14. 8. 2013 – 14.00

Off potapljanja

Audio file

Egiptovske varnostne sile so sporočile, da so po jutranji akciji že uspele vzpostaviti popoln nadzor nad manjšim od dveh protestniških taborov v Kairu, v katerih so več tednov vztrajali privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Po navedbah Muslimanske bratovščine je bilo v posredovanju ubitih 250 ljudi. Egiptovske varnostne sile imajo po lastnih navedbah nadzor nad trgom Al Nahda in naj bi od tam tudi že umaknile večino šotorov. Egiptovske oblasti so medtem zaustavile vlake na poti v Kairo in iz njega, s čimer želijo preprečiti ponovno zbiranje razgnanih protestnikov in širjenje njihovih akcij na obrobje mesta. "Vožnje vlakov v Kairo in iz njega v vse smeri so bile do nadaljnjega zaustavljene iz varnostnih razlogov in z namenom preprečiti mobilizacijo ljudi," so sporočili iz železnic.



Na indijski podmornici, zasidrani v Mumbaju, je ponoči odjeknila eksplozija, nato pa je potonila. Podmornica na dizelski pogon INS Sindhurakshak je bila pred nekaj meseci, lahko ugibate kje, na remontu v Rusiji. Vzrok za eksplozijo bi bil lahko kratek stik ali pa težave z akumulatorjem. Nesreča se je zgodila le nekaj dni za tem, ko je Indija splavila svojo prvo letalonosilko domače izdelave in napovedala začetek testov prve doma izdelane jedrske podmornice. Indija je podmornico kupila od Rusije leta 1997, letos pa je bila na obsežnem remontu in nadgradnji, ki sta indijsko mornarico stala zgolj 80 milijonov dolarjev.

 

Ne potapljajo se samo podmornice. Tajfun Utor, ki je na Filipinih terjal smrtne žrtve, je močno razburkal morje pred obalo Hongkonga. Za podmornico to ne bi bilo usodno. V valovih je potonila 190 metrov dolga tovorna ladja. Vseh 21 članov posadke so sicer uspeli rešiti. Mornarji so zapustili ladjo, ko se je prevrnila na bok in se začela potapljati kakih 80 kilometrov jugozahodno od Hongkonga. Valovi, v katerih je potonila ladja, so bili sicer visoki od 10 do 15 metrov, veter pa je pihal s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.



Ekipa španskih raziskovalcev je ugotovila, da je količina žuželk, ki jih človek nevede pošilja po vsem svetu, bistveno večja, kot je to veljajo do sedaj. Veliko hujše pa bodo tudi posledice. Tako za ekosistem kot človeško infrastrukturo. Mnoge od teh vrst v novem življenjskem okolju ustanovijo megakolonije. Vodilna raziskovalka projekta je Veronica Miravete iz Univerze v Gironi v Španiji, velik poudarek pa do dali različnim vrstam eksotičnih mravelj, ki se zaradi svoje majhnosti prevažajo z ladjami in letali po vsem svetu v posodah in drugih škatlah, skupaj z zemljo, lesom, okrasnimi rastlinami in sadjem. Čeprav vse vrste za njih novega ekosistema ne ogrožajo, pa so številne takšne, ki ne le da ogrozijo naravni ekosistem, ampak celo infrastrukturo. Ena od teh vrst je argentinska mravlja, ki je v Evropi, sodeč po raziskavi, bistveno bolj agresivna od avtohtonih in jih je iz okolja že skoraj popolnoma izrinila. Drug primer je iz Združenih držav, kamor so zaradi ustaljenih trgovskih poti vdrle južnoameriške „nore“ mravlje in v novem okolju povzročile ogromno škodo v električni infrastrukturi, kjer so si ustvarila nova domovanja.

 

Analiza lanskih Evropskih prestolnic kulture, ki jo je naročila Evropska komisija, ugotavlja, da je Maribor s partnerskimi mesti izvedel "obsežen in inovativen kulturni program". A ker ni dolgoročnih načrtov in organa, ki bi skrbel za zapuščino Evropske prestolnice kulture, sredstev za kulturo pa je vse manj, bo težko ohraniti dolgoročne učinke tega projekta. Po drugi strani projekt po ugotovitvah študije ni dosegel vseh zastavljenih socialnih in ekonomskih ciljev, za kar naj bi bili v veliki meri krivi preambiciozni prvotni načrti in neuresničene investicije v infrastrukturo. Sedaj pa selimo malo bolj vzhodno od Maribora.



Ob 17. uri se bo ob peti obletnici odprtja pomurske hitre ceste v Beltincih pričela prireditev 'Varno od šanka do šanka'. Govorili smo s predstavnico organizacijskega odbora Blanko Denko Čeh:



Posnetek je v oddaji.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.