Off težke premierske službe

Aktualno-politična novica
10. 8. 2018 - 15.00
 / OFF

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil in pozval k preiskavi včerajšnjega letalskega napada koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu, v katerem je umrlo 43 civilistov, številni med njimi so bili otroci, saj so bombe zadele šolski avtobus. Koalicija te pozive zavrača. Savdska vojska je povedala, da so bili letalski napadi usmerjeni v izstrelišče raket, iz katerega so pred dnevi priletele rakete, ki so v južno savdskem mestu Jizan terjale eno smrtno žrtev. Koalicijske sile sicer še naprej nadaljujejo tudi z napadi na glavno jemensko pristanišče Hudeida.

Ostajamo na Bližnjem vzhodu. V Iraku ponovno štetje glasov majskih parlamentarnih volitev. Ponovno štetje glasov se je začelo junija po številnih obtožbah o volilnih goljufijah. Ponovno pa niso bili prešteti vsi glasovi, saj je le nekaj ur po tem, ko je parlament zamenjal vodstvo volilne komisije v skladišču, kjer so se hranili volilni lističi iz Bagdada, izbruhnil požar. Politični blok šitskega klerika Muktadarja al Sadarja je osvojil prvo mesto, sledi mu politično krilo šitskih milic, premier Haider al Abadi pa je dosegel tretje mesto.

Etiopijska vlada je odobrila posredovanje vojske v regiji Somali, kjer je konec prejšnjega tedna prišlo do nemirov. Zaradi nemirov je bil odstranjen lokalni samodržec Abdi Illey, ki je regiji vladal zadnjih 15 let. Zamenjal ga je podpredsednik iz iste stranke, ki predstavlja interese Somalcev, ki živijo v tem delu Etiopije. Reformno naravnani premier Abiy Ahmed ima sicer polne roke dela. Danes je vlada z Združenimi arabskimi emirati podpisala pogodbo o izgradnji naftovoda med prestolnico Adis Abebo in pristaniščem Assab na obali Eritreje. Projekt, ki ne bi bil možen brez nedavne otoplitve odnosov z Eritrejo, bodo financirali Emirati. Že v sredo pa je vlada podpisala mirovni sporazum z gibanjem Osvobodilno gibanje Oroma, ki ga je prej Etiopija imela za teroristično organizacijo. Oromo so največja etnična skupina v Etiopiji in predstavljajo nekaj manj kot polovico prebivalstva.  

Ustavno sodišče Kostarike je razveljavilo zakon, ki prepoveduje poroke med istospolnimi pari. Ustavni sodniki so povedali, da je zakon neskladen z odločitvijo Medameriškega  sodišča in Ameriško konvencijo za človekove pravice oziroma paktom iz San Joséja. Parlament ima sedaj leto in pol časa, da sprejme nov zakon o zakonskih zvezah, ki ne bo diskriminatoren do homoseksualcev. Če tega ne stori, bodo istospolne poroke po izteku tega časa avtomatično postale legalne. Predsednik države Carlos Alvarado je pozdravil to odločitev. Največ nasprotovanja pa prihaja iz evangeličanske skupnosti.  Kostarika, sicer tradicionalno katoliška država, je bila v zadnjih desetletjih priča vzponu evangeličanskih cerkev, ki se zgledujejo po cerkvah v Združenih državah Amerike, skoraj tretjina članov parlamenta pa pripada tej verski skupini.

Reforma prava o povezavah med Evropsko unijo in Švico bo morala biti vsaj začasno postavljena na hladno. Socialdemokrati so se namreč pridružili desnici v svojem nasprotovanju sporazuma Švice z Evropsko unijo. Ta naj bi nadomestil kar več kot sto partikularnih sporazumov, ki trenutno sestavljajo pravni red odnosov med Švico in Evropsko unijo. Za opredelitev Socialdemokratov je bilo odločilno nasprotovanje zveze sindikatov SGB, ki je tradicionalno povezan s to stranko. Največji kamen spotike je vprašanje delavcev Evropske unije v Švici. Bruselj je še signaliziral, da bi nesprejetje sporazuma imelo negativne posledice na njegove odnose z Bernom.  

Ponoči se je začela največja stavka v zgodovini Ryanaira. Piloti iz Nemčije, Švedske, Irske, Belgije in Nizozemske bodo stavkali 24 ur, odpovedanih pa bo okoli 400 letov, kar bo vplivalo na okoli 50 tisoč potnikov. Piloti zahtevajo boljše plačilo in boljše pogoje dela. Tisti, ki so iz Nizozemske, Švedske ali Belgije, želijo biti zaposleni po njihovi lokalni zakonodaji in ne po irski, kjer je sedež podjetja Ryanair. Piloti zahtevajo tudi bolniški dopust in pokojninsko shemo. Predstavnica podjetja je sporočila, da bo vseeno okoli 85 odstotkov letov normalno opravljenih. Ryanair je imel v finančnem letu, ki se je končalo 31. marca, 1.45 milijarde evrov neto profita. Ryanair se je na Nizozemskem pritožil na sodišče in zahteval prepoved stavke, saj naj bi ta povzročila preveč škode. Sodišče je stavko dovolilo, ampak izreklo, da mora biti naslednjič napovedana prej. Manj sreče so imeli piloti na Hrvaškem, kjer je, nasprotno, prvostopenjsko sodišče prepovedalo stavko pilotov Croatia Airlines, saj se pilotski sindikat Orca po mnenju sodišča ni pogajal v dobri veri in ni nameraval spora rešiti po mirni poti. V sindikatu zahtevajo 30-odstotno povečanje mase plač, kar v vodstvu ostro zavračajo in se branijo s tem, da je imelo podjetje zgolj v prvem polletju letošnjega leta 11 milijonov evrov izgube.

Člani stranke Levica so na strankarskem referendumu s 85-odstotki glasov podprli sodelovanje z manjšinsko vlado Marjana Šarca. Ob tem so v stranki povedali, da to še ne pomeni, da bodo podprli Šarca na glasovanju v parlamentu. O podpori Šarcu danes sicer odloča tudi predsedstvo Slovenske nacionalne stranke, po besedah predsednika Zmaga Jeličiča ni velike nakonjenosti. Petorček strank, ki bo sestavljal Šarčevo koalicijo, se je danes najprej sestal brez Levice, popoldne pa bodo nadaljevali usklajevanja o projektnem sodelovanju z Levico. Med Šarčevimi partnerji je namreč precej negodovanja zaradi odločitev Levice. V Zavezništvu Alenke Bratušek so povedali, da tudi sami razmišljajo o zgolj projektnem sodelovanju v vladi. Šarec se je srečal tudi s predstavnikoma manjšin. Če bi ga podprla slednja, bi Šarcu manjkal zgolj en glas do večine v parlamentu brez Levice. O napredku na pogajanjih  Dejan Levanič iz  glavni tajnik stranke Socialni demokrati:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.