3. 8. 2016 – 15.00

OFF trnfesta

Audio file

Bivši vodja grškega statističnega urada Elstat Andreas Georgiou se bo moral zagovarjati na sodišču zaradi domnevnega napihnjenega prikazovanja grškega primanjkljaja leta 2009. Tako je odločilo grško vrhovno sodišče, ki je razveljavilo oprostilno sodbo iz leta 2015. Leta 2009 je bilo prvotno napovedanih 3.9 odstotkov BDP primanjkljaja, ta številka pa se je kasneje zvišala na več kot 10 odstotkov. Pod njegovim vodstvom so leta 2010 primanjkljaj 12.8% BDP še povišali na 15.8% BDP-ja. Evrostat, evropski statistični urad je večkrat podvomil v pravilnost podatkov Elstata, dokler ni prišel na vodilno mesto prav Georgiou. Na podlagi teh napačnih podatkov naj bi kasneje upravičevali ostre varčevalne ukrepe ter pogoje kreditov državi, sodišče pa naj bi raziskalo, ali so bili podatki narejeni s politično agendo. Georgiou, ki vse obtožbe zavrača, grozi od 5 do 10 let zapora.

Britanski parlament je izdal poročilo Komisije za notranje zadeve, v katerem ostro obsoja migracijsko politiko Evropske unije. Poročilo izpostavlja problematiko odrivanja migrantskega problema v mejne države in zapiranja notranjih šengenskih mej. Kot rešitev pa podaja močnejše varovanje zunanjih mej Evropske unije, vendar hkrati obsoja stanje v begunskih centrih, ki se ustvarjajo znotraj Evropske unije.

Evropska komisija pa je medtem podala predlog za spremembo migracijske ureditve, ki bi omogočila večji pritok beguncev v Evropsko unijo. Predlog spreminja pravila za združevanje družin. Po novem bi pravica do združitve vljala tudi za družine, ki bi se oblikovale med potjo proti evropi, saj ta za mnoge migrante traja več mesecev. Člani stranke Angele Merkel so nemudoma po objavi predloga izrazil veliko nestrinjanje s spremembo, saj naj bi sprememba povzročila velik naval novih migracij in zaobšla trenutno prakso deportacij.

Japonski premier Shinzo Abe je imenoval Tomomi Inado za novo obrambno ministrico v zadnji kadrovski spremembi po zmagi na parlamentarnih volitvah julija. Inada, ki je do sedaj predsedovala politično-raziskovalnemu svetu, je v preteklosti sodelovala z nacionalističnim lobijem Nippon Kaigi in nasprotovala razsodbam tokijskih mednarodnih procesov iz leta 1948, ki so razsojali o japonskih vojnih zločinih med 2. svetovno vojno. Nova obrambna ministrica med drugim podpira tudi težnje japonskega premierja za spremembo japonske povojne ustave. Japonska vladajoča stranka namreč zagovarja odpravo člena ustave, ki japonskim oblastem prepoveduje napoved vojne in oboroževanje z namenom vodenja vojne, čemur pa ostro nasprotuje opozicija.

Poglejmo si še festivalsko dogajanje. Tudi letos se bo zgodil ponoven zadnji Trnfest, ki bo trajal do 24. avgusta. Danes ga bo otvoril Nipke s svojim bendom, v prihodnjih dneh pa bodo na njem nastopili tudi Jani Kovačič, Haiku Garden, Lynch, NeSeBat in drugi. Dogodil se bo obvezen Everything goes, organizirani pa bodo tudi stand up večeri, gledališke predstave, filmske projekcije in podobno. Tudi letos so se nastopajoči zaradi manka finančnih sredstev organizatorjev odpovedali honorarjem.

Kulturno umetniško društvo Plac iz Metlike letos prvič organizira hip-hop festival Over the Fence, ki se začne danes, potekal pa bo do sobote, 7. avgusta. Eno izmed vodil festivala je zabrisovanje meja ter stereotipov, ki vladajo med narodi bivše skupne države preko mosta kulture in skupnega ustvarjanja. Več o festivalu nam bo povedal Jaka Virant, predsednik društva Kud Plac:

Izjava

OFF sta pripravila praktikant Jernej in Vid.

Dodaj komentar

Komentiraj