OFF volčjih vpadov

Aktualno-politična novica
Putin_Surgeon
1. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Kitajska in ruska mornarica bosta v sredini maja izvedli prve skupne vojaške vaje v Mediteranu, sta naznanili obe strani, ki bosta na vaje poslali po 9 vojaških ladij. Do sedaj sta sosedi, ki ju v obrambnem sodelovanju druži ostra kritika vojaške politike z zahoda, opravljali skupne vojaške vaje le v vodah severnega Pacifika. Državi druži tudi konflikt z Natom, Rusija je bila namreč podvržena ekonomskim sankcijam zaradi svoje pozicije v Ukrajini, ki naj bi ogrožala NATO članice, medtem ko je Kitajska v Južnem kitajskem morju v konfliktu glede teritorija z Južno Korejo in Japonsko, dvema glavnima ameriškima zaveznicama v Aziji. Nobena stran ni javno utemeljila, zakaj se mora skupna vaja zgoditi prav v sredozemskem morju, daleč od pristanišč obeh držav.

Po trditvah litovskih in švedskih oblasti pa ruske ladje ta čas ovirajo polaganje električnega kabla Nordbalt po dnu Baltskega morja, katerega namen je okrepiti litovsko energetsko neodvisnost od Rusije. 400 kilometrov dolgo kablovje bo distribuiralo elektriko iz Skandinavije v tri obbaltske države. Litva Rusijo obtožuje nezakonitega vstopa v njeno izključno ekonomsko cono že tretjič ta mesec. Moskva pa molči.

Nemčija in Poljska sta v preteklih tednih brez resnih utemeljitev napovedali prepoved vstopa ruskim Nočnim volkovom, motoristom, ki so želeli z vožnjo od Moskve do Berlina po trasi pohoda Rdeče armade obeležiti 70-o obletnico konca druge svetovne vojne. Nemčija je namero označila za provokacijo, najbrž zato, ker se imajo Nočni volkovi za panslaviste, njihov vodja Kirurg pa z Vladimirjem Putinom goji prijateljske odnose. Preklicala je že izdane vize Nočnim volkovom, javnosti pa sporočila, da jim niso ušle niti prijave tistih, ki so navajali lažne razloge za vstop v Schengen. Poljska je storila podobno. Medtem so Nočni volkovi trdnjavo Evrope naskakovali z vseh strani. Poskusili so v Litvi, prehod jim ni uspel. Poskusili so na poljsko-beloruski meji, tudi tam so jih mejaši odslovili. A eni skupini je vendarle uspelo. Nočni volkovi so z letali prispeli na Češko, tam najeli motorje in se pod pretvezo zapeljali vse do muzeja koncentracijskega taborišča v Auschwitzu. Verjamejo, da jim bo uspelo doseči še Berlin.

Več kot 2 milijona grških upokojencev je včeraj le prejelo pokojnine. Sicer ne zjutraj, kot so vajeni, ampak v poznih popoldanskih urah, predstavnik vlade pa je zavrnil namige, da je zamudi botroval manjko denarja, in kot resnični razlog navedel tehnični problem. Vlada Aleksisa Ciprasa je v ponedeljek izdala dekret, s katerim je pozvala približno 1500 entitet, od lokalnih in regionalnih oblasti do bolnišnic in univerz, naj na centralno banko nakažejo denarne rezerve. Zaradi nejevere, da bodo sredstva vrnjena, še bolj pa zaradi političnih nasprotnikov na pozicijah, so se odzvali redki, a očitno se je le nabralo dovolj.

V Jeruzalemu se je včeraj na protestnem shodu zbralo več kot tisoč etiopskih Izraelcev. Protest je vnel video posnetek, v katerem dva izraelska policista pretepeta izraelskega vojaka etiopske krvi. Incident se je zgodil v nedeljo v jeruzalemski predmestni četrti, Holonu. Protestniki so opozarjali na vedno hujša rasistična trenja v državi, katerih rezultat je med drugim policijska brutalnost. Zvečer so se zbrali pred glavno policijsko postajo, pred katero so zaprli cesto, nato pa so se napotili proti rezidenci premierja Benjamina Netanjahuja, kjer pa so jim pot prekrižali oklepljeni policisti, oboroženimi z vodnim topom. Protest se je prelevil v nasilen obračun med protestniki in policijo, ki se je končal z uporabo solzilca. V Izraelu živi približno 120 tisoč etiopskih Judov, ki so se v državo preselili v dveh migracijskih valih v letih 1984 in 1991.

Strmoglavljenje Nasinega vesoljskega plovila Messenger na površje Merkurja zaključuje eno bolj uspešnih vesoljskih misij. Več o misiji pove astrofizik Tomaž Zwitter:

Izjava

Vrata odpira EXPO, tokrat v Milanu, kjer se bo predstavilo 94 držav sveta, katerih razstave so vezane na letošnji moto “hranjenje planeta, energija za življenje”. Vodja slovenske ekspedicije, Jerneja Lampret, spregovori o samem razstavišču:

Izjava

Na kak način in s čim se bo Slovenija pridružila letošnjemu motu na EXPO-ju?

Izjava

 

Off sta pripravila vajenec Žiga in Janković.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness