OFF Orbanizmov, Orožja in kolesark

Aktualno-politična novica
3. 4. 2013 - 14.00
 / OFF

Madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in njegovi stranki Jobbik se je dokončno zmešalo. Predsednik Madžarske János Áder je včeraj podpisal implementacijo novih ustavnih reform, ki so opozicijskim silam efektivno odvzele še zadnje vzvode moči. Ustavno sodišče nima več pristojnosti za izražanje mnenja o vsebini zakonov s čimer je onemogočen vsakršen vpogled in nadzorovanje legislature in izvrševanja zakonodaje. Od zmage Orbanove stranke Jobbik na volitvah leta 2010 dalje je nova Madžarska vlada intenzivno delala na rezanju demokratičnih vrednot in socialnih pravic z omejevanjem svobode tiska, političnim usmerjanjem delovanja centralne banke, izbrisom besede »republika« iz državne ustave, obsojanja homoseksualnosti, kriminalizaciji brezdomcev, napadom na pravice žensk, revitalizaciji paravojaških milic in koketiranjem z Nacistično retoriko antisemitizma in nasilja nad Romi. Kritike letijo na vrh Evropske unije, ki je tiho spremljala degradacijo socialnih pravic v državi in dala prednost reševanju ekonomske situacije, medtem ko se njena država članica vztrajno približuje vzornikom iz 30ih let preteklega stoletja.

 

Savdska Arabija je malce omilila zakonodajo, ki je ženskam omejevala prevoz. Ženske namreč sedaj lahko vozijo kolesa toda ne z namenom prevoza ampak le v namene zabave in na točno določenih rekreacijskih površinah, pri tem pa morajo biti obvezno oblečene v abayo, ki jim prekriva celotno telo.

 

Generalna skupščina Združenih Narodov je z veliko večino sprejela prvi dogovor o reguliranju mednarodne trgovine z orožjem. Dogovor naj ne bi vplival na nadzorovanje domače uporabe orožja, pač pa naj bi od vseh držav članic zahteval vzpostavitev nadzornih organov, ki bi regulirali pretok strelnega orožja in njegovih delov ter nadzorovali delovanje trgovcev z orožjem.

 

Ostanki orožarskega stroja iz druge svetovne vojne pa še vedno burijo duhove po Nemčiji, saj je bila v bližini glavne železniške postaje v Berlinu najdena 100-kilogramska neeksplodirana bomba. Policija je evakuirala prebivalce v radiu enega kilometra in vsi vlaki v bližini so bili preusmerjeni na varnejše proge, trenutno pa premišljujejo ali naj bombo razstrelijo ali odstranijo.

 

Srbski predsednik vlade Ivica Dačič in Kosovski predsednik vlade Hashim Thaçi na pogajanjih v Bruslju nista prišla do nikakršnega zaključka glede severnega Kosova, kjer dominira Srbska populacija. 12-urna pogajanja so bila zadnja izmed serije pogajanj, ki jih je stimulirala EU in premiera sta izjavila, da se bosta ob povratku domov posvetovala s svojimi sodelavci in načrtovala nadaljnjo strategijo za razrešitev spora.

 

Izraelska letala so bombardirala tarče na severu Gaze kot povračilo za dve rakete, ki sta priletele blizu Izraelskega obmejnega mesta Sderot. Po poročanju Izraelskih in Palestinskih medijev v nobenem napadu ni bilo ranjenih, čeprav je Izraelska vojska letalski napad označila kot uspešnega. Prav tako so poudarili, da Izraelska vojska ne bo sedela križem rok, medtem ko bodo Palestinske milice napadale tarče na njihovem ozemlju.

Ob 17ih se ima v hramu demokracije zgoditi famozno srečanje zanimivih posameznikov civilne sfere s politiki na temo neposredne demokracije. Več o spremljajočem dogajanju pred parlamentom v kulturnih novicah, sedaj pa o tem kaj naj bi se na sestanku, sprva mišljenem za zaprtimi vrati, moralo odločati. Vsaj po mnenju Gvido Novaka.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Na novinarski konferenci v Hiši Sanjajočih knjig je bil predstavljen zbornik Kam plovemo?, ki je izšel v zbirki Aktivni državljani pri založbi Sanje. Med avtorji so med drugimi Gabi Čačinovič Vogrinčič, Dušan Plut, Matej Zonta, Jože Vogrinc in Igor Pribac. Za več informacij o zborniku smo klicali Nino Šoštarič, ki nam je o njegovem nastanku povedala sledeče:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

O vsebinskih področjih, ki jih zbornik pokriva spet Šoštaričeva.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off je pripravil Natan Vitežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.