Off Sokolca v Novem Mestu

Aktualno-politična novica
Sokolc
5. 2. 2014 - 14.00
 / OFF

LGBT aktivisti po vsem svetu bodo izvedli dan protestov, s katerim bodo še enkrat opozorili na zatiranje istospolnosti v Rusiji. Dogodek, ki se ima odviti v 19 mestih, med drugim tudi v Sankt Petersburgu, je simbolno tempiran na nekaj dni pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju, ki jih spremljajo vse glasnejši protesti takih in drugačnih aktivistov proti avtoritarnemu režimu predsednika Vladimirja Putina. S protestom želijo doseči, da se največji sponzorji tega športnega dogodka, med drugim tudi McDonalds, Coca Cola in Visa, opredelijo do omejevanja pravic istospolno usmerjenih, saj še posebej ob lani sprejetem spornem zakonu, ki prepoveduje ohlapno definirano gejevsko propagando, ne morejo zgolj gledati stran in se veseliti ob igrah in zaslužkih.

Tudi Vatikan oziroma Sveti sedež je končno prišel na vrsto za kritiko s strani Združenih narodov. V poročilu, ki obravnava upoštevanje Konvencije o pravicah otroka, so namreč povedali nekaj ostrih na račun Vatikana, ki da z izgovorom, da konvencije ne more uveljavljati znotraj svojih zidov, ki da interese in ugled cerkve ter tistih, ki zlorabljajo otroke postavlja pred pravice zlorabljenih. Vatikan tako sprejema pravila, ki omogočajo spolna zlorabljanja na deset tisoče otrok, ki so prikrivana in nezadostno preprečena tudi ko so enkrat odkrita. V poročilu je tako tudi zahteva, da so vsi cerkveni delavci, za katere je bila ugotovljena spolna zloraba, takoj izključeni iz Cerkve, podatki, potrebni za njihov sodni pregon, pa morajo biti izročeni organom oblasti.

Avstralska neprofitna organizacija Public Interest Advocacy Center je ob pomoči uglednežev s področja mednarodnega prava pripravila poročilo o domnevnih zločinih, ki jih je šrilanška vojska zagrešila v zadnji ofenzivi proti tamilskim upornikom na severu tega otoka. Poročilo vsebuje nova pričevanja in informacije s terena, sklepati pa gre, da je bilo v zadnji operaciji dvajsetletnih spopadov maja 2009, v kateri je umrlo najmanj 40,000 civilistov, zagrešenih tudi kar nekaj vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Šrilanška vojska, ki je v zadnjih dneh ofenzive z območja odstranila vse novinarje, naj bi namreč uničevala dokaze o množičnih pobojih civilistov in usmrtitvah vojnih zapornikov. Zaradi dobre organiziranosti šrilanške vojske v tistem času in delujočega sistema ukazovanja naj bi za zločine lahko odgovarjali najvišji vojaški veljaki.

Pripadniki evropske misije na Kosovu, EULEX, so pridržali upokojenega polkovnika srbskega notranjega ministrstva Dragoljuba Delibašića, saj ga sumijo sodelovanja pri nasilju nad Albanci februarja 2000. V nasilju, ki se je zgodilo že po končanih spopadih, je umrlo deset etničnih Albancev, 25 pa jih je bilo ranjenih. Aretacija Delibašića je še ena v vrsti odmevnih aretacij Eulexa, ki je prejšnji teden aretiral tudi srbskega nacionalističnega vodjo Oliverja Ivanovića, ki naj bi sodeloval pri teh istih zločinih, prste pa naj bi imel vmes tudi pri drugih vojnih zločinih, ki so se na večinsko srbskem delu Kosova okoli Kosovske Mitrovice dogajali v času spopadov med srbsko vojsko in albanskimi uporniki v letih 1999 in 2000.

Libija se je po desetih letih od podpisa Pogodbe o kemičnem orožju, ki jo je podpisal še pokojni vodja Moamer Gadafi, dokončno znebila vsega uporabnega kemijskega orožja. Trenutni libijski zunanji minister Mohamed Abdelaziz se je ob tej priložnosti zahvalil tehnični pomoči Kanade, Nemčije in ZDA, brez katere bi bilo uničenje 25 ton iperita nemogoče. Sodelovanje, ki je plod mednarodnega dogovora, je Abdelaziz izpostavil kot možen vzor tudi za dogovarjanja v Siriji in nasploh kot fantastičen uspeh mednarodnega povezovanja.

Še en bančni gigant, tokrat Morgan Stanley, je pristal na poravnavo zaradi manipulacij z vrednotenjem in verižno preprodajo hipotek, ki je v končni fazi vodila do poka finančnega balona in velike krize leta 2008. Milijardo in četrt ameriških dolarjev bo banka morala plačati regulatorju, ki nadzoruje hipotečni družbi Fannie Mae in Freddie Mac, ki ju je po borznem zlomu ameriška vlada rešila s 187 milijardami, ki jih sedaj počasi in v očitno relativno majhnem delu poskuša nadomestiti s tožbami 11 finančnih institucij.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je na tiskovni konferenci predstavil njihova stališča glede morebitne privatizacije slovenskih energetskih podjetij v državni lasti. Za argumente za nasprotovanje tej privatizaciji smo povprašali predsednika sindikata Branka Sečnikarja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Novomeški umetniški skvot Sokolc je pred dnevi dobil poziv, naj tisti, ki ga naseljujejo, prostor izpraznijo. Ker je skvot praktično edino prizorišče produkcije alternativne kulture v Novem Mestu, smo Sebastijana Šeremeta, enega od tistih, ki skvotu dajejo vsebino povprašali o delovanju skvota in razlogih za nenadno odločitev občine.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.