OFF plagiatorskih diplom

Aktualno-politična novica
22. 8. 2016 - 15.00
 / OFF

Zaostril se je boj med Kurdi in sirskimi vladnimi silami, kar lahko vodi do odprtja še ene fronte v tej vojni. Do zdaj so se Kurdi borili večinoma  z Islamsko državo in Turčijo, sirske vladne sile pa z uporniki. Po bojih, ki so izbruhnili prejšnji teden, so Sirci bombardirali dele mesta Hasaka, ki so pod nadzorom Kurdov. To je bilo prvo bombardiranje Kurdov s strani sirskih vladnih sil od začetka vojne leta 2011. Strasti so z mediacijo poskusili pomiriti Rusi, a neuspešno. YPG oziroma enote ljudske zaščite so ravno pred nekaj urami začele ofenzivo, s katero bi prevzele dele mesta Hasaka na severovzhodu Sirije, ki jih nadzorujejo sirske vladne sile. Spopadi so še dodatno zapletli že tako zapleteno sirsko državljansko vojno, saj kurdi hkrati sodelujejo z Asadovo vojsko proti upornikom, ki jih podpira Turčija. Komentira Damir Josipovič z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Izjava

Josipovič pojasni tudi zakaj je Hasaka pomembno mesto.

Izjava

Združene države Amerike so iz Savdske Arabije umaknile skupino, ki je pomagala koordinirati zračne vojaške napade v Jemnu. Vojska ZDA se je s tem navidez oddaljila od Savdske Arabije in njene kampanje v Jemnu, v kateri umira vedno več civilistov. ZDA so Savdski Arabiji na pomoč priskočile aprila 2015, ko so priskrbele tankerje, ki so oskrbovali savdska letala z gorivom, delili podatke obveščevalnih služb, oskrbovali Savdijce s strelivom in vzpostavili načrtovalno skupino, ki je zdaj umaknjena. Po besedah ameriških uradnikov odločitev ni direktno povezana z nedavnim bombardiranjem bolnišnice organizacije Zdravniki brez meja in njihovim umikom iz Jemna.

Iraške oblasti so usmrtile 36 ljudi na podlagi obtožb terorizma zaradi domnevnega sodelovanja v masakru pri taboru Speicher. Ta se je zgodil leta 2014 blizu mesta Tikrit v Iraqu, v njem pa je bilo ubitih več kot 1500 ljudi, sicer vojakov. Takrat so pripadniki Islamske države napadli ta vojaški tabor, ločili sunite od nemuslimanov in šiitov ter slednji dve skupini ubili. Hitre izvršitve smrtnih kazni obsojenih terorizma so zaveza premierja Haiderja al-Abadija po samomorilskem napadu prejšnji mesec v Bagdadu, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Usmrčeni so bili na smrt obsojeni februarja. Nekateri so trdili, da v času pokola niso bili v bližini Tikrita in tudi da jim je bila odrečena pravica do odvetnika ter da je bilo njihovo priznanje izsiljeno z mučenjem.

Teden po tem, ko je Rusija naznanila, da uporablja iransko vojaško letališče v Hamadanu za napade na Sirijo, je iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da ga je Rusija prenehala uporabljati. Nekateri iranski poslanci so uporabo letališča s strani Rusije kritizirali, saj iranska ustava prepoveduje vzpostavitev kakršnegakoli vojaškega oporišča v Iranu. Na letališču so Rusi v letala sicer samo točili gorivo. Iranski obrambni minister je kritiziral Rusijo za objavo uporabe letališča, saj naj bi se dogovorili, da ta poteza ne pride v javnost. To je bila prva uporaba iranskega letališča s strani tuje države po drugi svetovni vojni.

Rusija je aktivna tudi v Ukrajini, kjer se je v zadnjem času nasilje med vladnimi silami in uporniki intenzificiralo. Proti Donbasu je krenil že 55-ti konvoj s humanitarno pomočjo. V sredo naj bi v nemirno regijo pripeljal 600 ton hrane, sanitetnega materiala in učnih potrebščin - tudi učbenikov - za otroke, saj se s prvim septembrom začne novo šolsko leto. Po navedbah ruskega ministrstva za izredne razmere, naj bi v Rusija v okviru humanitarnih konvojev na vzhod Ukrajine pripeljala že 93 tisoč ton humanitarnega materiala. Ukrajinska vlada med tem opozarja, da je vsa ruska pomoč protizakonita, saj ni bila odobrena s strani Kieva. Več o situaciji na vzhodu Ukrajine v Offsajdu ob peti, s katerim bomo otvorili cikel o Ukrajini. Za napoved sledi izjava Volodomirja Iščenka s Centra za socialne in delavske raziskave. Komentira novice o topniškem obstreljevanju sprtih strani.

Izjava

Začelo se je prvo sojenje na mednarodnem kazenskem sodišču zaradi uničevanja kulturne dediščine. Malijec Ahmad al Faqi al Mahdi je že priznal, da je ukazal napade na zgodovinsko mesto Timbuktu v Maliju leta 2012 in da obžaluje svoja dejanja. Mahdi je obtožen vodenja uničenja 9 mavzolejev v Timbuktuju, ki so bili na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine in mošeje Sidi Yahia. Sojenje bo predvidoma trajalo pet dni, izrek sodbe bo sledil kasneje. Grozi mu do 30 let zaporne kazni.

Očitno Slovenija ni edina država, kjer imajo visoki državni predstavniki diplome, ki so plagiati. Mehiška raziskovalna novinarka Carmen Aristegui je objavila poročilo, ki obtožuje mehiškega predsednika Enriqueja Peñe Nieta prepisovanja približno tretjine svojega diplomskega dela z naslovom “Mehiški predsedniški sistem in Alvaro Obregon” na Pravni fakulteti na panameriški univerzi v Ciudadu de Mexicu. Predstavnik mehiške vlade je pojasnil, da to ni bilo plagiatorstvo, ampak zgolj napačno oziroma pomanjkljivo citiranje. Kot ponavadi je predsednik obtožbe zavrnil in jih označil za politično motivirane.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness