5. 8. 2014 – 14.00

Off virtualne Gaze

Audio file

Vse do osme jutranje ure, ko je začelo veljati 72-urno premirje, so izraelske sile obstreljevale Gazo, po navedbah obrambnega ministrstva pa so ponoči uničili še preostalih 32 podzemnih tunelov, ki jih Palestinci uporabljajo za vnos dobrin na okupirano ozemlje. Začasno premirje je bilo sklenjeno ob posredovanju Egipta, tam pa bodo v naslednjih dneh potekali posredni pogovori med predstavniki Izraela in Palestine za vzpostavitev trajnejšega miru.

Dasiravno mednarodni akterji, tudi zaveznice Izraela, namenijo kako ostro opazko predstavnikom režima, ki izvaja pokol nad civilnim prebivalstvom v Gazi, konkretnejših potez ni zaznati, razen v primeru Španije, ki je zamrznila nadaljnjo prodajo orožja in vojaške opreme Izraelu. Vsled vladne politike do Izraela pa je ministrski stolček zapustila baronesa Sayeda Warsi, britanska ministrica za vere in skupnosti.

Gigant Google se je po dnevih pritožb le odzval in iz spletne prodaje umaknil 2 računalniški igri – Bomb Gaza in Gaza Assault, medtem ko tri igre, ki v imenu ne vsebujejo besede Gaza, namen pa je enak – uničiti čim več palestinskih upornikov – ostajajo na trgu.

Iraški premier Nouri al Maliki je letalskim vojaškim silam ukazal, naj priskočijo na pomoč pripadnikom Pešmerge, vojakom pol-avtonomnega Kurdistana v Iraku, zatem ko so ti prosili Washington za pomoč pri oborožitvi proti napredujoči vojski pred kratkim ustanovljene Islamske države. Po letih tenzij med Kurdi in vlado al Malikija se je slednja odločila za vojaško pomoč Pešmergi, predvsem zaradi njenega relativno uspešnejšega upora proti silam Islamske države, kot pa ga je sposobna izvajati uradna iraška vojska. Iraškim Kurdom se v teh dneh pridružujejo tudi sirski vojskujoči Kurdi.

V Turčiji so aretirali nekaj nad 30 policistov, ki naj bi nezakonito prisluškovali premieru Recepu Tayyipu Erdoganu in drugim osebam, vpletenim v korupcijski škandal. Gre za drugi val aretacij preiskovalnega osebja. Pred dvema tednoma je bilo aretiranih približno 60 preiskovalcev. Navkljub razvpitemu škandalu in objavljenim posnetkom, v katerih je razvidno, da je premier Erdogan vpleten v koruptivna dejanja, se mu na nedeljskih predsedniških volitvah obeta prepričljiva zmaga.

Na rusko stran meje se je sinoči zateklo nekaj nad 400 ukrajinskih vojakov, obe strani pa podajata različne razloge. Ukrajinski predstavniki trdijo, da so se pripadniki vojske med spopadi s proruskimi uporniki ob pomanjkanju municije lahko zatekli le čez mejo, medtem ko ruska stran trdi, da so vojaki k njim pribežali. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass je objavila intervju s poveljnikom prebegle skupine, v katerem ta opisuje, kako so jih oblasti v Kijevu pustile na cedilu in kako, malodane bratsko, so jih sprejeli Rusi.

V duhu časa, po podobnih vrhih v Evropi, na Kitajskem in Japonskem, tudi v Združenih državah Amerike poteka prvi vrh med predsednikom Barackom Obamo in 50 voditelji afriških držav, izključujoč Eritrejo, Sudan, Srednjeafriško republiko in Zimbabve. Vrh je v prvi vrsti namenjen gospodarstvu, četudi bodo potekali pogovori tudi o regionalni varnosti in dobrem vladanju, prvi dan srečanja pa je bil namenjen celo civilni družbi. Podpredsednik ZDA Joe Biden je pohvalil pogum aktivistov, ti pa so mu pogumno odgovorili, da nimajo le zahtev do domačih vlad, temveč tudi do vlade Združenih držav Amerike. Med njimi zahtevo o transparentnosti delovanja ameriških podjetij, delujočih na afriških tleh, v prvi vrsti tistih, ki koristijo naravne vire, kot so nafta in različne rude. Več Alice Powell iz organizaije Publish what you Pay:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Evropski unija je tovrstna pravila že sprejela, predvsem na račun njenega vrha z Afriškimi državami. Nadaljuje Powell:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

V Kulturnem centru Tobačna 001 se ob 20. uri obeta otvoritev razstave Neuradni urad za odstranitev upornih moralnih vprašanj umetnice Lee Nevo, s katero vsebinsko odpira problematiko človekove narave in njenega razmerja do avtoritete. Delo je osnovano na sestavljanju raznorodnih predmetov in formalno nadaljuje linijo individualnih umetniških praks, ki segajo do Duchampa in Picassa, in jih prepoznavamo pod skupno oznako objets trouvés.

 

Dodaj komentar

Komentiraj