Off rudarskega upora

Aktualno-politična novica
6. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo je po včerajšnjem morilskem napadu, v katerem je bilo ubitih  petnajst egiptovskih vojakov, zaprt. V napadu je bilo ubitih tudi osem napadalcev, ki so po prepričanju Egipta in Izraela prihajali iz palestinskega gibanja Hamas. Mejni prehod Rafa predstavlja za Palestince v Gazi edino povezavo s svetom, saj lahko prebivalci tega območja odidejo le še v Izrael. Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je napovedal odločno reakcijo proti napadalcem. Navkljub vsem obtožnicam pa Hamas odgovornost zanika.

Sirski ministrski predsednik Rijad Hidžab je skupaj s še tremi ministri prestopil na stran opozicije. Po poročanju državnih medijev je bil premier samo dva meseca po imenovanju na čelo vlade odstavljen. Sirska vlada odhoda premiera zaenkrat ni komentirala. Po poročanju državne televizije bo Hidžaba na čelu vlade začasno zamenjal njegov dosedanji namestnik in minister za lokalno samoupravo Omar Galavandži. Direktor opozicijskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji Rami Abdel Rahman pa je po drugi strani    povedal, da je Hadžib - 46-letni nekdanji minister za kmetijstvo, ki je veljal za odločnega podpornika režima - prestopil na stran opozicije. To je potrdil tudi tiskovni predstavnik sirske svobodne vojske Ahmad Kasim. Kot je dodal, so skupaj s premierjem na stran opozicije prestopili še trije ministri, vsi pa so se zatekli v Jordanijo. Za katere ministre točno gre, ni pojasnil. Predstavnik jordanske vlade je medtem potrdil, da se je Hadžib skupaj s svojo družino zatekel v Jordanijo. Če je premier res sam zapustil režim predsednika Bašarja al Asada, je to najvišji prestop od začetka protirežimske vstaje pred 17 meseci. Doslej so režim zapustili le visoki predstavniki vojske, prebegov iz vladnih vrst pa še ni bilo.

Rudnik premoga v Zambiji, ki se nahaja 325 kilometrov južneje od prestolnice Lusake, je od začetka lanskega leta v rokah lastnikov s Kitajske. Po prevzemu so se razmere za delavce v rudniku znatno poslabšale. Protesti se vrstijo. Zadnji od teh, ki se je zgodil včeraj, pa  se je končal nasilno. Delavci so namreč besni, ker so njihove plače po novi zakonodaji, ki državljanom zagotavlja minimalni znesek v višini 180-ih evrov, manjše od tega. Ob trdem vsakodnevnem delu rudarji pričakujejo ustrezno plačilo in ob novem razočaranju ob pogledu na plačilno listo se je zgodil nov upor. Tokrat se je za lastnike končalo slabo. V protestu je  bil namreč s pomočjo vagona polnega premoga ubit petdesetletni odgovorni kitajski delovodja z imenom Wu Shengzai. Kitajska podjetja imajo sicer v lasti številne rudnike premoga in bakra na celotnem področju južne Afrike. Agencija Human Rights watch že leta opozarja na slabe delovne razmere rudniških delavcev v Afriki, predvsem tistih, ki so pod kitajskim vodstvom.

V Združenih državah Amerike se je včeraj zgodil nov strelski napad. V streljanju v sikhovskem templju blizu Milwaukeeja v ameriški zvezni državi Wisconsin je bilo po dosedanjih podatkih ubitih najmanj sedem ljudi, trideset pa jih je bilo ranjenih. Policija je bila v sikhovski tempelj v Oak Creeku poklicana v nedeljo zjutraj, ko so se po navedbah očividcev ljudje zbirali pri verskem obredu. Po besedah policijskega načelnika Bradleya Wentlandta je po prihodu policistov prišlo do streljanja, v katerem je bil ubit domnevni napadalec. Policija je v templju našla štiri mrtve, štirje ljudje, vključno z napadalcem, pa so umrli zunaj stavbe. Sikhi prihajajo pretežno iz indijske zvezne države Punjab in imajo v Združenih državah svojo skupnost. Od padcev dvojčkov v New Yorku leta 2001 so med drugim tudi oni tarča številnih zlorab in napadov. Nedeljski napad na njihov tempelj se je po zadnjih poročilih  zgodil iz vrst domačih, torej ameriških teroristov.

Na Marsu je po načrtih pristal doslej največji raziskovalni laboratorij na kolesih, rover Curiosity. Robot z imenom 'Radovednost' je okoli pol osme ure zjutraj po srednjeevropskem času pristal v najglobljem kraterju Mars Gale, kjer bo sedaj iskal morebitno prisotnost določenih elementov ter tako poskušal odkriti, ali so na Rdečem planetu v preteklosti obstajali pogoji za življenje. Za nekaj več kot 500 milijonov kilometrov dolgo pot je 2,4 tone težak robot z imenom 'Radovednost' potreboval osem mesecev in pol, na Marsu pa bo raziskoval 22 mesecev. Od podatkov, ki jih bodo prejeli, vodje misije pričakujejo veliko, ob pristanku robota pa so kot simbolično nagrado prejeli čokoladice Mars.  

V romskem naselju Kamenci, ki se nahaja blizu Lendave, se začenja deseti romski tabor z naslovom Sorotijme – Stičišče, v okviru katerega bodo obeležili začetek gradnje romskega konjeniškega centra in organizirali razne delavnice. Na taboru, ki bo trajal do petka, bodo delavnice namenjene interakciji Romov z ostalimi domačini in tudi sicer  splošni povezavi te skupine s širšim prebivalstvom v prekmurski regiji. Med drugim bodo organizirali glasbeno-plesne in medkulturne literarne delavnice, delavnice za izdelovanje navijaških rekvizitov, socialne in športne igre, trening bejzbola, branje za znanje in zabavo ter recitatorsko delavnico. Pogovarjali smo se z Ludvikom Levačičem, predsednikom romskega društva Kamenci:

Izjava je v posnetku.

V nadaljevanju nam je Levačič pojasnil še širšo vlogo romskega tabora blizu Lendave:

Izjava je v posnetku.

V galeriji Škuc bodo ob 20. uri zvečer odprli razstavo 'Beseda je iz tečaja'. Z njo želijo predstaviti polje vizualne poezije kot odpor izčrpanosti naravnega jezika in poskus odkrivanja nove, razširjene jezikovnosti. Vizualna poezija zajema področje raziskovanj napetosti med semantiko in vizualnostjo pisnega jezika. In prav ta napetost je tisto, česar razstava Beseda je iz tečaja ne želi nivelizirati, temveč jo ohraniti živo z deli  umetnikov Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Guya de Cointeta, Stanislawa Droždža, Roberta Laxa, Vlada Marteke, Bogdanke Poznanović in Adama Vackarja. Več o sami razstavi in poskusu prikazovanja poezije nam je povedal kustos Vladimir Vidmar:

Izjava je v posnetku.

OFF je pripravil Marko Kraševec.
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness