Off vojaških vaj

Aktualno-politična novica
2. 3. 2015 - 15.24
 / OFF

Iraška vojska je v družbi tako sunitskih kot šiitskih milic sprožila osvajanje mesta Tikrit, nad katerim od poletja dominirajo sile Islamske države. Mesto, ki poleg svoje strateške pomembnosti - predstavlja namreč most med Bagdadom in Mosulom - poseduje še neizmeren simbolni pomen za sunite - v njem je bil namreč rojen propadli Sadam Husein, je deležno napadov s petih strani. Pehoti pri tem pomagajo rušilni spusti letalstva in bobnenje artilerije.

Izrael je na območju Zahodnega brega sprožil nenapovedano vojaško vežbanje, ki bo predvidoma trajalo dva dni. Vpoklicanih je bilo vseh trinajst tisoč pripadnikov enot za odziv v sili. Od tega naj bi jih pri urjenju aktivno sodelovalo vsaj tri tisoč. Te bodo vadili manevre, vezane na strategijo vnosa velikih količin vojaške mase na ozemlje.

Kot po naključju so vaje stekle sočasno s svarili palestinske vlade, da utegne prekiniti varnostno sodelovanje z izraelskimi silami na območju Zahodnega brega. Ta je po tem, ko se je Palestina z namenom pregona Izraela dva meseca nazaj pridružila Mednarodnemu kazenskemu sodišču, zaustavil pritok davkov, namenjenih za delovanje palestinske vlade. Odločitev, da se vaje izpelje, kljub temu da gre za prve te sorte v zadnjih treh letih, s svarilom Palestincev po besedah predstavnikov izraelske vojske nimajo oziroma naj ne bi imele nobene zveze. Ob vsem skupaj pa je potrebno poudariti, da omenjeni vadbeni manevri potekajo pred izraelskimi volitvami, ki bodo stekle sedemnajstega marca. V luči tega lahko sklepamo, da gre v glavnem za propagandni manever, s katerimi sedanji premier Benjamin Natenjahu želi nakazati, da ostaja fašist.

Svoje gigantske genitalije pa razkazuje tudi Severna Koreja. Ob pričetku vsakoletnih skupnih vojaških vaj Združenih držav ter Južne Koreje je edina prava Koreja v japonsko morje izpljunila dve raketi ter se s tem brez milosti odzvala na napadalne intence imperialističnih psov. Vojaške vaje, ki jih ZDA in pripadniki odtujene Južne Koreje pripravljajo vsako leto, namreč niso nič drugega kot priprave za končno destrukcijo edine ureditve, ki omogoča svobodo proletariata. Za napad na delavsko ljudstvo se medtem na drugi strani pripravlja deset tisoč južnokorejskih kvizlingov in osem tisoč šesto članov ameriške buržoazije.

Iz demokratičnih prostranstev Koreje in nemirnih dežel bližnjega vzhoda se premikamo v prav tako ne pretirano mirno Evropo, kjer še naprej poročamo o vzdrževanju vojaške pripravljenosti. Italijanska mornanica ob libijski obali ponovno pričenja za eno leto prekinjeno vadbo manevrov usmerjenih proti morebitnim napadom s podmornicami, letali in ladjami. Ponovno začeto urjenje je bilo prekinjeno, ko je Italija zaradi visokega priliva imigrantov iz Afrike Mediteran zasičila s plovili obalne straže. Po besedah vodja osebja italjanske vojske Claudia Graziana naj bi ponovna vzpostavitev vojaške prisotnosti prevzela tako funkcijo splošnega drilla kot funkcijo obrambe.

Na Ljudskem trgu sredi Rima še vedno zaudarja. Iz ust več tisoč podpornikov Severne lige, je bilo slišati vzklike proti lenim imigrantom, hegemonizirajočem delovanju Evropske unije ter vladi premiera Mattea Renzija. Usta je odprl tudi duce Matteo Salvini, ki je zbranim prebral pismo podpore, ki ga je iz Višijske republike poslala voditeljica Nacionalne fronte Marie Le-Pen.

Iz nacionalnega centra za raziskovanje primatov Tulane v Lousiani je ušla smrtonosna bakterija burkholderia pseudomallei. Bakterija, ki se med ljudmi in živalmi prenaša prek kontaminirane vode ter zemlje, je večinoma prisotna na območjih severne Avstralije in v predelih Jugovzhodne Azije. Uvršča se jo med mikroorganizme, ki se jih potencialno lahko uporabi kot biološko orožje. Zaradi nje je v laboratoriju zbolela zvezna inšpektorica ter štiri opice. Dve od njih so morali uspavati. Kljub temu zunanja javnost naj ne bi bila v nevarnosti, saj zunaj laboratorija bakterija ni bila zaznana. A več o tem čez 28 dni ...

Novice s tujega zaključujemo na Hrvaškem. Avtonomni Avtohtoni hrvaški stranki prava ni uspelo uresničiti napovedi in postrojiti strankarske vojske v središču prestolnice. Naj spomnimo: neo-ustaška stranka je želela postrojiti pripadnike polvojaške strankarske vojske na trgu Bana Jelačića v Zagrebu, za kar so zaprosili tudi za dovoljenje policijo. Dovoljenje za javno zbiranje jim je bilo sprva izdano, a ga je kasneje Ministrstvo za notranje zadeve umaknilo z bistroumno utemeljitvijo, da bi zbor neoustašev lahko vznemiril državljane. Stranka prava je napovedala, da bodo kljub prepovedi skušali izvesti postrojitev svoje vojaške formacije, kar je izpadlo precej klaverno. Zbralo se jih je okoli 20, namero pa jim je preprečilo nekaj sto antifašističnih protestnikov in policija, ki je pridržala pet članov stranke zaradi poskusa izvedbe prepovedanega zborovanja, med njimi tudi predsednika stranke Dražena Keleminca. Kako je potekala iniciativa antifašističke proti demonstracije, pojasni Vesna Teršelić iz Documente, hrvaške nevladne organizacije:

Izjava je dostopna na posnetku.

Več o tem v offsajdu.

V parlamentu bo potekala seja komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, na katerem bodo na pobudo SDS spregovorili o sprejetju predloga novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Prav tako so se pojavili pozivi k referendumu s strani starih akterjev, kot je Aleš Primc. Homofobne odzive nam na kratko za konec pokomentira LGBT aktivist Miha Lobnik.

Izjava je dostopna na posnetku.

Off je pripravil Matija Jan.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness