OFF s čestitkami Primorskemu dnevniku!

Aktualno-politična novica
13. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Po osemnajstih letih se začenja – vsaj delni – umik ameriške vojske iz Afganistana
 / 13. 3. 2020
Afganistanski predsednik Ašraf Gani je ukazal vojski, naj preide v ofenzivni način delovanja. Razlog za to je povečanje število bombnih napadov na civiliste, posebno včeraj, ko je bila napadena porodnišnica v šiitskem delu Kabula. Na isti dan sta se zgodila še dva bombna napada. Vojska bo, kot je povedal predsednik, začela z vojaškimi operacijami proti talibom in drugim terorističnim organizacijam. Predstavniki talibov so odločitev označili za vojno napoved in trdijo, da je za napade odgovorna Islamska država, ki menda prav zaradi njih v Afganistanu nima večjih oporišč. Afganistanska vojska je z ofenzivnimi operacijami prenehala konec februarja, ko je bil podpisan mirovni sporazum med Združenim državami Amerike in talibi. Sporazum predvideva tudi izmenjavo zapornikov med vlado in talibi, ki pa že od samega začetka ne poteka po načrtih. Predvsem talibi, ki so še v ponedeljek izpustili nekaj več kot 50 ujetih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil, obtožujejo vlado, da z zavlačevanjem izpustitve zapornikov spodkopava sporazum.

Indijski premier Narendra Modi je najavil stimulacijski program za indijsko gospodarstvo, vreden 245 milijard evrov. To je enako približno 10-im odstotkom indijskega bruto domačega proizvoda in s tem po obsegu enakovredno najbolj agresivnim ukrepom drugih držav. Države v razvoju, tudi Kitajska, vsaj za zdaj niso sprejele tako obsežnih programov za pomoč gospodarstvom. Vladni program bo usmerjen predvsem v spodbujanje industrijskega sektorja in ne vključuje zgolj finančne pomoči za premostitev krize, ampak tudi veliko spodbud za nove investicije. Indija želi izkoristiti priložnost, ki se je pokazala z izbruhom novega koronavirusa, zaradi katerega poskušajo številne multinacionalke dezinficirati svoje dobavne verige, ki so sedaj skoncentrirane na Kitajskem.

Ameriški predsednik Donald Trump je glavnemu ameriškemu zveznemu pokojninskemu skladu naročil, naj preneha z investiranjem v kitajska podjetja. Sklad, v katerem varčuje približno 5 milijonov uniformiranih in neuniformiranih uslužbencev ameriške zvezne vlade, upravlja s približno 500 milijardami evrov premoženja. Trump je prav tako povedal, da trenutno ni zainteresiran za ponovno odprtje trgovinskih pogajanj. Odnosi med državama z največjimi gospodarstvi na svetu so se po podpisu tako imenovane prve faze trgovinskega dogovora januarja letos v senci izbruha novega koronavirusa poslabšali. Trump je Kitajski pripisal odgovornost za širjenje bolezni, Kitajska pa je na drugi strani skrajšala veljavnost viz za ameriške poslovneže, pa tudi za novinarje nekaterih ameriških medijev, na primer Trumpu naklonjenega Wall Street Journala.

O zgodnjem in kakovostnem vključevanju Romov v vzgojno - izobraževalne programe
 / 6. 1. 2017
Madžarsko vrhovno sodišče je potrdilo odškodnino za romske učence iz kraja Gyöngyöspata na severu države. V tamkajšnji šoli so bili romski otroci med letoma 2004 in 2017 ločeni od ostalih in deležni šolanja v slabših pogojih. Razredi z romskimi otroki so opravljali manj šolskih ur in se niso udeleževali šolskih izletov. Sodišče je 62-im nekdanjim učencem določilo tudi odškodnino v skupni višini 285 tisoč evrov. Madžarski premier Viktor Orban je odločitev označil za napačno in krivično ter izjavil, da odločitev, citiramo »moti mir v družbi«. Hkrati je izrazil mnenje, da bi moralo sodišče oškodovancem predpisati kompenzacijo v obliki dodatnega izobraževanja.

Premier Lesota Thomas Thabane je napovedal, da bo konec naslednjega tedna odstopil s položaja, potem ko mu je vladna koalicija odrekla podporo. Razlog za to pa je policijska preiskava umora njegove nekdanje žene, katerega je obtožena njegova sedanja žena Maesaiah. Thabane je v procesu imenovan kot osumljenec, a še ni bil uradno obtožen. Afera pretresa eno najmanjših afriških držav vse od leta 2017, ko se je Thabane drugič zavihtel na premierski stolček. Ob izvolitvi se je Thabane ločeval od takratne žene Lipolelo, ki je bila umorjena le dva dni pred njegovo inavguracijo. Po policijski preiskavi so za umor obtožili Maesaiah Thabane, ki je nato pobegnila iz države, a se je kasneje vrnila in predala policiji. Sojenje bi se moralo začeti včeraj, a je bila obravnava na željo tožilca prestavljena. Thabaneja bo na čelu vlade zamenjal dosedanji finančni minister Moeketsi Majoro.

Protest!!!
Kapital ali narava?
 / 12. 5. 2020
Odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je potrdil vladni predlog novele zakona o ohranjanju narave skupaj z amandmajem poslancev SNS, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Sprejet je bil tudi amandma poslancev SMC, ki je ukrep omilil za organizacije, ki imajo z državo sklenjeno koncesijo za izvajanje trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri ali pogodbo o upravljanju zavarovanih območij, in za službe, ki opravljajo naloge zaščite in reševanja. Najštevilnejše med temi so ribiške družine. Več o amandmajih izveste v včerajšnjem OFFsajdu, ki ga lahko poslušate na naši spletni strani.

OFF zaključujemo s čestitkami tržaškemu Primorskemu dnevniku, ki danes praznuje 75. obletnico izhajanja. Ob tej priložnosti se je v posebni izdaji časopisa slovenske zamejske skupnosti v Italiji znašla tudi italijanska beseda. Ker je izbruh novega koronavirusa preprečil jubileju primerno javno prireditev, so pri Primorskem dnevniku dogodek zaznamovali z voščili predsednikov Italije in Slovenije, Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja, ki sta bili objavljeni v obeh jezikih. O posebnem položaju Primorskega dnevnika urednik Igor Devetak.

Izjava

Glavni naslov na prvi strani prve številke je bil verjetno najznamenitejši: »Osvoboditev Trsta«. Druga novica je bila: »Maribor je osvobojen«. Primorski dnevnik je začel izhajati dober teden po tem, ko je partizanska vojska vkorakala v Trst.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness