OFF usmrtitev

Aktualno-politična novica
zadimljena ambasada Savdske Arabije
4. 1. 2016 - 15.00
 / OFF

Sunitska kraljevina Savdska Arabija je v soboto usmrtila 47 ljudi, ki jih obtožujejo sodelovanja z Al-Kaido in streljanja na policijo. Organizacija Human rights watch poroča, da je to največja množična usmrtitev od leta 1980. Med usmrčenimi prevladujejo šiiti, eden od njih je tudi šejk Nimr al-Nimr, pomembna verska figura in znan kritik vlade Savdske Arabije. Savdski dvor je posebej zmotila al-Nimrova podpora protivladnim protestom leta 2011.

 

Usmrtitve so povzročile proteste med šiiti v Iranu, Iraku, Libanonu in Bahrajnu. V Teheranu so protestniki zažgali savdsko veleposlaništvo. Državi zdaj ena drugo obtožujeta podpiranja terorizma in izrabe smrtne kazni za politične namene. Savdska Arabija je danes v luči teh dogodkov prekinila diplomatske stike z Iranom. Dimplomatske stike z Iranom je prekinil tudi Bahrajn.

 

Zaostrovanje odnosov med Savdsko Arabijo in Iranom se odraža tudi v Jemnu. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je oznanila konec premirja s Hutiji in njihovimi zavezniki, ki jih podpira Iran. Kot vzrok navajajo napade na ozemlje Savdske Arabije. Premirje, ki je veljalo od 15. decembra, je bilo bolj simbolično, saj sta ga obe strani večkrat kršili. Mirovna pogajanja pod okriljem Organizacije združenih narodov naj bi se nadaljevala 14. januarja.

 

Na Poljskem so odstopili štirje direktorji programov tamkajšnje javne televizije. To naj bi storili, ker se jim po sprejetju novega zakona obeta odstavitev. Spomnimo, poljska vlada je konec prejšnjega leta sprejela zakon, ki ji omogoča kadrovanje pri vodilnih položajih v javnih medijih. Nova zakonodaja predvideva tudi prenehanje mandatov dosedanjim članom nadzornih svetov in vodilnim predstavnikom poljske javne televizije in radia. Vlada bi rada s tem imela večji nadzor nad mediji, saj je po njihovem nesprejemljivo, da je v demokratičnem okolju s strani državnih medijev kritizirano le delovanje vlade.

 

Poljska si bo na vrhu obrambnih ministrov, ki bo potekal julija, prizadevala za večjo prisotnost NATO-vih sil na svojem ozemlju. Pri tem upa na podporo Velike Britanije, tej pa v zameno ponuja podporo pri njenih zahtevah, da omejijo socialne pravice migrantov v Evropski uniji. Poljska je sicer nenaklonjena takšnim omejitvam, saj v Angliji živi več sto tisoč Poljakov, ki koristijo tamkajšnje socialne storitve. Nameščanje vojske na Poljsko bi lahko pomenilo kršitev pakta med Rusijo in NATO-m, ki določa, koliko vojske ima lahko NATO v bivših državah Varšavskega pakta, prav tako pa bi Moskva povečano prisotnost NATO-vih sil v bližini svoje meje gotovo smatrala za sovražno dejanje.

 

Sveti sedež je v soboto oznanil, da je prišel v veljavo sporazum med Vatikanom in Palestino, sklenjen junija 2015, s katerim Vatikan uradno priznava palestinsko državo. Del sporazuma so tudi določbe, ki varujejo pravice kristjanov in naj bi postale zgled za druge arabske in muslimanske države. Izrael tega seveda ne odobrava in meni, da je to preuranjena odločitev, ki bo škodila mirovnemu procesu v regiji.

 

Številnim pozivom k odstopu ministrov Cerarjeve vlade se je pridružila še Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Zahtevajo odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Pobudo iniciative predstavi Klemen Markeš, predsednik strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Izjava

 

OFF je pripravil vajenec Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.