Off tolminskega punta

Aktualno-politična novica
Metalflex
6. 7. 2017 - 15.00
 / OFF

Palestinska oblast, ki jo vodi Fatah, je najavila, da predčasno upokojuje približno 6000 javnih uslužbencev na območju Gaze. Ukrep, ki je namenjen pritisku na Hamas, naj bi bil začasen, če bo rivalska skupina upoštevala njene zahteve. Te sledijo načrtu predsednika Palestinske oblasti Mahmouda Abasa, ki predvideva razpustitev Hamasovega administrativnega komiteja, ki upravlja območje Gaze, vzpostavitev vlade narodne enotnosti in organizacijo splošnih volitev na vsem palestinskem okupiranem ozemlju. Fatah je v sporu s Hamasom že od leta 2007, ko je Hamas po zmagi na volitvah prevzel upravo Gaze. Okrog 70 000 javnih uslužbencev Palestinska oblast sicer še vedno plačuje, vendar ne redno, aprila letos pa so jim znižali plače za 30 odstotkov.

Nevladna organizacija Euro-Med je opozorila, da novi savdski davek za priseljence negativno vpliva na življenjske razmere beguncev iz Sirije in Jemna, ki živijo v kraljestvu in iz njegovega plačevanja niso izvzeti. Nov davčni sistem je stopil v veljavo s prvim julijem. Predvideva, da mora tujec, ki živi in dela v Saudovi Arabiji, plačati 100 savdskih rijalov oziroma slabih 24 evrov na mesec za vsakogar, ki je od njega odvisen, vštevši otroke in domače osebje. Davek se bo nato do leta 2020 vsako leto julija zvišal za nadaljnjih 100 savdskih rijalov, dokler ne bo dosegel 400 rijalov oziroma slabih 100 evrov. Davek bo potrebno poravnati enkrat letno - pred podaljšanjem vize - ter vsakič pred vstopom ali zapustitvijo države.

Libijska narodna vojska oziroma LNA pod vodstvom Kalifa Haftarja je po treh letih zavzela drugo največje libijsko mesto Bengazi. Vojska, ki si je od leta 2011 priborila ozemlja na vzhodu in jugu Libije, je Bengazi oblegala od maja 2014. V tako imenovani Operaciji dostojanstvo je iz mesta uspela izriniti rivalske oborožene skupine in nekdanje Gadafijeve nasprotnike in pri tem utrpela izgube za 5000 vojakov. Haftar, ki ga podpira Egipt in Združeni arabski emirati, ne priznava legitimnosti Vlade narodne enotnosti, ki deluje v Tripoliju in jo podpirajo Združeni narodi, temveč je bolj naklonjen rivalskemu parlamentu na vzhodu države.

Evropski poslanci so z veliko večino sprejeli resolucijo za prenehanje priključitvenih dogovorov Turčije k Evropski uniji, če bo prva nadaljevala z ustavnimi spremembami. Poslanci obsojajo tudi kršenje človekovih pravic in svobode medijev, ki je sledilo lanskemu poskusu državnega udara, ter predsednikovo podporo uvedbi smrtne kazni.

Turške oblasti so pridržale direktorja organizacije Amnesty International za Turčijo Idila Eserja in 11 drugih članov organizacije ter tujih aktivistov iz organizacij Women’s Coalition in Human Rights Agenda Association. Policija jih je odpeljala sredi delavnice o digitalni varnosti in upravljanju s podatki. Razlogov za pridržanje policija še ni razkrila. Pred slabim mesecem je bil v Turčiji sicer zaradi domnevnih povezav z Gülenom pridržan tudi predsednik Amnestyjeve turške izpostave Taner Kiliç.

Nadaljujemo z Amnesty International. Organizacija je izdala poročilo, v katerem ugotavlja, da so pomorske operacije Evropske unije, kot je Sophia, prispevale k velikemu številu migrantskih smrti tega leta v Sredozemskem morju. Zaradi uspešnega uničevanja lesenih tihotapskih čolnov sedaj begunce prevažajo na veliko nevarnejših gumijastih čolnih. Po poročanju organizacije ti čolni pogosto nimajo zadosti goriva, potnikom pa ne zagotavljajo rešilnih jopičev in drugih varnostnih ukrepov, kot je satelitski klic na pomoč. Evropska unija v Sredozemlju izvaja dve operaciji: Sophio in Triton, tretja pa je italijanska Mare Sicuro. Vse tri se bolj kot na humanitarno pomoč osredotočajo na protitihotapske akcije, poroča Amnesty. Zaradi pomorskih akcij treh operacij in libijske mornarice, ki jo je v ta namen urila Evropska unija, so migranti večinoma zadržani na obalah Libije, kjer so po poročanju Amnestyja pogosto soočeni s, citiramo, “ubijanjem, mučenjem, posilstvom, ugrabitvijo, prisilnim delom, arbitrarnim priprtjem ter krutimi, nečloveškimi in ponižujočimi pogoji.”

Italijanski spodnji dom parlamenta je po tem, ko je maja to storil zgornji dom, potrdil zakonodajo, ki kriminalizira mučenje. Čeprav je Italija že leta 1988 ratificirala konvencijo Združenih narodov proti mučenju, do sedaj mučenje ni bilo opredeljeno kot kaznivo dejanje. Zakon je bil predstavljen že pred štirimi leti, vendar sprejet šele včeraj, pri čemer je bila večina poslancev spodnjega doma odsotna ali vzdržana. Kritike zakona večinoma letijo na preozko definicijo mučenja.

Novice iz Slovenije

V tolminskem podjetju Metalflex ravno poteka peturna stavka. Predstavnik za odnose z javnostmi iz stavkovnega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije oziroma SKEI Davor Mrak predstavi zahteve delavcev:

Izjava

Metalflex sicer posluje dobro. Dobiček podjetja se je med letoma 2014 in 2015 dvignil z nekaj več kot 2 milijona na 7,6 milijona evrov. Vendar to ne koristi delavcem, ki večinoma prejemajo minimalne plače, doda Mrak.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness