Off pomilostitve čeških zapornikov

Aktualno-politična novica
3. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Zveza upornikov iz Srednjeafriške republike, imenovana Seleka, je po večdnevnem napredovanju proti glavnemu mestu sporočila, da je  pripravljena na mirovna pogajanja z predsednikom Francisom Bozizejem. Za ta korak so se uporniki odločili po tem, ko je Gabon v torek Bozizeju poslal 120 vojakov in  Kamerun napovedal, da namerava storiti isto. Glavni razlog za napotitev svojih vojakov je krepitev Srednjeafriških mednarodnih sil, ki od leta 2008 skrbijo za ohranjanje miru po državljanski vojni, končani leta 2007. Vlada Bozizeja je sicer prosila za pomoč tudi Združene države Amerike in Francijo, a sta se obe odzvali negativno. Medtem je Bozize odpustil obrambnega ministra in poveljnika vojske - sicer svojega sina –, ker ni bil sposoben zagotoviti obrambne linije. Razlogi pritiskov Seleke so v prepričanju, da vlada ne izpolnjuje dogovorjenega mirovnega načrta.

Novoletna voščila in obljube, ki jih izrekajo državniki, so ponavadi še kako simbolne in abstraktne narave in po pravilu ne prinesejo nikakršnih resničnih sprememb oziroma se zgodi ravno obratno od izgovorjenega. Češki predsednik Vaclav Klaus je bil v svojem novoletnem nagovoru nekoliko bolj konkreten, napovedal je namreč, da namerava pomilostiti nekaj več kot 7.400 zapornikov. Četrtina vseh čeških zapornikov naj bi odšla na prostost v naslednjih dneh, pri čemer bosta za amnestijo dva kriterija. Izpuščeni bodo obsojenci na zaporno kazen do enega leta in starejši od 75 let z obsodbo do 10 let ječe. Težko je sicer govoriti o predvolilnem darilu, saj Klaus na predsedniških volitvah, ki bodo potekale 11. in 12. januarja, ne bo več kandidiral, saj se mu 7. marca izteče drugi petletni mandat. Predsedniška odločitev je naletela tudi na kritike, predvsem zato, ker naj bi bilo pomiloščenih tudi nekaj obsojenih zaradi korupcije.

V sredo je v Skopju, kot tudi drugih krajih v Makedoniji, opozicija organizirala tako imenovani „Mestni parlament“. V prestolnici, kjer se je zbralo nekaj več kot tisoč ljudi, so politiki, novinarji in vidni intelektualci protestirali proti vladi in njenemu načinu delovanja. Spomnimo, prejšnji ponedeljek je med sprejemanjem državnega proračuna za leto 2013 pozicija iz Sobranja s silo pregnala sprva novinarje, nato še člane opozicije. Dejanje je bilo označeno za suspenz demokracije, nekateri so ga celo označili za državni puč, kaj več od opravičila premiera Nikole Gruevskega pa prizadeti niso prejeli. „Mestni parlament“ se napoveduje tudi za današnji večer.

Avstralski dojenčki so na račun kitajskih ob mleko. Vse od leta 2008, ko je na Kitajskem umrlo 6 otrok, več sto tisoč pa je resno zbolelo zaradi prisotnosti melamina v mleku, matere nimajo več zaupanja v domačo proizvodnjo mleka. Po drugi strani skokovito narašča število kitajskih turistov v Avstraliji in prav ti naj bi med zimskim dopustovanjem povsem opustošili lekarne in nakupovalne centre za potrebe novorojenčkov na domačih tleh. Proizvajalci mleka so že obljubili dodatno dobavo mleka, prodajalci pa so omejili število mlečnih napitkov, ki se jih lahko nakupi.

Britansko podjetje Canonical je najavilo novo, mobilno različico odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu. Trenutno najbolj razširjena distribucija odprtokodnega operacijskega sistema Linux se s tem korakom želi razširiti z osebnih računalnikov in strežnikov tudi v svet vse bolj priljubljenih pametnih mobilnih naprav. Uspeh mobilnega Ubunta bo sicer odvisen od tega, v kolikšnem obsegu bo uspel na svojo stran pridobiti proizvajalce pametnih mobilnikov in razvijalce aplikacij za tovrstne naprave. Canonical je medtem že pred časom vzpostavil storitev Ubuntu One za shranjevanje in skupno rabo vsebin v oblaku. Na trgu operacijskih sistemov za pametne mobilnike sicer kot omenjeno vodilno vlogo zasedata Android in Ios, poleg njiju pa na tem področju nastopajo tudi Symbian, Blackberry, Windows in vrsta drugih.

Sedaj pa poslušajmo še javljanje naše stalne poročevalke iz Združenih držav Amerike, Lidije Poljaček:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Civilna iniciativa za zeleni Kampolin je z današnjim dnem začela z zbiranjem podpisov za razpis lokalnega referenduma o uveljavitvi odloka o občinskem prostorskem načrtu Kampolin terase. 4. decembra lani je iniciativa na občini vložila 984 podpisov za referendumsko pobudo, s čimer so že takrat nasprotovali gradnji stanovanjskega naselja in podzemne garažne hiše v Kampolinu v Luciji. Pobudo je vložil odvetnik in član iniciative Marko Zorman, ki nam je tudi podal glavne argumente za nasprotovanje:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Skrb za naravno okolje in njegove nepredvidljive moči, tako imenovano tranzicijsko podjetništvo in nepotrebnost novih stanovanj so torej glavni argumenti proti gradnji. Piranski župan in mestni svet so drugačnega mnenja. Podala jih je tiskovna predstavnica župana, Slavica Tucakov:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Z novim letom je začela veljati nova uredba, ki pušča komunalnim podjetjem prosto pot za višanje cen komunalnih storitev, sicer zgolj za 30-odstotni dvig cen. Za večje bo še vedno potrebno soglasje pristojnega ministrstva. Ob tem ukrepu se ukinja tudi pravica, da posamezniki prodajajo star papir ali plastiko. To bo sicer še vedno dovoljeno za šole. Tamara Vonta in Roman Jakič iz Pozitivne Slovenije sta danes na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje podala poslansko pobudo. V njej se zavzemata za dopolnitev sporne uredbe na način, da se ohrani sedanji sistem, ko lahko državljani sami kot fizične osebe neposredno prodajajo odpadne surovine veletrgovcem in predelovalcem. Za pojasnila o sporni spremembi sistema smo prosili Marinko Volk z Okoljskega raziskovalnega zavoda:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.