Off primernega odziva

Aktualno-politična novica
26. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Švica je objavila imena 2000-ih oseb, ki jim tuje oblasti očitajo utajo davkov. Švicarska davčna uprava se namreč šibi pod zahtevki iz tujine, natančneje Nemčije, Francije, Rusije, Indije in množice drugih držav, da razkrije premoženje tujcev. Z objavo imen so švicarski dacarji izbrali srednjo pot. Tuji komitenti švicarskih bank lahko zdaj ugotovijo, da jih njihove države preiskujejo, in posledično sprožijo pravni postopek zoper preiskavo.

Po drugi strani je javna objava imen za Švico netipična oziroma ni v soskladju z zakonom iz leta 1934, ki bankam prepoveduje razkrivanje podatkov komitentov - slednji zakon je bil podlaga za uveljavitev Švice kot najboljše davčne oaze. V zadnjih letih pa se je v luči več v javnost pricurljanih afer pričelo zakon interpretirati manj strogo. Največja izmed njih, poimenovana “swiss leaks”, je na pranger postavila banko HSBC, ki je več kot 100.000-im klientom pomagala utajati davke na njihovo premoženje, s skupno vrednostjo več kot 100 milijard evrov.

V Londonu se je pričelo prvo sojenje bankirjem, ki so prikrojevali obrestno mero libor. Vrednost liborja arbitrarno sprejemajo največje londonske banke, definira pa obrestno mero za medbančno posojanje denarja - povedano drugače - največje banke se odločijo, po kakšni meri so pripravljene posojati in izposojati denar med sabo. Zaradi svojega obsega njihova odločitev vpliva na celotni finančni sistem. Libor se prav tako uporablja za vrednotenje več kot 350 milijard dolarjev derivatov. Pri dotičnih zneskih je treba razumeti, da tudi najmanjša dogovorjena sprememba obrestne mere v korist banke za slednjo pomeni večmiljonske dobičke. Na zatožni klopi so se znašle le manjše bankirske ribe, medtem ko se institucionalno sprevržena vodstva bank zaporu in/ali giljotini izognejo s plačilom globe. Za piko na i lahko banke del te globe na davčnih poročilih - prek uporabe vudu knjigovodstva - opredelijo kot neke vrste stroške poslovanja, s čimer si znižajo plačilo davkov.

Wikileaks je objavil tajni načrt Evropske unije za “razrešitev” migrantskih tokov do juga Evrope. 11-stranski osnutek dokumenta, pripravljen s strani obrambnih ministrov, govori o večletni pomorski vojaški misiji, ki bo tihotapcem uničevala čolne. Načrt obenem predpostavlja možnost, da se omrežja tihotapcev napada znotraj ozemlja Libije - epskega uspeha evropske zunanje politike. Dokument prav tako napoveduje možne konfrontacije z libijskimi gorečneži Islamske države ter sočasno opozarja, da se bodo tihotapci na nove danosti slej kot prej prilagodili. Zanimivost dokumenta so prav tako odstavki, ki govorijo o javnem manageriranju problematike - aparatčiki so namreč premlevali vprašanje, kako operacijo predstaviti javnosti, podajati zmerne obljube o uspehu, predvsem pa paziti na negativno publiciteto ob morebitnih civilnih žrtvah. Reševanje imigrantske problematike je za Bruselj torej bolj terapija simptomov kot pa spopad z vzroki trenutnega stanja.

Ukrajina se vedno bolj očitno giblje v smeri popolnega bankrota. Postmajdanski premier Arsenij Jatcenjuk je nagovoril ameriški denar, da pokupi državna podjetja Ukrajine, ki se jih pohitreno privatizira v iskanju prepotrebnih fičnikov za državno blagajno. Resnost situacije odraža dejstvo, da je ukrajinski parlament pred dobrim tednom sprejel zakon, ki državi omogoča prekinitev odplačevanja kreditov, kar analitiki smatrajo za tehnični bankrot. Možnost tožb zoper prekinitev odplačevanja dolgov je napovedala Rusija, kakor tudi jastrebi Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Le nekaj dni zatem je Evropska unija - ki v imenu fiskalne discipline kanibalizira več družinskh članic - Ukrajini izdala 1,8 milijarde evrov vredno posojilo.

V oblakih nad Švedsko, Norveško in Finsko so se pričele dvotedenske vojaške zračne vaje, kjer bodo poleg omenjenih držav sodelovali tudi lovci in vojaki Velike Britanije, Nemčije in Francije. Vaje so bili v pripravi več mesecev, sodelovalo pa bo več kot 100 letal in 4000 osebja. Ruski medved je v odgovor pričel z nenapovedanim preiskusom pripravljenosti svojega letalstva, v katerem bo sodelovalo več kot 250 letal in helikopterjev ter 12.000 osebja.

Na drugi meji zahodne interesne sfere - pacifiških obalah Azije - se prav tako odvija dolgo pričakovan zasuk. Japonska vojska se bo udeležila vsakoletnih ameriško-avstralskih vojaških vaj. Vaje se bodo odvile v začetku prihodnjega meseca in bodo obsegale več kot 30.000 osebja. Japonska bo sicer ob svoji prvi udeležbi tja napotila le 40 vojakov, dolgoročno pa odraža vzpostavitev vojaško vez med trojico omenjenih držav, ki bo reprezentirala zahodno interesno sfero v azijskem teatru. Medtem je Kitajska ameriški administraciji poslala uradno pritožbo zaradi preleta Južnega kitajskega morja s strani ameriškega vohunskega letala.

Češka vlada je med amandmiranjem zakonodaje o zborovanju dodala člen, ki protestnikom dovoljuje pokrivanje obraza, vse dokler je manifestacija mirna. Parlament bo o skupku prenovljene zakonodaje glasoval šele po poletnih počitnicah.

Ruski parlamentarec Kiril Čerkasov želi kazensko odgovornost z možnostjo dvoletnega pripora za proizvajalce, ki ne označijo vsebnosti genetsko spremenjenih organizmov v hrani. S tem bi se dodatno poostril federalni zakon, sprejet s strani predsednika Putina 31. decembra 2014, ki za napačno označevanje predvideva kazen 5500 evrov.

Sindikat voznikov opozarja na slabe razmere v javnem podjetju Ljubljanski potniški promet. Vodsto namreč namerno ovira izvajanje delavskega soupravljanja, podrobnosti orisuje Miha Erbežnik, predstavnik sindikata voznikov Ljubljanskega potniškega prometa:

Izjava.

Vodstvo poskuša neposredno oteževati volitve v svet delavcev. Nadaljuje Miha Erbežnik:

Izjava.

Kako vpliva na vseslovenske delavske standarde dejstvo, da lahko vodstvo javnega podjetja niža delavske standarde in delavsko soupravljanje. Več oriše Miha Erbežnik:

Izjava.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness