Off sodno razkrinkanega sintala

Aktualno-politična novica
24. 3. 2015 - 15.00
 / OFF

V Tuniziji se je pričelo štiridnevno srečanje aktivistov širom sveta, Svetovni socialni forum. Forum, ki se je imel prvič sicer zgoditi leta 2001 v Braziliji, bo že drugič v Tuniziji zaradi težnje po utrditvi spremembe, pričete z arabsko revolucijo pred štirimi leti. Teme na forumu se bodo vrstile okrog krize liberalnega modela, alternativ globalnega kapitalizma in militantnih skupin na Bližnjem vzhodu.

Izrael je vohunil za pogovori o iranskem jedrskem programu, v katerem poleg Združenih držav Amerike sodelujejo še Francija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska, Rusija in Evropska unija. Poleg neposrednega vohunjenja naj bi informacije k Izraelu pricurljale preko zaupnih informantov ZDA in EU ter preko diplomatskih povezav. Obtožbe vohunjenja nad ZDA je Izrael sicer že zavrnil, češ da naj bi informacije pridobil preko drugih sredstev in le posredno z vohunjenjem za Iranom. Medsebojno špijoniranje Izraela in ZDA je namreč že ustaljena praksa, saj je bila prestrežba sporočila, ki je razkrila izraelsko dejavnost, storjena med vohunjenjem ZDA nad Izraelom. Temu sledeč ZDA ob tovrstni novici niso bile toliko ogorčene nad samim dejstvom prisluškovanja kot nad tem, da so bile te informacije nato posredovane ameriškim kongresnikom, kar je spodkopavalo dogovor o omejitvi iranskega jedrskega programa.

Medtem ko čez lužo odmevajo zahteve po mirnem in nujnem reševanju izraelske okupacije, pa se prav tako vrstijo pozivi k večji podpori orožja. Predstavniški dom ameriškega kongresa je namreč pozval Obamovo administracijo k oboroževanju Ukrajine. Resolucija, ki to podpira, je bila sprejeta s 348-imi glasovi za in 48-imi proti.

Za širitev vojaške podpore pa se te dni odloča tudi Kanada. Parlament namreč obravnava predlog podaljševanja do sedaj enoletne vojaške misije zoper Islamsko državo. Misija, do sedaj omejena na obstreljevanje Iraka, bo glede na novi načrt razširjena tudi na zračne napade brezpilotnih letal na območju Sirije, s čimer bo - poleg ZDA - Kanada postala edina Nato članica, ki opravlja zračne napade na omenjenem območju. Obravnavani zakon v parlamentu je sicer zgolj iskanje konsenza pri tovrstni zunanji politiki, saj dotična odločitev ne potrebuje potrditve zakonodajne strani. Ukrep sledi opozorilu generalnega sekretarja Združenih narodov, Ban Ki-moona, ki je dejal, navajamo: “Sirijci se počutijo vse bolj zapuščene”. Sedaj bodo za družbo imeli še izstrelke zračnih napadov.

Ameriški znanstveniki so odkrili, da so v človeških iztrebkih plemenite kovine, kot so zlato, srebro, paladij in vanadij. Za pridobitev vrednih kovin načrtujejo uporabo istih kemikalij, kot se uporabljajo v procesu pridobivanja zlata v rudnikih, za katere trdijo, da ob pogojih pridobivanja zlata iz iztrebkov ne bi bili nevarni. Po njihovih izračunih je v iztrebkih milijonov Američanov za trinajst milijonov dolarjev vrednega zlata. Gnoj je zlato.

Latvija, trenutno predsedujoča Evropski uniji, bo glede na pricurljani dokument aprila sprožila operacijo, imenovano Amberlight 2015. Operacija je naslednja inačica operacije Mos Maiorum, ki je širom Evrope skušala zaznati migrante brez dokumentov. Tudi tokrat je operacija usmerjena v ojačevanje meja in nadzora, s čimer bi zaznali migrante, ki jim je viza že potekla. Operacija naj ne bi vključevala zajemanja osebnih podatkov, vendar le informacije o tem, zakaj posamezniki kršijo določila vize. Spomnimo, da so pri operaciji Mos Maiorum številni nadzori rezultirali v vršenju nasilja nad tako imenovanimi iregularnimi migranti.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Lekarne Ljubljana zoper Ministrstvo za zdravje. To je namreč prepovedalo opravljanje lekarniške dejavnosti Lekarni Ljubljana zaradi tega, ker je mimo Ministrstva za zdravje odprla poslovalnico v Postojni. Za tem je Lekarna sprožila sodni spor. Več o poteku pravnih bojev in pomenu današnje odločitve upravnega sodišča pove Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenija.

Izjava

Prvi od sodnih mlinov, uperjenih proti trojici, obtoženi obdolžitve in razžalitve dobrega imena in časti Roberta Pistotnika in varnostne službe Sintal, ki jo vodi na blogu Razkrinkani Sintal, se je izšel v prid Violete, Damirja in Mile Zukiča, ki so bili s strani sodišča spoznani za nedolžne.

Izjava

Spomnimo, sindikalni boj za pravice zaposlenih v podjetju Sintal d.d. se je prevesil v tožbe posameznikov s strani vodstva Sintal, po mnenju Mile Zukića predvsem zaradi, navajamo:   "Mislim, da je smisel tega ustrašiti delavce, da se ne ukvarjajo več s sindikalnim bojem oziroma da niti ne opozarjajo več na nepravilnosti, ki se dogajajo v podjetju."

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness