OFF popuščanja

Aktualno-politična novica
7. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Berlinsko področno sodišče je razveljavilo prepoved vstopa v Nemčijo ruski motoristični skupini Nočni volkovi, bližnjim znancem Vladimirja Putina. Sedaj lahko nadaljujejo svoje potovanje po poteh Rdeče armade ter ga slovesno zaključijo v Berlinu na dan zmage.

 

Nemške oblasti so izvedle policijske racije proti ekstremistični desničarski skupini "Oldschool Society" ali OSS, ki je nameravala izvesti napade na mošeje, nastanitve muslimanskih beguncev in vidne osebnosti muslimanske skupnosti. Zasegli so veliko količino doma narejenih eksplozivov in aretirali štiri ljudi, tri moške in eno žensko. Nemški minister za notranje zadeve, Thomas de Maiziere, je dejal, da gre za sveže oblikovano skupino, ki jo želi policija zatreti v kali. Nemške oblasti pod drobnogledom spremljajo nemške ekstremno desničarske skupine, vse od primera neonacistične skupine NSU, ki je med leti 2000 in 2006 umorila 10 ljudi.

 

Francoski predsednik Francois Hollande je uradno priznal zalaganje sirskih upornikov z vojaško pomočjo že v času evropskega embarga na dotično početje. V priznanje ga je prisilila izdaja knjige novinarja Xaviera Panona, v katerem piše o francoskih pošiljkah vojaške opreme leta 2012. Evropski embargo je bil prekinjen šele leto kasneje.

Evropska komisija je oznanila, da Evropska unija namerava januarja naslednjega leta odpreti prosti trg z Ukrajino kljub nasprotovanju Rusije. Manever predstavlja del tako imenovanega Vzhodnega partnerstva, iniciative Evropske unije, ki se osredotoča na pogovore o trgovanju in medsebojni ekonomski integraciji s postsovjetskimi sosedami. Rusija je na zadnjem trostranskem sestanku predstavnikov EU, Rusije in Ukrajine 21. aprila predlagala preložitev pakta na leto 2017. Ruski ambasador v Bruslju, Vladimir Čizov, je izrazil dvom, da je Ukrajina dovolj stabilna za implementacijo takšne zakonodaje.

Po tem, ko je na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilni leta 2013 bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič šokiral evropski vrh s tem, da je zavrnil evropske ponudbe v želji po večjem sodelovanju z Rusijo, bo letos 21. in 22. maja enak vrh potekal v Rigi, kjer je pričakovano, da bodo ukrajinske oblasti z Evropsko unijo podpisale pakt o medsebojnem trgovanju. Takšne vrste politična trenja med Evropo in Rusijo znajo poslabšati situacijo v Ukrajini, ki se je zanašla v obdobju krhkega premirja, ki ga omogoča Minski pakt.

Evropska unija je pred časom dosegla načelni dogovor o novi regulaciji trga z emisijskimi kuponi, ki naj bi vključeval odstranitev presežnih kuponov s tržišča. In res, Bruselj je določil, da bo do leta 2019 s tržišča umaknjenih za približno 2,2 milijarde evrov kuponov. Evropski emisijski tržni sistem pokriva približno polovico emisij vsega kontinenta in podjetjem omogoča gospodarjenje z emisijami. Odločitev EU je odziv na inflacijo emisijskih kuponov, zaradi česar sistem ne deluje spodbudno za prehod v nizkoogljično družbo. Evropska zelena stranka je nad dogovorom skeptična. Poslanec Bas Eickhout meni, da gre za začasen obliž, ki se ne dotika bolj osnovnih problematik s sistemsko ureditvijo emisij, in opozoril da se mora pozornost osredotočiti na trajno popravilo emisijskega tržnega sistema.

Postrezimo še z novostjo iz laboratorijev. Znanstveniki Univerze v Trentu so več pajkov poškropili z grafenom, najmočnejšo umetno spojino. Ker pajki pri pletenju svojih mrež uporabljajo snovi iz svoje okolice, so nekatere izmed pajčevin postale trikrat močnejše.

Nekaj ur pred polnočnim rokom je ponovno izvoljenemu izraelskemu premierju, Benjaminu Netanjahuju, le uspelo izoblikovati koalicijo v Knesetu. Nova koalicija za las dosega večino, z 61-imi člani v 120 sedežnem parlamentu. Premierjeva stranka Likud se je povezala z ultranacionalistično stranko Judovski dom, ki nasprotuje izraelsko-palestinskim mirovnim gibanjem in zagovarja grajenje novih judovskih naselij na področju okupirane Palestine, novo oblikovano stranko Kulanu ter ultraortodoksnima strankama Združena judovska Tora in Shas. Netanjahu se je tik pred rokom, v strahu pred izgubo premierskega stolčka, vdal zahtevam Judovskega doma – vodja stranke Naftali Bennet bo zavzel položaj ministra za šolstvo, stolček ministra za pravosodje pa bo zasedel Ayeled Shaked, prav tako poslanec Judovskega doma. Vodja palestinskih pogajalcev, Saeb Erekat, je dejal, da je novo oblikovana koalicija naravnana proti miru in stabilnosti.

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18-i uri potekalo predavanje Palestina in Nakba v 21. stoletju, ki ga bo vodil izraelski zgodovinar in aktivist Ilan Pappe. Pogovor bo vodila novinarka Kristina Božič, ki pove več o predavatelju ter vsebini predavanja:

Izjava

Medtem ko so Danci prepovedali poskusno fracking vrtino - z razlogom, da francoski Total ni uporabljal dovoljene kemikalije -, se tudi na domačih tleh gradi družbeni odpor proti hidravličnemu lomljenju. Civilna iniciativa Ustavimo fracking je med ustno obravnavo postopka izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje rafinerije plina pred prostori Agencije za okolje izvedla protest. Več je povedal aktivist Andrej Kurnik:

Izjava

NE GA LOMIT!

 

Off sta pripravila Kožuh in vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness