Off ponovljneih volitev

Aktualno-politična novica
21. 11. 2019 - 15.00
 / OFF

Izraelcem se obetajo že tretje volitve v letošnjem letu. Voditelj sredinske Modre in Bele koalicije Beni Ganc po mesecu neuspešnih pogajanj ni uspel sestaviti večinske koalicije v Knesetu. Ganc je podporo skušal iskati tudi pri arabskih strankah, kar pa je bilo nasprejemljivo za druge potencialno koalicijske stranke. Že pred Gancem je vlado poskušal sestaviti izraelski premier Benjamin Neternjahu, a mu njegovih tradicionalnih zaveznikov na religiozni desnici ni uspelo prepričati, da bi ponovno vstopili v koalicijo z Likudom. Predsednik Izraela Reuven Rivlin, ki je do sedaj vodil postopek sestavljanje vlade, si prizadeva za zavezništvo med največjima strankama, a tako Neternjahu kot Ganc izključujeta to možnost. Sedaj je začel teči tritedenski rok, v katerem lahko poslanci sami predlagajo novega mandatarja, kar pa je glede na razmerje moči v Knesetu malo verjetno, tako da so vse verjetnejše nove predčasne volitve.

Nova vlada Bolivije je predstavila zakon, ki bi omogočil razpis novih volitev. Po zakonu bi bili rezultati zadnjih rednih volitev, ki so potekale 20. oktobra, razveljavljeni, imenovana pa bo nova volilna komisija, ki bo določila kako in kdaj bodo potekale naslednje volitve. Samooklicana nova predsednica, senatorka Jeanine Anez je povedala, da bivši predsednik Evo Morales, ki je položaj zapustil na predlog vojske in se trenutno nahaja v Mehiki, ne bo smel sodelovati na volitvah. V Boliviji, predvsem zunaj prestolnice La Paz, se med tem nadaljujejo nasilni protesti podpornikov Moralesa. Zgolj včeraj so varnostne sile ubile osem protestnikov, od začetka nemirov pa jih je v protestih umrlo že 32.

Na volitve se pripravljajo tudi v Združenem kraljestvu. Danes je svoj manifest predstavila Laburistična stranka. Program, ki ga je predstavil voditelj Jeremy Corbyn, predvideva veliko povečanje sredstev za javne investicije. Poleg investicije za boj proti podnebnim spremembam nameravajo laburisti investirati še v gradnjo socialnih stanovanj in brezplačnega širokopasovnega internetnega omrežja. Programe bi financirali z dvigom davkov za najbogatejše in za podjetja.

Protestov zaradi zvišanja cen goriva pa naj bi bilo konec v Iranu. Tako so vsaj sporočili predstavniki Iranske revolucionarne garde in dodali, da so bili vodje izgredov aretirani. Organizacija Amnesty International je sicer povedala, da naj bi bilo v protestih v 21 iranskih mestih ubitih 106 ljudi. Oblasti v Teheranu te obožbe zavračajo in so potrdili le 9 smrtnih žrtev.  Iranski predsednik Hasan Ruhani je za izgrede okrivil subverzivne elemente, ki naj bi jih podpirale Saudova Arabija, ZDA in Izrael.

V Zagrebu poteka kongres Evropske ljudske stranke, krajše EPP.  Za novega predsednika stranke je bil izvoljen odhajajoči predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Zamenjal bo Francoza  Josepha Daula. Kongres EPP je ponovno pokazal na delitve znotraj zavezništva konservativnih strank v evropskem parlamentu. Tusk je v govoru napovedal boj proti populistom in avtokratom, kar so v Fideszu in pri njegovih podpornikih razumeli kot napad na madžarskega premiera Viktorja Orbana. Obe krili se sicer strinjata, da je evropska identiteta in evropski način življenja ogrožen in da bo naslavanje te grožnje eden izmed poudarkov EPP v prihodnosti.

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo izbire izvajalca za gradnjo druge cevi predora Karavanke, ki sta ga vložila Kolektor CPG in Gorenjska gradbena družba. Kolektor in Gorenjska gradbena družba sta nasprotovali DARS-ovi odločitvi, da k razpisu povabili tudi turško podjetje Cengiz, ki je za gradnjo slovenske polovice druge cevi karavanškega predora oddalo daleč najnižjo ponudbo. Cengiz je pripravljen graditi za nekaj manj kot 100 milijonov evrov, medtem ko je bila ponudba Kolektorja CPG in Gorenjske gradbene družbe več kot 20 milijonov evrov višja. Cengiz je pripravljen graditi za nekaj manj kot 100 milijonov evrov, medtem ko je bila ponudba Kolektorja CPG in Gorenjske gradbene družbe za več kot 20 milijonov evrov dražja. Na DARSu so z odločitvijo zadovoljni, saj to pomeni, da se lahko začnejo poganjati z izvajalci. DARS je za gradnjo že lani izbral Cengiz, a je državna revizijska komisija ta postopek razveljavila. Zaradi zapletov se je gradnja slovenske polovice predora zavlekla. Medtem ko so se dela na avstrijski strani začela lanskega septembra, DARS sedaj pričakuje da bodo z deli začeli spomladi. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.