OFF stricev

Aktualno-politična novica
24. 8. 2018 - 15.00
 / OFF

Z Lucy Honan in Ianom Rintoulom o stanju boja za pravice beguncev v Avstraliji
 / 24. 5. 2017

Upornikom v avstralski vladajoči Liberalni stranki je uspelo spodnesti premierski stolček izpod zadnjice Malcolma Turnbulla. Novi premier je tako postal dosedanji finančni minister in nekdanji minister za imigracije Scott Morrison. Liberalno stranko tako prevzema konservativnejše krilo, katerega vidnejša predstavnika sta Morrison in trenutni minister za imigracije Peter Dutton. Spremembo na vrhu vladajoče stranke je organiziral Dutton, ki je dostavil podpise več kot polovice poslancev za spremembo vodstva. Spremembe na premierskem položaju preko notranjih strankarskih pučev so v Avstraliji postale stalnica. Turnbull, ki je oblast prav tako prevzel s pučem proti Tonyju Abbottu leta 2015, je že četrti zaporedni premier, ki ni uspel končati triletnega mandata zaradi notranjih strankarskih oblastnih bojev.

izrael-iran-zda
"Eden večjih obveščevalnih dosežkov Izraela"
 / 11. 5. 2018

Letalski družbi British Airways in Air France sta za prihodnji mesec napovedali ukinitev letov v Teheran. Povezavi Teherana z Londonom in Parizom po umiku Združenih držav Amerike iz jedrskega sporazuma in uveljavitvi novih sankcij proti Iranu menda nista več dobičkonosni. Gre za zadnji v vrsti evropskih podjetij, ki se umikajo iz države. Iz razvoja največjega plinskega polja na svetu - polja Južni Pars - se je ta teden umaknilo francosko naftno podjetje Total. Zmanjšanje investicij v Iran sta napovedala tudi francoski Peugeot in nemški Siemens. Evropska komisija pa se medtem trudi pokazati, da so evropske države še vedno zavezane ohranitvi jedrskega sporazuma z Iranom. V ta namen je odobrila 18 milijonov evrov pomoči. Večina bo namenjena podpori malim in srednje velikim iranskim podjetjem ter okoljskim projektom. V prihodnosti Komisija napoveduje še dodatnih 32 milijonov evrov pomoči Islamski republiki.

Voditelj italijanskega Gibanja petih zvezd Luigi di Maio je zagrozil z zamrznitvijo financiranja Evropske unije, če ta ne najde rešitve za premestitev migrantov. Grožnja prihaja v luči današnjega sestanka Evropske komisije in predstavnikov držav glede migracij in spora o premestitvi približno 150 migrantov na ladji Diciotti, ki jih Italija ne spusti na obalo. Evropska komisija se je že odzvala, da ne pristaja na grožnje. Podobno retoriko je v preteklosti uporabljal nekdanji premier Matteo Renzi, a se grožnje nikoli niso uresničile.

Španska policija je več kot 100 migrantov deportirala v Maroko. Policija je deportacije izvedla dan po tem, ko je nekaj več kot 100 ljudi po plezanju čez žičnato ograjo doseglo špansko ozemlje v enklavi Ceuta. Policija zatrjuje, da je vse migrante obvestila o možnosti, da zaprosijo za azil, Amnesty International pa opozarja, da je precej neverjetno, da bi v tako kratkem času policija individualno obravnavala vse primere. V španski enklavi Ceuta in Melilla je letos prispelo nekaj manj kot 4000 ljudi. Celokupno pa je preko Sredozemlja v Španijo po podatkih Mednarodne organizacije za migracije letos prišlo več kot 25 tisoč ljudi. To je skoraj trikrat toliko kot v celotnem lanskem letu, kar Španijo uvršča na prvo mesto po številu prispelih migrantov v Evropo.

Španska vlada predlaga izkop posmrtnih ostankov fašističnega diktatorja Francisca Franca. Njegova grobnica po mnenju vlade ne spada na mesto, ki je namenjeno spominu na umrle v državljanski vojni. Svojcem bi oblasti dale dva tedna časa, da prevzamejo ostanek, v nasprotnem primeru pa bi država sama našla spokojen prostor za njegov vnovičen pokop. Predlog sicer zahteva spremembo zakona, a vlada pričakuje zadostno podporo v parlamentu. Konservativna Ljudska stranka in liberalni Ciudadamos sta napovedala nasprotovanje.

 

Slovenija

izključitev Milana Brgleza
 / 29. 6. 2018

Milan Brglez prestopa v poslansko skupino Socialnih demokratov. Poslansko skupino SMC, ki ji je pripadal do sedaj, je že obvestil o svojem izstopu, ko bodo postopki zaključeni, pa se bo pridružil poslanski skupini SD. Tako bo imel SMC devet poslancev v državnem zboru, SD pa 11. Brglez je nekdanji podpredsednik SMC in predsednik Državnega zbora. Med njim in predsednikom stranke Mirom Cerarjem je dokončno počilo po državnozborskih volitvah, ko ga je SMC izključil zaradi domnevnega nespoštovanja odločitev stranke.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.