Off poskusov

Aktualno-politična novica
4. 1. 2017 - 15.16
 / OFF

Finska začenja z omejenim poskusom uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Dva tisoč nezaposlenih, starih med 25 in 58 let, bo v naslednjih dveh letih dobivalo zagotovljeno vsoto 560 evrov. Ta prihodek bo nadomestil njihove obstoječe socialne prejemke, a hkrati ne bo pogojen z drugimi okoliščinami. Za razliko od običajnih socialnih prejemkov bodo to vsoto dobivali, tudi če najdejo zaposlitev. Finski urad za socialo pri projektu poudarja predvsem zmanjšanje birokratskih postopkov in večjo vzpodbudo za iskanje zaposlitve. Zaposlitev na minimalno plačanem ali prekarnem delovnem mestu ima namreč sedaj  minimalno finančno korist, saj je povezana z izgubo socialne podpore. Poleg podpore na levem političnem polu je ideja UTD na Finskem o zmanjšanju birokratskega bremena dobila podporo tudi v desni populistični Stranki Fincev. Poskusne uvedbe UTD za letos napovedujejo tudi v več nizozemskih in škotskih mestih, med drugim Utrechtu in Glasgowu.

Najverjetnejši kandidat socialistov na letošnjih francoskih predsedniških volitvah in nekdanji predsednik vlade Manuel Valls je predstavil svoj predvolilni program. Valls je vladi načeloval v času sprejetja spornega zakona o reformi delovne zakonodaje, zaradi česar si je pridobil veliko nasprotnikov v levem krilu stranke, sedaj pa poskuša nagovarjati predvsem tradicionalne volivce socialistov. Obljubil je, da ne bo sprejemal dodatnih varčevalnih ukrepov, predlaga pa tudi reformo programa pomoči za nezaposlene. Obdržal naj bi 35-urni delovnik, čemur je v preteklosti nasprotoval. Aktivno politiko Valls napoveduje tudi na varnostnem področju, kjer napoveduje povečanje števila policistov. Z varnostno politiko pa je povezano tudi njegovo nasprotovanje vstopu Turčije v Evropsko unijo.

Ostajamo v Evropi. Britanski veleposlanik pri Evropski uniji Ivan Rogers je presenetljivo odstopil s svojega položaja. Rogers bi moral biti eden izmed vodilnih britanskih pogajalcev v pogovorih med Brusljem in Londonom o britanskem izstopu iz Unije. Rogers je v odstopnem pismu ostro kritiziral neorganiziranost britanske vlade v pripravah na začetek pogajanj. Kot navaja, vladni politiki izvajajo pritiske na tehnično osebje diplomatske službe, sami pa javnosti ne predstavljajo realne slike posledic izstopa. V pismu tudi navaja, da Velika Britanija še vedno ni oblikovala pogajalske ekipe niti svoje pogajalske strategije. Rogers je bil v preteklosti večkrat tarča kritik podpornikov izstopa iz Evropske unije.

Turški parlament je izglasoval podaljšanje izrednih razmer za naslednje tri mesece. Izredne razmere so začele veljati po neuspešnem poskusu vojaškega udara, ki se je zgodil julija lani. Izredno stanje daje oblastem pooblastila, s katerimi so v zadnje pol leta aretirali okoli 40 tisoč ljudi, domnevno povezanih s poskusom državnega udara. Tuške oblasti so poleg tega sporočile, da so uspele identificirati napadalca, ki je 1. januarja v nočnem klubu v Istanbulu ubil 39 ljudi. Policija je do sedaj aretirala 14 ljudi, napadalca pa še išče. Odgovornost za napad je sicer prevzela skupina Islamska država.

V Washingtonu je včeraj z delom začel nov ameriški kongres. V obeh domovih bo imela večino Republikanska stranka, ki je na novembrskih volitvah povečala svojo prednost, a v senatu ni dosegla 60 sedežev, ki so potrebni za preglasovanje obstrukcije manjšinske stranke. V vodstvu kongresa zato ne bo sprememb, predstavniški dom bo še naprej vodil Paul Rayn, senat pa Mitch McConell. Ena prvih nalog, ki so si jo zadali v republikanskem kongresu, bo poskus razveljavitve Obamove zdravstvene reforme, po kateri je trenutno zavarovanih okoli 20 milijonov ljudi. Že prvi dan so v senatnem proračunskem odboru začeli obravnavo zakona, ki bi programu vzel sredstva. S tem postopkovnim manevrom bi se izognili demokratski obstrukciji, do katere bi prišlo v odprtem glasovanju o razveljavitvi zdravstvene reforme.

Iz Severne se selimo v Srednjo Ameriko. Volilna komisija na Haitiju je sporočila končne rezultate predsedniških volitev. Zmagovalec je Jovenel Moise iz desnostranske stranke Tèt Kale, ki je prejel petinpetdeset odstotkov glasov. Razglasitev rezultatov so zaradi obtožb o nepravilnosti na voliščih spremljali tudi protesti v prestolnici Port-au-Prince. Moise je zmagal že na predsedniških volitvah, ki so bile izvedene oktobra 2015. Obtožbe o volilni goljufiji so takrat povzročile množične proteste, ustavno sodišče pa je volitve razveljavilo. Funkcijo predsednika je zato zadnje leto opravljal začasni predsednik Jocelerme Privert. Moise, nekdanji poslovnež, bo svoj mandat začel sedmega februarja. 

Južnokorejska predsednica Park Geun-hye se včeraj ni udeležila prve obravnave njenega odstavitvenega postopka, ki poteka pred ustavnim sodiščem. Potem ko se je obravnava po nekaj minutah zaključila, je njen odvetnik povedal, da se Park ne bo udeleževala razprav, če ne bo absolutno potrebno. Park je še vedno predsednica Južne Koreje, a njena pooblastila so bila za čas trajanje odstavitvenega postopka suspendirana. Obtožena je, da je z zlorabo političnega položaja svojim prijateljem omogočila pridobitve okoli 60 milijonov evrov poslov južnokorejskih podjetij, ki so že tradicionalno tesno povezana z državo. Proti vpletenim v korupcijski škandal, med drugim zaposlenimi v predsedničinim uradu, teče kazenski postopek, Park pa pred tožilstvom ščiti predsedniška imuniteta.

Predstavniki združenja občin danes sestankujejo z ministrstvom za finance glede sprememb povprečnine v letošnjem in prihodnjem letu. Ministrstvo bo danes občinam predstavilo svoje izračune o učinku lanskoletnega dogovora s sindikati javnega sektorja na občinske proračune. Dogovor namreč dviguje plače javnih uslužbencev v tako imenovanem plačilnem razredu J, ki obsega hišnike, čistilke in strežnice v domovih za ostarele. Velik del teh je zaposlenih v institucijah, ki jih iz svojih poračunov financirajo občine. Stališča občin pojasnjuje Robert Smrdelj, župan občine Pivka in predsednik Združenja občin:

Izjava

V prihodnjem tednu bodo občine z vlado začele pogovore tudi o noveli sprememb zakona o financiranju občin. Predlog sprememb je vlada občinam poslala tik pred koncem lanskega leta. Predlog pojasnjuje Smrdelj:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.