OFF pogovorov, protestov in praznovanj

Aktualno-politična novica
4. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

 

Mirovnim pogovorom med vlado Demokratične republike Kongo in uporniško skupino M23 grozi neuspeh, še preden so se sploh začeli. Vodje M23 se namreč pogovorov, ki naj bi se v ugandski prestolnici Kampala začeli danes, ne bodo udeležili, če predsednik Joseph Kabila ne podpiše sporazuma o prekinitvi ognja. Ker vlada krepi svoje položaje, boji pa se nadaljujejo, M23 za normalno nadaljevanje pogovorov zahteva prekinitev ognja, sicer mirovnega sporazuma ne bo, vojna z več kot 800.000 razseljenimi v zadnjem letu pa se bo nadaljevala. Uporniki so sicer svoj pohod na vzhodu Demokratične republike Kongo zaradi domnevnega vladnega nespoštovanja prejšnjih dogovorov začeli maja lani in zavzeli nekaj pomembnih mest.

 

Spor, ki je sicer manj krvav, želita na srečanju v Seulu zgladiti tudi odposlanec japonskega premierja Shinza Abeja in novoizvoljena južnokorejska predsednica Park Geun-hye. Predmet več desetletij dolgega spora so dva skalnata otoka in približno trideset čeri, po japonsko imenovani Takeshima, po korejsko pa Dokdo, okoli katerih pa je pomembno lovišče rib. Odnosi med državama so se zaostrili lani, ko je prejšnji korejski predsednik nenapovedano obiskal otoke in s tem na Japonskem sprožil proteste.

 

S protesti se že dva tedna soočajo tudi v Indiji. Ljudje so se na ulice odpravili zaradi ogorčenja nad odnosom indijske družbe do žensk, ki se je nazadnje manifestiral v krutem posilstvu potnice na avtobusu. Sojenje petim obtoženim moškim, ki so posilstvo zakrivili in med katerimi je tudi voznik avtobusa, se bo začelo v naslednjih dneh, oblasti pa, da bi pomirile proteste, obljubljajo sodbo po hitrem postopku. Med ukrepi, ki jih obljublja indijska vlada, je tudi zaposlovanje več ženskih policistk v prestolnici Delhi. Vsaka od 166 policijskih postaj v prestolnici bo tako po novem zaposlovala najmanj 9 policistk, kar naj bi olajšalo težave, ki jih imajo indijski policisti pri delu z žrtvijo ženskega spola.

 

S Kube, kjer se zdravi venezuelski predsednik Hugo Chavez, za njegove podpornike prihajajo vse bolj zaskrbljujoče novice. Potem ko je bil decembra že četrtič operiran zaradi raka na pljučih, sedaj iz bolnišnice sporočajo, da se je po zadnji operaciji pri el presidentu razvila zelo resna okužba dihal. Ker se Chavez že več kot mesec ne pojavlja v javnosti, so vse glasnejše špekulacije o njegovem dejanskem zdravstvenem stanju. Prišlo naj bi tudi do spora med podpredsednikom Nicolasom Madurom, ki ga je Chavez imenoval za svojega najverjetnejšega naslednika, in predsednikom parlamenta Diosdallom Cabellom, ki funkcije predsednika opravlja v času njegove odsotnosti. Navedbe o sporu oba zavračata in v Chavezovi maniri trdita, da bodo njihovi nasprotniki na to čakali 2000 let.

 

V Belfastu, največjem mestu na Severnem Irskem, se zopet razvnemajo strasti med lojalisti in republikanci. V zadnji epizodi protestov, ki trajajo že več kot mesec dni, je več kot 100 lojalistov z molotovkami napadlo policiste in jih pri tem deset poškodovalo. Razlog za proteste je glasovanje belfastskega mestnega sveta o izobešanju britanske zastave na mestni hiši. Ta po novem ne bo več visela celo leto, pač pa le ob določenih dneh. Republikanci, ki si prizadevajo za odcepitev, odločitev podpirajo, lojalisti pa to vidijo kot odmik od Velike Britanije, pod katero spadajo.

 

V Gazi danes prvič po tem, ko je z zmago na volitvah leta 2006 oblast prevzel Hamas, na ulicah ustanovitev gibanja Fatah proslavljajo prebivalci Gaze. Današnje praznovanje je na ulice privabilo več kot pol milijona podpornikov Fataha, ki na ta način obeležujejo prvi Fatahov napad na izraelske sile pred 48 leti. Hamas, ki je po zmagi na volitvah in kasnejših nasilnih spopadih politične predstavnike Fataha pregnal iz Gaze, je praznovanje odobril v okviru poskusa zbliževanja konkurenčnih strank. Podobno so prejšnji mesec na Zahodnem bregu podporniki Hamasa slavili ustanovitev svoje stranke.

 

Stavkovni odbor sindikatov javnega sektorja je dokončno odločil, da stavka 23. januarja bo. Stavkajoči bodo opravljali le zakonsko določene dejavnosti, sindikati pa napovedujejo tudi shode. O razlogih za stavko in njenem poteku več vodja stavkovnega odbora sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Na novinarski konferenci so Društvo slovenskih pisateljev, Odbor za pravično in solidarno družbo, Gibanje TRS ter Koordinacijski odbor kulture Slovenije predstavili svoje besedilo o razlogih in ciljih protestov v Sloveniji in odgovorili na zastraševalen odziv premierja Janez Janše na to besedilo. O besedilu nam je več povedal Matjaž Hanžek, predsednik Gibanja TRS.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

OFF je pripravil Jaša

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.