OFF revizionizma

Aktualno-politična novica
11. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

O tako imenovanem suženjskem zakonu ali zakaj protestirajo na Madžarskem
 / 21. 12. 2018
Madžarski premier Viktor Orban je napovedal nove ukrepe, s katerimi želi zvišati rodnost madžarskih žensk. Tista, ki se bo pred štiridesetim letom prvič poročila, bo upravičena do brezobrestnega posojila v višini dobrih 31 tisoč evrov. Po rojstvu drugega otroka bo tretjina odpisanega, po rojstvu tretjega pa bo odpisano celo posojilo. Orban je napovedal tudi, da bodo ženske s štirimi ali več otroki oproščene plačevanja davka na dohodek. Obljubil je tudi dodatnih 2,2 milijarde evrov za zdravstveni sistem, slabih osem tisoč evrov posojila za sedemsedežna vozila za družine s tremi ali več otroki in subvencije za nakup stanovanja družinam z vsaj dvema otrokoma. Rodnost na Madžarskem je bila leta 2018 1,45 otroka na žensko. Hkrati z uvajanjem teh ukrepov za višanje rodnosti, s katerimi bi nadomestil imigracije v zahodne članice EU, pa zaradi pomanjkanja delovne sile uvaja zakon, s katerim viša največje dovoljeno število nadur in proti kateremu potekajo protesti.

Avstralija je s francoskim podjetjem Naval Group podpisala pogodbo za dobavo dvanajstih podmornic, ki je vredna dobrih 31 milijard evrov. Investicija je domnevno namenjena zajezitvi vse večjega kitajskega vpliva v pacifiški regiji. Prve podmornice bodo v uporabi predvidoma v tridesetih letih tega stoletja, vseh dvanajst pa po letu 2050. Avstralski premier Scott Morrison je nabavo označil kot največjo avstralsko obrambno investicijo v času miru.

Poljska je napovedala, da bo v sredo podpisala pogodbo, s katero bo od ameriškega podjetja Lockheed Martin za dobrih 360 milijonov evrov kupila raketni sistem z dosegom 300 kilometrov. Poljska je pred nekaj tedni od podružnice istega podjetja kupila štiri helikopterje za okoli 160 milijonov evrov, marca lani pa je podpisala tudi pogodbo za nakup ameriškega raketnega sistema zračne obrambe Patriot v vrednosti okoli 4,2 milijarde evrov. Vse v času miru.

V petek smo poročali, da se namerava tajska princesa in sestra kralja Ubol Ratana potegovati za mesto premierke na volitvah v stranki, ki podpira bivšega premiera Taksina Šinavatro, ki ga doma čaka obsodba zaradi korupcije. Kralj je nekaj ur po tej objavi podal izjavo, v kateri je dejal, da je kandidatura princese protiustavna. Volilna komisija, ki jo je imenoval kralj, je danes objavila seznam kandidatov, na kateri Ratane ni. V obrazložitvi so napisali, da se na vse člane kraljeve družine nanaša pravilo, da mora biti monarh politično nevtralen.

Haiti, Port-au-Prince
Tegobe Haitija in vmešavanje ZDA
 / 28. 2. 2018
Protesti že četrti dan potekajo na Haitiju, demonstranti pozivajo k odstopu predsednika Jovenela Moiseja. Zbralo se je na tisoče ljudi. Proteste je sprožilo poročilo, ki predsednika, ducat bivših ministrov in uradnikov bremeni slabega gospodarskega upravljanja ter morebitne zlorabe razvojnih sredstev, ki jih je državi od leta 2008 posodila Venezuela. Poročilo navaja tudi podjetje, ki ga vodi predsednik in je dobilo sredstva za gradnjo ceste, ni pa nikoli podpisalo pogodbe.

V Zagrebu so politični aktivisti in lokalni politiki iz različnih krajev pred evropskimi volitvami ustanovili novo levo stranko z imenom Možemo!. Na volitvah so po besedah koordinatorke odprti za koalicije z levimi in levosredinskimi strankami, kar pa ne vključuje hrvaške socialdemokratske stranke, ki naj bi bila po njihovih besedah liberalna sredinska stranka. Trdijo tudi, da so oni resnična levica, ki je na Hrvaškem do zdaj ni bilo.

Stranke opozicijske koalicije Zavezništva za Srbijo, ki imajo v 250-sedežni srbski narodni skupščini 25 poslancev, in nekateri samostojni poslanci so napovedali, da bodo aktivno bojkotirali seje narodne skupščine. Sicer bodo prisotni v zgradbi parlamenta, kjer bodo vsake pol ure imeli tiskovno konferenco. Na prvi so razvili transparent z napisom “Eden od petih milijonov”, kot se imenujejo že več vikendov trajajoči protesti na ulicah srbskih mest, in se pridružili k pozivom oblastnikom, naj odstopijo.

Blizu Bazovice pri Trstu je včeraj potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je prisostvoval slovesnosti, je med drugim dejal, da je bilo na tisoče nedolžnih žrtev ubitih, ker so bili Italijani in kristjani. Rekel je tudi: “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija”. Da so komunisti pobijali nedolžne Italijane, je izjavil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini. Slovenski premier Marjan Šarec se je na to odzval z besedami, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere ter da je bil fašizem, ki je imel za cilj uničenje slovenskega naroda, dejstvo. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pa je danes v izjavi za javnost zapisalo, da je na slovesnosti prišlo do poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.