OFF Otroške paralize

Aktualno-politična novica
22. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

Noč na kijevskih ulicah je minila mirneje kot prejšnji dve, vseeno pa je zgodaj zjutraj prišlo do večjih spopadov med varnostnimi silami in protestniki. Policija je namreč na ulici Hruševski, ki vodi proti parlamentu, razbila barikade, vdrla v protestniški tabor in aretirala več oseb. Demonstranti so se odzvali z metanjem kamenja in molotovk, policija pa je uporabila solzivec in dimne bombe. Za vlogo tampon cone se je odločila skupina pravoslavnih duhovnikov, ki se je s križi v rokah postavila na nikogaršnjo zemljo. Hotela naj bi preprečiti pregon protestnikov.

Dosedanji protesti so zahtevali tudi prvi dve žrtvi. Umrl je demonstrant, na katerega naj bi streljal policijski ostrostrelec, drugi pa naj bi preminil po padcu s strehe stadiona nogometnega kluba Dinamo. Smrt prvega je potrdilo tudi notranje ministrstvo, ni pa se izreklo o razlogu. Oglasil se je tudi aktivist in novinar Igor Lucenko, ki naj bi ga neznanci v ponedeljek ugrabili v bolnišnici in kasneje izpustili v gozdu zunaj Kijeva. Še enkrat je potrdil zgodbo in dodal, da se kljub prestanemu strahu zaradi inscenirane eksekucije počuti dobro. Njegovo izginotje je dodatno razburilo protestnike, ki so se spomnili na primer leta 2000 ubitega Georgija Gongadza. Ustanovitelj časopisa Ukrajinska pravda je bil po ugrabitvi najden ubit v gozdu poleg glavnega mesta. Več o situaciji v Ukrajini izveste v Zeitgesitu ob 20. uri.

Na Kitajskem se je začelo sojenje  Xǔ Zhìyǒngu, borcu in odvetniku za človekove pravice, ki je na Kitajskem vodil kampanjo proti korupciji. Obtožen je organiziranja množičnih zborovanj, zaradi katerih sta bila po poročanju kitajskih oblasti kaljena javni red in mir. Gre za prvo v seriji sojenj proti aktivistom gibanja za transparentnost, ki od oblasti zahtevajo, da javno razkrijejo svoje bogastvo. Po poročanju Mednarodnega konzorcija za raziskovalno novinarstvo naj bi mnogi sorodniki članov kitajske politične elite v mednarondih davčnih oazah imeli odprtih vsaj 22.000 računov, kar uradne kitajske oblasti seveda zanikajo. Od objave poročila je spletna stran konzorcija na kitajskem blokirana.

V pakistanskem mestu Karači so oboroženi moški ubili tri zdravstvene delavce, ki so bili del kampanje za cepljenje proti otroški paralizi. Napadi na zdravstvene ekipe so se povečali po tem, ko je pakistanska  javnost izvedela, da je ameriška obveščevalna agencija leta 2011 kot eno izmed taktik za lov Osame bin Ladna uporabljala kampanje za cepljenje proti otroški paralizi, v katerih je uporabljala ponarejena cepiva. Oborožene protivladne skupine v Pakisatnu ter nekateri verski vodje kampanje za cepljenje vidijo kot krinko za vohunjenje ter kot načrtno steriliziranje pakistanskih otrok. Pakistan je poleg Afganistana in Nigerije ena izmed treh držav na svetu, kjer je bolezen, ki  povzroči trajno paralizo in smrt, še vedno endemična.

Do nasilja je prišlo v de facto samostojni, a nepriznani republiki Nagorni Karabakh v Azerbajdažanu, kjer je večina prebivalcev armenskega rodu. Po poročilih naj bi bil v bojih med azerbajdžanskimi vojaškimi silami in karabaškimi izvidniškimi komandosi ubit vsaj en pripadnik slednjih. Teritorij Nagorni Karavbakh je sporen od 90. let, ko so območje zasegli od Armenije podprti separatisti. V bojih med azerbajdžanskimi silami, separatisti in armensko vojsko je bilo do premirja leta 1994 ubitih 30.000 ljudi. Kljub pogajanjem ni bilo podpisanega mirovnega sporazuma, sprte strani ostajajo ujete v navzkrižnem ognju groženj o vojaškem posredovanju. Nič spodbudnega za sirske begunce armenskega rodu. A te je verjetno razveselila poteza karabaške vlade - ta je nekaj ducat sirskim prebežnikom podarila traktorje in kos zemlje.

V Libiji se stopnjuje politična nestabilnost. Iz vrst začasne administracije je 5 ministrov umaknila druga največja stranka, imenovana Pravica in gradnja. Stranka, ki je del političnega krila Muslimanske bratovščine, kot razlog za umik ministrov navaja spodletele poizkuse pridobitve zadostne podpore za izvedbo interpelacije proti premierju Aliju Zeidunu. Po izjavah iz vrst stranke bi interpelacija bila potrebna, saj libijski premier ni uspešen v izobljšanju ekonomskega položaja in varnosti v državi.  Umik ministrov predstavlja hud udarec vladi Generalnega nacionalnega kongresa, ki ima zaradi internih bojev za politično prevlado malo uspeha pri tranziciji Libije.

V bojih med kolumbijsko vojsko in uporniško skupino FARC je bilo na območju Tolima ubitih 7 pripanikov FARC-a. Gre za nadaljevanje napadov s strani kolumbijske vojske, ki je prejšnji teden v napadu na bazo FARC-a na meji med Kolumbijo in Venezuelo ubila 14 upornikov. Kolumbijska vlada in FARC sta od novembra 2012 v procesu mirovnih pogajanj, v katerih pa so pravila igre mlahava. Vlada kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa je zavrnila prošnjo za prekinitev ognja med obema stranema, hkrati pa je predsednik v nedavnem intervjuju izjavil, da si vseekakor predstavlja, da bo FARC imel svoje predstavnike v kolumbijskem kongresu. Kolumbijska vojska je samo lani ubila več kot 250 upornikov, 1.150 pa jih je aretirala.

Tri nevladne organizacije so danes na Olaf, Evropski urad proti prevaram, vložile zahtevo za odprtje raziskave v povezavi s 350 milijonov evrov vrednim posojilom, ki ga je Evropska investicijska banka namenila za dokončanje avtocestnega obvoza v severnoitalijanskem mestu Meštre, kljub ugotovitvam italijanskih oblasti, ki že od leta 2011 zaradi sumov povezave z mafijo preiskujejo podizvajalce na projektu.

Govori Xsavier Sol iz nevladne organizacije Counter Balance:

Izjava se nahaja v posnetku

Odpoved: Off je pripravila Anuša.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.