Off romantičnih predstav

Aktualno-politična novica
28. 10. 2014 - 14.00
 / OFF

Francija bo pridna in se bo pokorila zahtevam Bruslja glede dodatnih varčevalnih rezov, saj je presegla dovoljeno kvoto treh odstotkov primanjkljaja v letnem proračunu. Očitno so bili udarci po prstih s strani stroge učiteljice Evropske komisije dovolj vzgojni, saj je finančni minister Michel Sapin napovedal dodatna varčevanja v višini 3,6 milijarde evrov. Neverjetno, a pohlevna Francija bo denarce privarčevala tako, da bo plačala manj obresti na svoje dolgove, saj je obrestna mera, s katero se zadolžuje, padala čez poletje, ter s tem, da bo zmanjšala svoje prispevke v proračun Evropske unije. Dodatni ukrepi so pomirili komisarja iz evropske družine Jyrkija Katainena, ki se ni želel zadovoljiti z najprej predlaganimi 50-milijardnimi rezi v francoski proračun na odhodkovni ravni v naslednjih treh letih.

Zaradi obtožb korupcije so v Španiji aretirali več kot petdeset uslužbencev javne uprave. Aretacije so se odvijale v Madridu in Leonu, gre pa predvsem za dobro organizirane predstavnike regionalnih oblasti. Po ocenah tožilcev naj bi koruptivna hobotnica prek infrastrukturnih pogodb s ponarejanjem in podkupovanjem ukradla okrog 300 milijonov evrov. Najprominentnejša oseba, ki se je znašla med aretiranimi, je Francisco Granados, bivši visoki predstavnik Popularne stranke, ki je odstopil s položaja, ko so novinarji razkrili, da ima na računu v Švici dva milijona evrov.

V Litvo je priplul plinski terminal The Independance. Njihova neodvisnost je dolga 294 metrov, široka 46 metrov in globoka 24 metrov. Litvanska predsednica Dalia Grybauskaite kar poka od navdušenja, saj jim sedaj ne bo nihče več določal cen plina. Baltske države so namreč popolnoma odvisne od uvoza ruskega plina. Neodvisnost je bila naročena že leta 2011, a je njen prihod zadržala ukrajinska kriza. Črpanje utekočinjenega zemeljskega plina se bo začelo šele z začetkom 2015, zadoščalo pa bo za 90 odstotkov plinskih potreb Baltskih držav. Zemeljski plin sicer pokriva tretjino njihovih energijskih potreb. Čim manj težav s plini Baltiku.

Švedska vojaška akcija, poimenovana “Lov na rdeče v oktobru”, ni obrodila sadov. Potem ko je potonilo 2,8 milijona evrov v velikem vojaškem hajpu, močno podprtem z masovnimi mediji, je Švedska obveščevalna agencija le priznala, da ruski klic v stiski nikdar ni bil prestrežen. Za začetek akcije sta zadostovala slika nizke resolucije in nekaj komunikacijskega šuma. In že so pridrveli neustrašni švedski rušilci s podporo tihe in oprezne norveške podmornice. Sprejemanje švedskega vojaškega proračuna oziroma njegovo prvo povišanje po mnogih letih je le obrobna tema celotne zgodbe.

Vse večje število staroselcev se pritožuje nad ta čas popularno fotografsko knjigo “Preden preminejo”, v izvirniku “Before They Pass Away”, avtorja Jimmyja Nelsona. Fotografije potujejo iz metropole v metropolo, naslednja razstava bo doživel premiero v Bruslju 7. novembra, staroselci in organizacije, ki se s staroselci ukvarjajo, pa nasprotujejo nadaljnjim prikazovanjem fotografij v prestižnih galerijah, obenem pa opozarjajo, da tisti, ki knjigo fotografij listajo, nimajo ustrezne predstave o staroselcih.

Nixiwaka Yawanawa iz Akre v Braziliji pravi, da je nad delom ogorčen, in dodaja, da, navajamo: “Ne izginjamo, ampak se borimo za obstanek. Industrializirana družba nas želi uničiti v imenu “napredka”, ampak mi bomo še naprej branili našo zemljo in prispevali k varovanju planeta.” Številni staroselci pa so se obregnili ob njihove upodobitve. Tako je Nelson fotografiral dekleta ljudstva Waromi s figovim listom pred mednožjem, medtem ko ekvadorsko ljudstvo za prekrivanje tega dela uporablja tekstil, pod fotografije ljudstva Dani iz Zahodne Papve zapiše, da gre za najbolj strašne lovce na glave, medtem ko njihov poglavar Wenda trdi, da nikdar niso bili lovci na glave, ter dodaja, da so pravi lovci na glave vojaki Indonezije, ki predel otoka obvladujejo od leta 1963. Primerov je še mnogo, Nelson pa se je na kritike odzval, češ da ne gre za reportažo, temveč, navajamo, “estetsko, romantično, subjektivno in ikonografsko predstavitev ljudi, ki so navadno predstavljeni na pokroviteljski in žaljiv način”.

Hrvaško ministrstvo za zdravje je pod pritiski le obelodanilo, da bo do petka izdalo opozorilo bolnišnicam, ki ne izvajajo splava, ter obenem napovedalo kazni za njih. Spomnimo, že več let Hrvaška beleži porast primerov, ko zdravniki iz ugovora vesti splava ne opravijo. Kaj od ministrstva pričakujejo v Ženski mreži Hrvaške, ki je še najbolj pritiskala na odločevalce, pove predsedujoča organizaciji Bojana Genov:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

O problemu obširneje nadaljuje Genova:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje in SKUP – Skupnost privatnih zavodov sta v partnerstvu z ENSIE - European Network of Social Integration Enterprises in Zavodom za zaposlovanje organizirala 5. dneve socialne ekonomije. Vodilna misel konference je bila Socialno podjetništvo – prvi korak do vsevključujoče družbe, zaključila pa se je s podelitvijo nagrade za družbene inovacije, ki jo je to pot prejela Varna hiša Stigma z inovacijo "Več znanja, več poti". Več o dotičnem programu pove Sabina Zorec iz Stigme:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Koliko pomoči pa so deležni s strani državnega proračuna pri izvajanju programa? Nadaljuje Zorec:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ker diskriminira država, ni treba tudi tebi.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Sindikati so se odzvali na vladna izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja na področju obsega sredstev za plače in druge stroške dela v letu 2015. Sindikalist Dušan Semolič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness