OFF pohlepnim ponudnikom

Aktualno-politična novica
29. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

O tistih, ki delajo v koroni dobiček
 / 17. 4. 2020
O tem, da sporni nakupi zaščitne in medicinske opreme niso slovenski endemit, priča razvoj dogodkov v Bosni in Hercegovini. Tamkajšnja policijska agencija SIPA, ki igra podobno vlogo kot pri nas Nacionalni preiskovalni urad, je namreč pridržala in zaslišala premierja Federacije Bosne in Hercegovine Falida Novalića, suspendiranega vodjo civilne zaščite Fahrudina Solaka ter lastnika podjetja Srebrna malina Fikreta Hodžića. Očitajo jim sodelovanje pri nakupu ne ravno najboljših respiratorjev po previsoki ceni, ki ga je izvedlo Hodžićevo podjetje. To se je sicer - kot je razvidno iz imena - pred tem ukvarjalo s sadjem in zelenjavo.

V Minneapolisu so protestniki, ki se zaradi policijskega nasilja zbirajo na shodih že tretjo noč, zažgali osrednjo policijsko postajo. Zbiranja so se začela, ko je v javnost prišel posnetek, ki prikazuje nasilno smrt temnopoltega civilista Georgea Floyda zaradi nehumanega ravnanja policista, ki je Floyda pridržal zaradi domnevnega poskusa plačevanja z lažnim čekom. Svoje koleno Floydu potisnil na vrat in ga stiskal ob tla, medtem ko je ta hlastal po zraku in ga prosil, naj preneha, saj ne more dihati. Štiri policiste, ki so bili vključeni v incident, so odpustili, vendar so ‘zaradi zbiranja podatkov o dogodku’ policisti še vedno na prostosti. Guverner Minnesote Tim Walz je ukazal aktivacijo Nacionalne garde, predsednik ZDA Donald Trump pa je zagrozil, da če ne spravijo mesta v red, bo za to poskrbel kar sam. 

Poleg protestov ima Trump polne roke dela tudi zaradi vojne z družbenim omrežjem Twitter. Ta je namreč skril Trumpov tvit, ker naj bi poveličeval nasilje, v njem pa je Trump, navezujoč se na proteste, objavil: “Ko se začne ropanje, se začne streljanje!” Prav tako je ameriški predsednik izpolnil obljubo in podpisal izvršni ukaz, ki agencijam zvezne vlade naroča, naj preučijo možnosti za uvedbo novih regulacij zoper družbena omrežja. Ker predsednik sam ne more spreminjati zakonodaje, je to potezo moč razumeti kot dejanje iz ihte, potem ko je Twitter včeraj Trumpovo objavo o volitvah po pošti označil za neresnično. 

Ameriško ministrstvo za pravosodje je 33 severnokorejskih in kitajskih državljanov obtožilo delovanja v nezakonitem globalnem finančnem omrežju. Obtoženci naj bi prek severnokorejske državne banke Trade Bank, ki so jo ZDA že leta 2013 odrezale od ameriškega finančnega sistema in s tem prepovedale kakršnekoli transakcije med ameriškimi subjekti in banko, jedrskemu programu zagotovili 2 milijardi evrov. Udeleženci naj bi delovali tako, da so odprli podružnice te banke v tujih državah in prek približno 250 slamnatih podjetij med seboj komunicirali v šifrah, lagali o strankah in obenem odpirali lažne račune. Pri obtožnici gre sicer za simbolno potezo Združenih držav Amerike, katere namen je utrditi zavezo ZDA, da bodo Trade Bank ovirale pri dostopu do mednarodnih finančnih tokov.

Kazahstanski tožilci so zaprli primer skrivnostne smrti tamkajšnjega borca za državljanske pravice Dulata Agadila, ki je umrl v priporu. Dulat je bil obtožen suma sodelovanja s prepovedano opozicijsko stranko pod imenom Demokratična izbira Kazahstana. Tožilci so primer zaključili na podlagi poročila preiskovalcev in forenzičnih strokovnjakov, ki trdijo, da je aktivist v priporu umrl zaradi srčnega napada. Umrl naj bi konec februarja, le dan po tem, ko je bil pridržan zaradi neupoštevanja sodne odredbe, da se javi policiji. Protestniki, ki so se zbirali zaradi sumljive smrti aktivista, so zahtevali temeljito preiskavo vzroka smrti, saj se je 28. februarja pojavil posnetek, ki je razkrival težke rane in poškodbe na truplu umrlega. Prav tako so njegovi prijatelji podvomili v vzrok Agadilovega pridržanja. Razlog naj bi bila aktivistova opitost, vendar se, kot trdijo njegovi podporniki, Agadil zaradi svojega zdravstvenega stanja ni posluževal alkoholnih pijač. 

Novice iz Slovenije

Prvi sveženj ukrepov za blaženje posledic koronakrize
 / 3. 4. 2020
V državnem zboru poteka izredna seja za sprejem tretjega paketa protikoronskih ukrepov za namen ublažitve posledic epidemije novega koronavirusa. Tokratni paket v vrednosti milijarde evrov kot glavni ukrep navaja subvencioniranje skrajšanja delovnega časa. Zakon tako predlaga, da bi država za vsakega delavca, kateremu delodajalec ne bi mogel zagotoviti dela v obsegu polnega delovnega časa, subvencionirala nadomestilo plače. Obseg nadomestila bi bil od 5 do 20 ur tedensko. Prav tako se z namenom ohranjanja števila delovnih mest do konca meseca junija podaljšuje že veljavni ukrep subvencioniranja čakanja na delo, vendar le za turistično in gostinsko panogo. Država pa bo vsem prebivalcem podarila turistične bone, ki jih bo mogoče kot plačilo za nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih po Sloveniji izkoristiti do konca leta. Polnoletni državljani naj bi prejeli bon v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Počivalšek je sicer čivknil in posvaril ponudnike, da jih bo, če bodo postali pohlepni in dvigovali cene, še teplo, saj jih bo štrafu sam trg.

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault, pod okrilje katerega spada tudi novomeški Revoz, je danes sporočil, da bo v prihodnjih treh letih po svetu ukinil skoraj 15 tisoč delovnih mest. Odpuščanje se nanaša na dvomilijardni varčevalni program, saj se je avtomobilska industrija zaradi pandemije koronavirusa znašla v hudih problemih, ko je povpraševanje strmo upadlo. Na seznamu, ki predvideva prestrukturiranje, sicer ni novomeškega Revoza, so pa iz Novega mesta pred desetimi dnevi sporočili, da ukinjajo nočno izmeno v proizvodnji in s tem štiri sto delovnih mest. Več pove Revozov sindikalist Slavko Pungeršič.

Izjava

Vlada je spremenila odlok, ki sedaj za državljane in prebivalce Slovenije predvideva obvezno 14-dnevno karanteno ob vstopu v državo. Ukrep bo prizadel predvsem zdomce s področja nekdanje skupne države s prebivališčem v Sloveniji, ki so se čez vikend odpravili domov. V ponedeljek je namreč stopil v veljavo odlok, ki za osebe s prebivališčem v Sloveniji karantene ob vrnitvi ne predvideva, zato so mnogi tujci načrtovali obisk družine. Komentira Goran Lukić z Delavske svetovalnice:

Izjava

OFF sta pripravila vajenka Magdalena in Svetina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.