14. 5. 2013 – 14.00

Off tekstilnih tovarn

Audio file

Večina bangladeških tekstilnih tovarn je zaradi aprilske nesreče, v kateri je izgubilo življenje najmanj 1.127 ljudi, zaprtih. Tudi lastniki tovarn se celo strinjajo z delavci. Po najnovejših poročilih naj bi se zaprlo vsaj 300 tovarn blizu prestolnice Daka ali pa v njej. Še sreča, da prihaja poletje, pa ne bo velike potrebe po izkoriščanju poceni oblek izpod rok delovne sile iz tretjega sveta. Sicer kar 80 odstotkov delavk zahteva povišanje plač, kar bi tudi pri nas prineslo povišanje cen oblačil, česar pa s povišanim DDV-jem ne želimo, saj bo to zmanjšalo kupno moč in priliv davkov. Naj se zmanjša DDV na 18 odstotnih točk in vse bo teklo kot po maslu.

Finančni ministri Evropske unije se bodo v Bruslju posvetili problemu davčnih utaj, o čemer bo nato govora tudi na vrhu Unije 22. maja. Poskušali bodo doseči dogovor o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov in o podelitvi mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj o novih sporazumih o obdavčevanju prihrankov s tretjimi državami. Poskusi dogovora o novih pravilih o obdavčevanju obresti od prihrankov so od leta 2008 v slepi ulici zaradi nasprotovanja Avstrije in Luksemburga. A po razkritju izjemne razsežnosti davčnih utaj po vsem svetu je Unija dobila nov zagon, da ta zastoj odpravi. Problem davčnih utaj se je prerinil v ospredje evropske pozornosti, potem ko so mednarodni raziskovalni novinarji razkrili, kako oligarhi, trgovci z orožjem, politiki in finančni žonglerji iz več kot 170 držav skrivajo svoje premoženje pred davkarji. Več o tej tematiki pa v OFFsajdu ob petih.

V Bengalskem zalivu pred obalo Mjanmara se je prevrnilo plovilo, ki se je umikalo bližajočemu se ciklonu Mahasen. Na krovu je bilo okoli 200 ljudi, za zdaj pa še ni znano, koliko jih je preživelo, so sporočil Združeni narodi. Šlo naj bi za pripadnike muslimanske skupnosti Rohingya, ki so se zaradi bližajočega se ciklona poskušali iz enega begunskega taborišča umakniti v drugo. Zaradi spopadov med budistično skupnostjo Rakhine in muslimansko skupnostjo Rohingya v zvezni državi Rakhine na severozahodu Mjanmara je namreč okoli 140.000 ljudi zapustilo svoje domove in poiskalo zatočišče v šotorih in drugih začasnih bivališčih vzdolž mjanmarske obale, ki jo ciklon najbolj ogroža.

Ameriško pravosodno ministrstvo je letos dva meseca tajno prisluškovalo telefonskim pogovorom novinarjev in urednikov ameriške tiskovne agencije Associated press, ki so jo v petek uradno seznanili s tem posegom. Associated press je v odzivu sporočila, da gre za resno vmešavanje v ustavno pravico Associated pressa do zbiranja novic in poročanja. Agenciji ob tem niso sporočili razloga za prisluškovanje, a čas in točno določene novinarske tarče zelo nakazujejo na to, da gre za povezavo z vladno preiskavo o uhajanju informacij pred letom dni, in sicer glede terorističnega napada, ki so ga preprečili, Associated press pa je o njem poročala maja 2012. Pri tem naj bi razkrili podrobnosti akcije ameriške obveščevalne službe Cia v Jemnu.

Vodje pogajalskih skupin vlade in sindikatov javnega sektorja so parafirali v zgodnjih jutranjih urah usklajen dogovor o varčevalnih ukrepih, stavkovni sporazum in spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Strinjajo se, da so dosegli razumen kompromis. Po oceni sindikalne strani so ukrepi enormni, a se bo z njimi dalo živeti. O sporazumu smo govorili z vodjo koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Janezom Posedijem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje:

Storitveno in invalidsko podjetje Ozara, ki že dvanajst let omogoča zaposlitev, usposabljanje in socialno vključevanje invalidov, naj bi danes na lastno iniciativo prebivalcem Maribora brezplačno pokosilo in uredilo Magdalenski park. To pa je na njihovo pobudo storila že občina Maribor. Govorili smo z direktorjem podjetja Alenom Kočivnikom:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje:



 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.