Off slovaških neonacistov

Aktualno-politična novica
7. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Ruandski parlament obravnava zakon, ki bi omogočil prisluškovanje zasebnim komunikacijam civilne sfere in s tem nastavitev vohunov v javnih službah. Namen predloga je učinkovitejše zaznavanje in bojevanje zoper korupcijo, saj da naj bi ta naraščala, njena odprava pa naj bi postajala vse bolj trdovratna. Glede na zakon iz leta 2013 je sicer prisluškovanje zakonito, ko gre za interese nacionalne varnosti, vendar so za opravljanje tega pristojni le vladni varnostni agentje. Nov predlog pa bi tovrstna pooblastila dal tudi inšpektorjem za korupcijo.

V zvezni državi Borno na severovzhodnem delu Nigerije so zvezne oblasti ukinile trgovanje z govedino v mestu Maiduguri. Prekinitev uvoza govedine vsem, razen tistim trgovcem in mesarjem z uradnim dokazilom, ima namen odsekanja enega izmed virov financiranja militantne skupine Boko haram. Prepoved trgovanja se nanaša na štiri mesta okoli zvezne prestolnice Maiduguri, in sicer mesta Gamboru, Dusuman, Shuwarin in Ngom.

Turška vlada je minuli petek prevzela nadzor nad časnikom Zaman, v soboto pa ga je glede na odločitev sodišča prevzela še nova uprava. Prevzetje opozicijskega časnika je na petkov večer pred prostori dotičnega časopisa sprožilo proteste, ki jih je policja pozdravila s solzivcem in vodnim topom. Vlada časnik obtožuje nudenja pomoči skupinam, ki jih po zelo ohlapnem kriteriju režim označuje kot teroristične. Sicer pa je medij povezan s klerikom Fetullahom Gülenom, ki si je s turškim premierjem Erdoganom v zobeh že vrsto let, še posebej potem, ko naj bi Gülen ob pomoči privržencev v državnih strukturah sprožil preiskavo o korupciji Erdoganovega bližjega kroga ljudi. Gülenovo gibanje Hizmet je bilo s strani turških oblasti označeno kot teroristično.

Turčija pa bo na vrhu v Bruslju s predstavniki Evropske unije govorila tudi o financiranju pri obravnavanju beguncev. Pred zasedanjem izrednega vrha je turški premier Ahmet Davutoglu dejal, da je Turčija pripravljena biti članica Evropske unije ter da število nedavnih zasedanj kaže, navajamo, “kako neizogibna je Turčija za EU in obratno”, konec navedka. Kako turške oblasti skrbijo za begunce, razloži Maria Serrano iz Amnesty International:

Izjava

Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala stranka Smer-socialna demokracija premierja Roberta Fica. Po sedanjih podatkih je dosegla 28 in pol odstotkov glasov, s čimer pa bo dobila 49 sedežev v 150 članskem parlamentu ter izgubila dosedanjo večino s 83imi sedeži. Volivci očitno niso podprli ksenofobne govorice Fice, ki je za glavno predvolilno temo koristil begunce, ki so doslej Slovaško sicer zaobšli. Z 12 odstotki glasov ji je sledila Svoboda in solidarnost, slab odstotek manj pa je dobila stranka Običajni ljudje-Nova. Novost v parlamentu pa je preboj neonacistične stranke Ljudske stranke naša Slovaška, ki je z uniformami in političnim programom obujanja nacistične Slovaške pod vodstvom Jozefa Tisa dosegla 8 odstotkov podpore. Volilna udeležba je bila sicer 60 odstotna, prvega julija pa naj bi Slovaška prevzela polletno predsedovanje Svetu EU.

Protibegunskim in ksenofobnim strankam pa se dobro godi tudi v Nemčiji. Na občinskih volitvah v zvezni deželi Hessen se je stranka Alternativa za Nemčijo ali krajše AfD glede na podatke začasnih volilnih izidov s 13imi odstotki glasov uvrstila na tretje mesto. Pred njo so se z 28imi odstotki uvrstili Socialni demokrati, ki so dobili le za malenkost manj glasov od prvouvrščene stranke Krščanskih demokratov kanclerke Angele Merkel. Za dva odstotka slabše kot stranki AfD pa je šlo Zelenim.

Pred dnevi je v javnost pricurljala informacija, da delavci mariborskega podjetja MFS, montažni sistemi d.o.o., ki so bili napoteni v Nemčijo, že mesece niso prejeli plač. Več o tem primeru in sistemskih razlogih zanj pojasni Goran Lukič iz svetovalnice za migrante.

Izjava

Združena levica bo obstruirala današnjo sejo Odbora za obrambo o, navajamo, “Zlorabi objektov v lasti Ministrstva za obrambo Republike Slovenije za namen nastanitve ilegalnih ekonomskih migrantov”. Več o tem, zakaj ne gre za zlorabo objektov, poslanec Združene levice Miha Kordiš.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kaže, navajamo, “kako neizogibna je Turčija za EU in obratno”, konec navedka.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness