi odločalo Ministrstvo za notranje zadeve. Izjemo od avtomatične zavrnitve vstopa v državo predvideva tudi za družinske člane tujca, ki je življenjsko ogrožen. Vlada pri spremembah ni upoštevala vseh pomislekov Zakonodajno-pravne službe DZ, glasovanje o predlogu v Državnem zboru pa bo predvidoma jutri.

Uporabniki poslopij, ki so združeni v Ustvarjalno platformo Inde so sklicali novinarsko konferenco. Na njej so pojasnili svoja stališča do zahtev Družbe za upravljanje terjatev bank DUTB, da do konca meseca zapustijo območje nekdanjih invalidskih delavnic Inde. Indejanci so prostore zasedli pred dvema letoma in od takrat tam izvajajo raznolik program na področju kulture, družbe in pomoči brezdomcem. DUTB, ki nekdanjo Inde prodaja za dva milijona evrov in zbira zavezujoče ponudbe do začetka februarja, pa zatrjuje, da je območje nevarno zaradi azbestnih odpadkov. Nadaljnje korake skvoterjev pojasnuje Toni, indejanec:  

Izjava

Toni pojasnjuje, kakšne so njihove dejavnosti na omočju Inde:

Izjava

Indejanci tudi ugovarjajo trditvam mestne občine Koper, da lahko vse svoje dejavnosti izvajajo v tamkajšnjem mladinskem centru:

Izjava

Off je pripravila vajenka Neja. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness