OFF sodnih odločitev

Aktualno-politična novica
22. 12. 2016 - 15.00
 / OFF

Brazilsko gradbeno podjetje Odebrecht je zaradi obtožb masovnega podkupovanja pristalo na sodno poravnavo na ameriškem zveznem sodišču, ki bo znašala vsaj 3,5 milijarde ameriških dolarjev, del zneska naj bi prevzelo tudi petrokemično podjetje Braskem. Na sodišču sta omenjeni  podjetji pristali po obtožnici ameriškega pravosodnega ministrstva, po podatkih sodnih dokumentov pa naj bi skupna vrednost izplačanih podkupnin znašala 800 milijonov dolarjev v obdobju desetih let. Podjetji sta tako poravnavo sklenili z vladami Združenih držav Amerike, Švice in Brazilije, čeprav je bila koruptivna mreža dokazana v 12-ih državah. Podjetje Odebrecht je bilo med drugim odgovorno tudi za večino podkupnin v brazilskem političnem škandalu državnega naftnega podjetja Petrobras.

Iz Južne Amerike v Afriko. Nadaljujejo se protesti v Demokratični republiki Kongo. Že v torek smo poročali, da Joseph Kabila kljub poteku mandata ne bo odstopil z mesta predsednika države. Odločitev je vodila v množične proteste po državi. Ti potekajo tako v glavnem mestu Kinšasa kot tudi rudarski provinci Lubumbaša na jugovzhodu države. Po poročanju nevladnih organizacij je vojska, ki je že pred odločitvijo zasedla strateške točke po državi, od torka ubila 34 ljudi. Včeraj je vlada aretirala 275 ljudi, med njimi tudi člane opozicije in pripadnike nevladnih organizacij. Zaradi okrepljenih napetosti je v dogajanje posegla tudi katoliška cerkev. Ta bo danes poskušala vzpostaviti pogovore med opozicijo in vladno stranjo.

Protesti se odvijajo tudi na Irskem. Sodišče v Dublinu je razsodilo, da morajo pripadniki različnih aktivističnih skupin in brezdomci do 11. januarja zapustiti stavbo Apollo, ki so jo zasedli prejšnji teden. V stavbi trenutno biva 35 brezdomcev, pomoč pa jim nudi več kot sto prostovoljcev. Zasedba je deležna velike podpore javnosti. Razmere opiše Alan z Irish Housing Network.

Izjava.

Zasedba Apolla je zadnja epizoda v boju proti stanovanjski krizi, v katero je država ujeta vse od zloma nepremičninskega trga leta 2009. Pojasnjuje Alan:

Izjava.

Na Irskem je trenutno 190.000 praznih stanovanj. Velik del jih je v lasti irske slabe banke NAMA, ki jo je država vzpostavila leta 2009. NAMA ima v lasti tudi stavbo Apollo. Prazne stavbe v državni lasti in rastoče število brezdomcev sta bila ključna razloga za njeno zasedbo. Tako Alan:

Izjava.

Sodne institucije pa krojijo usodo tudi v drugih delih Evrope. Sodišče Evropske unije je odločilo, da nediskriminirano zbiranje podatkov uporabnikov internetnih storitev, kot je na primer elektronska pošta, ni v skladu z zakonodajo Evropske unije. Nacionalne vlade lahko do informacij o posameznikih dostopajo le v primerih suma kriminalnih dejanj in na podlagi odobritve neodvisnega telesa. Takšna odločitev neposredno spodbija letos uveljavljeni britanski zakon o preiskovalnih pristojnostih. Ta določa, da morajo ponudniki dostopa do interneta ter ponudniki internetnih storitev podatke svojih uporabnikov hraniti ter oblastem omogočiti dostop do njih po nalogu novoustanovljenega, s strani vlade imenovanega sodišča. O sodbi evropskega sodišča se mora izjasniti še britansko pritožbeno sodišče, dokler pa ta ne poda svojega mnenja, britanska vlada trdi, da zakona o splošnem zbiranju podatkov ne bo spreminjala.

Ostajamo v Evropi. Italijanski parlament je vladi dal pooblastilo, da z 20 milijard evrov vrednim reševalnim paketom podpre bančni sektor. Italijanska država se je do sedaj upirala reševanju bank, ki jih bremeni približno 360 milijard slabih posojil. Sledeč evropskim pravilom pa morajo pred državno pomočjo del stroška dokapitalizacije nositi vlagatelji. Med vlagatelji v italijanske banke pa je veliko državljanov, še posebno upokojencev, ki so obveznice bank kupovali preko bančnih okenc. Te vrednostne papirje drugje kupujejo predvsem finančni skladi in druge banke. Tretja največja in najšibkejša italijanska banka Monte dei Paschi je imela do danes čas, da zbere 5 milijard evrov svežega kapitala. Ta poskus ni uspel, potem ko je včeraj postalo jasno, da katarski državni sklad ne bo sodeloval pri dokapitalizaciji. Banka je tako zbrala le polovico predvidene vsote. Nadzorni svet banke se bo danes sestal na izredni seji, kjer bo predvidoma uradno zaprosil za državno pomoč.

Če Italijo zaznamuje bančna kriza, pa se v Makedoniji odvija politična. Upravno sodišče je v torek razsodilo, da se splošne volitve izpred dveh tednov še ne bodo zaključile. Potrdilo je pritožbi Socialdemokratske unije SDSM, ki je na volitvah 11. decembra osvojila 49 poslanskih sedežev. S tem je za dva sedeža zaostala za zmagovalko VMRO DPMNE. Posledično se bodo to nedeljo ponovno odvijale volitve v na volišču Tearce na severozahodu države. To je del volilnega okraja, v katerem je SDSM za zmagovalko zaostala za 307 glasov. Volilna aritmetika tako ponovnim volitvam v občini z manj kot 4000 prebivalci daje moč, da spremeni rezultat volitev in izenači vodilni stranki. Stranka Nikole Gruevskega je odločitev sodišča opisala kot škandal in opozorila, da ne bo sodelovala na ponovnih volitvah.

Ostajamo na Balkanu. V Banjaluki včerajšnji stavki delavcev javnega sektorja danes sledijo še protesti. Stavkali so proti rezanju plač, ki jih je napovedala vlada Republike srbske. V vladi zatrjujejo, da varčevanje, ki ga želijo izvesti, ni krčenje plač, ampak krčenje kompenzacije za preteklo delo. Ta dodatek, ki je do sedaj znašal 0,5 odstotkov osnovne plače na leto zaposlitve, želi vlada skrčiti na 0,3 odstotke. Sindikati ocenjujejo, da bodo delavci zaradi varčevanja prikrajšani za približno 20 evrov na mesec. S strani vlade je bil ponujen kompromis, da se varčevanja ne bo izvajalo pri delavcih, ki imajo 25 let ali več delovne dobe, a so ga sindikati zavrnili. Vlada opozarja, da je varčevanje boljša možnost kot odpuščanje delavcev. V zvezi sindikatov pa vztrajajo pri tem, da varčevanja ne bodo sprejeli kot možnost.

Novice iz sLOVEnije

Zgodil se je ponoven napad na avtonomno kulturno cono Sokolc v Novem Mestu. Po pričevanjih uporabnikov doma je šlo za manjše doma izdelano eksplozivno sredstvo, napad pa je povzročil manjšo materialno škodo na objektu.

 

 OFF sta pripravila vajenca Rina in Klemen.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness