Off pomanjkanja rok na kitajskem podeželju

Aktualno-politična novica
14. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

Kitajska mora s stroji nadomestiti milijone ljudi, ki so prenehali kmetovati in se preselili v mesta. Obenem se število obdelovalcev na podeželju zmanjšuje zaradi staranja prebivalstva in nizke rodnosti. Za premostitev težav se prek državnih iniciativ združuje manjše obdelovalne površine v večje ter obenem razvija mrežo industrijskkega pridelovanja hrane. Državni napori se srečujejo z nezaupanjem kmetov, ki ne želijo predati svoje zemlje, obenem se tudi industrijske kmetije ponekod soočajo s pomanjkanjem delavcev. Zagotovitev zadostnih količin hrane je ena glavnih nalog komunistične partije, saj Kitajska stremi k čim večji prehrambeni samozadostnosti. Po mnenju kitajskih oblasti je mednarodno tržišče hrane preveč nezanesljivo. Zaenkrat prideluje zadostne količine riža in pšenice, s težavo pa zadovoljuje potrebo po koruzi in je že dlje časa primorana uvažati sojo. Pridelava pšenice na Kitajskem se je že deveto leto zaporedoma povečala, a država še vedno planira širjenje pridelave za 50 ton na leto vse do 2020.

Sodnik angleškega visokega sodišča v Londonu je banki Barclays naložil, da izda imena 208 uslužbencev, ki so sodelovali pri manipulaciji obrestne mere libor. Libor je povprečna obrestna mera za medbančno izposojo denarja, ki jo prikrojujejo največje banke v Londonu. S prikrojevanjem obrestne mere so banke manipulirale trg in si obenem zagotavljale visoke dobičke z notranjimi informacijami o gibanju liborja. Pred londonskim sodiščem se je zadeva znašla, ko je podjetje Guardian Care Homes, ki ponuja oskrbo na domu, vložilo tožbo proti Barclayu, saj mu je le ta prodal slabe derivate, vezane na obrestno mero. Glede na odločitev sodišča se pričakuje, da bo pravna ekipa Barclaysa kmalu izročila pravni ekipi Guardian Care Homes.

Severno-atlantsko zavezništvo je pripravljeno pomagati oblasti v Bakuju, prestolnici Azerbajdžana, pri vzpostavitvi modernega logističnega sistema za azerbaijdžansko vojsko, s čimer se bo odprla nova pot zavezništvu v kavkaško in kaspijsko regijo. Sporna je tudi prodaja orožja Azerbajdžanu, saj se nahaja v konfliktu z Armenijo, zaradi česar je nad obema državama razglašen embargo na prodajo orožja. Predstavniki NATA so glede te težave razložili, da obstajajo mehanizmi, s katerimi se lahko orožje prodaja prek posameznih članic zavezništva.

Interna preiskava Združenih narodov o koncu državljanjske vojne v Šri Lanki je ugotovila, da Združeni narodi niso uspeli zavarovati civilnega prebivalstva in izpolniti humanitarnih nalog, zapisanih na svojih dokumentih. Državljanska vojna na Šri Lanki med Tamili na severu in centralno oblastjo je trajala 25 let in bila končana leta 2009. V tem času je bilo ubitih 70.000 ljudi, od tega jih je 40.000 umrlo v zadnjih petih mesecih konflikta. Poročilo za glavne napake ZN navaja neobjavljanje števila vedno večjih civilnih žrtev in umik opazovalcev z vojnega območja v 2008, ko so šri-lanške oblasti trdile, da ne morejo garantirati za varnost opazovalcev.

Naftne vrtine v ameriških zveznih državah Utah in Kolorado so pokazale, da se v kamninah v globini nahaja zaloga nafte, ki se jo ocenjuje na tri biljone sodčkov nafte. Do sedaj smo v celotni zgodovini porabili 1 biljon sodčkov nafte. Dotično nahajališče bi v senco postavilo celotne zaloge OPECa, obenem pa spremenilo ameriško zunanjo politiko, ki se je v veliki meri orientirala po redkosti nafte v svetu. Pomanjkljivost odkritja pa je dejstvo, da bi se nafto iz kamnin pridobivalo s postopki, ki bi popolnoma uničili pokrajino, zastrupili vodo in povzročili pomanjkanje vode v agrarnih regijah v okolici nahajlišča. Na srečo je cena pridobivanja dotične nafte še vedno nad tržno vrednostjo. Kljub vsemu je zvezna oblast odobrila dodatne raziskovalne vrtine na področju. Mednarodna energijska agencija pa je v svojem poročilu napovedala, da bodo Združene države Amerike do leta 2020 največji svetovni proizvajalec nafte, predvsem zaradi uporabe novih načinov pridobivanja.

Na spisku 25 najbolj ogroženih primatov odslej ne bo velikih lemurjev z Madagaskarja, saj so okoljevarstveniki ugotovili, da se je njihovo število povzdignilo na 300, kar naj bi bilo dovolj za brezskrbno nadaljevanje vrste. Ob priznanju, da so za dosežek pristojni tako lemurji kot lemurke, se po prsih trkajo tudi okoljevarstvene organizacije in vlada, ki je izsek deževnega gozda zamejila na račun ohranjanja biodiverzitete.

O podobno vzpodbudni zgodbi, a s priokusom trpkega, poročajo iz centralne Afrike. V naravnih parkih Ugande, Ruande in Demokratične Republike Kongo so namreč zabeležili porast populacije gorskih goril vse od leta 2007. Če je takrat v gozdnatem gorovju bivalo 720 goril, jih danes že 880, kar je 4-odstotni letni porast populacije. A je za skrb poskrbelo vodstvo Demokratične Republike Kongo, ki je navkljub opozorilom Združenih narodov in okoljskih organizacij o okoljski nevzdržnosti projekta odobrilo koriščenje naftnih virov multinacionalki SOCO International v Virunga nacionalnem parku, kjer gorile bivajo.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je opozoril na napovedane spremembe v predšolski vzgoji. Po neuspelem poskusu z zakonom za uravnoteženje javnih financ je vlada spremembo standardov in normativov v predšolski vzgoji zdaj vključila v predlog zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Več je povedal Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness