OFF vojne v Jemnu

Aktualno-politična novica
9. 4. 2020 - 15.00
 / OFF

O demokratskih izborih za predsedniškga kandidata
 / 28. 1. 2020
Heroj in žarek upanja številnih levičarskih zanesenjaških sanjačev po svetu Bernie Sanders, čigar program spominja bolj na evropske socialdemokratske kot socialistične programe, je na predvečer velikega četrtka razblinil zadnje koščke upanja na razredno revolucijo v Združenih državah Amerike. Preklical je namreč svojo kampanjo, s katero se je potegoval za mesto demokratskega kandidata na predsedniških volitvah, ki so načrtovane za letošnji november. Sanders je svojo odločitev utemeljil s prevelikim zaostankom za protikandidatom Joejem Bidnom, ki je bil v času predsednikovanja Barracka Obame podpredsednik ZDA. Biden je Sandersovo gesto pozdravil in prijateljsko napovedal, da bo v svoji kampanji upošteval tudi nekatere Sandersove ideje - bogokletno bi bilo pričakovati kaj več, na primer da bi jih upošteval tudi v primeru izvolitve na mesto predsednika dežele svobodnih. Več v OFFsajdu ob 17-ih. 

Drugi del oddaje o gibanju Hutijev (Ansar Allah) v Jemnu.
 / 31. 8. 2019
Posebni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so dosegli bojišča v Jemnu. Koalicija pod vodstvom Saudove Arabije, ki je v državljansko vojno med jemensko vlado in uporniškimi skupinami Hutijev vstopila leta 2015, je napovedala dvotedensko samoizolacijo streljanja ali - kot se je reklo pred koronakrizo - premirje. Poleg strahu pred virusom naj bi poteza koalicije, ki se bori na strani jemenske mednarodno priznane oblasti, omogočila vzpostavitev prvih neposrednih mirovnih pogajanj. Uporniški Hutiji se na premirje zaenkrat niso odzvali, zato koalicija, ki podpira jemensko vlado, še vedno dopušča možnost samoobrambe.

V Republiki Srbiji, kot radi poimenujemo Vučićevsko monarhijo, kjer je z novim virusom trenutno okuženih skupno več kot 2600 ljudi, je vlada sprejela strožje ukrepe proti njegovemu širjenju. Trenutna policijska ura, ki traja vsak dan med peto uro popoldne in peto zjutraj, bo obogatila še posebna šestdeseturna prepoved gibanja med petkom popoldne in ponedeljkom zjutraj. Zlobni jeziki bodo to potezo zagotovo poskušali povezati z informacijo, da je s koronavirusom okužen predsednikov najstarejši sin Danilo Vučić. A zlobnim jezikom ne gre verjeti, saj so pred dnevi govorili, da za odpustitvijo namestnika župana Novega Pazarja  na jugu Srbije, Emira Ašćerića, stoji sam otac naroda Aco Vučić, ker naj bi Ašćerić kritiziral predsednikov obisk v tem večinsko bošnjaškem mestu. Ne gre kritizirati visočanstva, ki je s svojim obiskom le nedolžno poskušalo pomagati

jančičar
Imenovanje Petra Jančiča na mesto odgovornega urednika portala Siol.net
 / 6. 4. 2020
Po pričakovanjih se poleg ukrepov za zajezitev širjenja virusa nadaljujejo tudi vzporedni ukrepi vladne stranke SDS za zagotovitev nadzora nad vsemi institucijami. Po številnih kadrovskih zamenjavah v represivnem in ostalih državnih aparatih je prišlo do zamenjave na vrhu kriminalistične policije. Dosedanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava je zamenjal Vojko Urbas, a le do vrnitve Branka Japlja, ki v okviru mednarodnega projekta trenutno opravlja ekspertno misijo v Beogradu. Lindav se je današnjim oblastnikom bržkone zameril, ko skupaj z že zamenjano direktorico Generalne uprave policije Tatjano Bobnar ni pristal na pobudo Žana Mahniča, tedaj poslanca SDS, danes državnega sekretarja za nacionalno varnost. Mahnič si je namreč v družbi posebne skupine parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb želel vpogleda v evidenco kriminalistov, ki se ukvarjajo s spornim madžarskim financiranjem medijev pod nadzorom SDS.

Znanstvena redakcija obvešča:

Znanstvena redakcija sporoča: ste mislili, da se pritiski SDS-a končajo znotraj meja Slovenije? Svetovna zdravstvena organizacija je padla v nemilost begave retorike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, k lajanju na Twitterju pa se je seveda pridružil veliki zaveznik ZDA Janez Janša. Svetovno zdravstveno organizacijo oba obtožujeta nezadostnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, za čemer se po njunem mnenju skriva “kitajskocentričnost” organizacije. Po principu “nas i Rusa sto miliona” tvorijo ZDA in Slovenija dobrih 12 odstotkov celotnega proračuna Svetovne znanstvene organizacije.

A ta organizacija je odvisna predvsem od znanosti, na katero se mora zanašati, zato so tudi odzivi počasnejši, kot bi si nekateri želeli. Novi koronavirus se medtem še naprej uspešno širi med ljudmi. Zaenkrat je bolezen covid-19 prebolel zgolj majhen odstotek populacije, poleg tega ne poznamo zdravila, ki bi olajšalo potek bolezni. Tako Evropska agencija za zdravila redno posodablja seznam učinkovin, katerih učinkovitost bi bilo smotrno preveriti. Efektivnejšega načina zaenkrat pač ni. Zadnja posodobitev je vključevala priporočilo glede uporabe protivirusne učinkovine remdesivir za zdravljenje covida-19. Remdesivir je bil sprva razvit za zdravljenje ebole, a se je izkazal za neučinkovitega, naknadne raziskave na živalskih testnih modelih pa so pokazale učinkovitost proti široki paleti virusov, tudi proti koronavirusoma SARS in MERS. 

Centralno priporočilo bo članicam Evropske unije olajšalo pripravo strategije za morebitno vključitev protivirusne učinkovine, ki kot zdravilo sicer še ni registrirana v nacionalne programe sočutne uporabe zdravil. Programi sočutne uporabe so namenjeni terapiji bolnikov z življenjsko ogrožajočo boleznijo, kot je covid-19, ki jih ni mogoče vključiti v klinična preizkušanja ali zadovoljivo zdraviti z zdravili, ki že imajo dovoljenje za promet.

 

V času samoizoliranja je v krajevni skupnosti Drska v Novem mestu nastopil čas sloge. Mestna občina, krajevna skupnost in vrtec Pedenjped so sklenili, da bodo iskali nove rešitve za ureditev otroških igrišč. Krajevna skupnost je namreč vrtcu odstopila polovico otroškega igrišča, vrtec pa je novopridobljeni del nemudoma ogradil - vodstvo je bilo namreč strah, da bi na otroško igrišče, za katerega je odgovorno, vdrli nehigiena in vandali. To je seveda razburilo krajane, ki so zbrali več kot petsto podpisov pod peticijo za odstranitev ograje. Da bo volk sit in koza vesela, je krajevna skupnost še zagotovila, da bo takoj, ko bodo razmere to dopuščale, igrišče obnovila. 

Na drugem koncu slovenske kokoške, natančneje onkraj meje z Italijo, pa se delavci poslavljajo od železarne v Škednju, kjer bodo danes proizvedli še zadnji kos litega železa. Železarna, ki je omogočala preživetje številnim zamejskim Slovencem, bo svoja vrata uradno zaprla pojutrišnjem, deželna vlada Furlanije-Julijske krajine pa ocenjuje, da je proces zapiranja koksarne in plavža potekal v skladu s pričakovanji in ni vplival na varnost ljudi ter okolja. Eri litoželeza v Trstu sledi doba okolju prijazne preosnove delovanja železarne v skladu z bližnjimi poslopji, deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro pa zagotavlja, da bodo ohranili tudi delovna mesta.

Žalujemo tudi v aktualnopolitični redakciji Radia Študent, saj nas vlada ni zatožila Svetu Evrope za UDBOkomunistično petokolonaško delovanje. Nekateri drugi mediji in novinarji so pač imeli to čast. Vlada je poslala depešo o medijski krajini v Sloveniji na sedež Sveta Evrope po tem, ko je komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović  Slovenijo uvrstila na seznam medijem neprijaznih držav. Vlada je v depeši zapisala, da pozdravlja nadzor nad svobodo medijev v Sloveniji, a ni mogla mimo znane strategije odvračanja pozornosti, ki se imenuje: “Vem, mama, ampak drugi so tudi.” Primeren odgovor bi se v tem primeru glasil: “Če bi UDBOkomunisti skočili z mosta, bi jim sledili tudi vi?” 

Janez Janša vložil listo kandidatov za ministre in ministrice v državni zbor
 / 9. 3. 2020
Medtem se vlada še ni odločila, kdo si lasti avtorske pravice za štiristransko depešo. Po prvotnih informacijah naj bi jo pripravilo Ministrstvo za zunanje zadeve pod vodstvom Janševega ljubljanskega vazala Anžeta Logarja. Urad vlade za komuniciranje je novinarjem časopisa Večer avtorstvo Ministrstva za zunanje zadeve najprej potrdil, po nekaj minutah pa so si premislili in sporočili, da je depešo pripravil prav ta isti urad za komuniciranje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

nas i Rusa sto miliona xD xD xD

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness