Off volitev in pomladnega prebujenja

Aktualno-politična novica
17. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Srbska Napredna stranka je na predčasnih volitvah prejela dobrih 48 odstotkov glasov, s čimer ostaja stranka z največ podpore, a ne potrebuje več povezovanja v koalicijo. Tako se je izpolnila želja glavnega predlagatelja volitev in vodje stranke, Aleksandra Vučića, ki je v volitvah videl priložnost utrditve položaja stranke na čelu države in potrditve podpore s strani ljudstva. Po trenutnih rezultatih bi Napredna stranka tako zasedla 158 od 250 sedežev v parlamentu in vladala z absolutno večino. Vučić je v svoji kampanji izpostavil načrte približevanja Evropski uniji, kar pa med drugim pomeni varčevalne ukrepe in odpuščanja v javnem sektorju.

 

Sodišče v El Salvadorju je odločilo, da pri predsedniških volitvah prejšnji teden ni prišlo do kršitev. S tem je potrjena zmaga Salvadorja Sancheza Cerena, ki je prejel 50,11 odstotka glasov. Primer je sodišču prijavil Norman Quijano, politični nasprotnik in predstavnik desničarske opozicijske stranke, ki je na volitvah prejel le 6364 glasov manj kot zmagovalec. Volitve so ponovno izpostavile dejstvo, da je država globoko razdeljena, kar onemogoča konstruktiven spopad s temeljnimi problemi, s katerimi se ljudstvo sooča in bo novemu predsedniku pri svojem delovanju predstavljala največji izziv.  

 

Prihajajoče volitve pa dvigujejo prah tudi v Alžiriji. Zbrali so se protestniki, ki pripadajo opozicijskemu gibanju “Barakat”, in nasprotujejo možnosti nadaljnje vladavine predsednika Abdelaziza Bouteflika. Barakat je novo oblikovano gibanje, ki kljub svoji majhnosti predstavlja pomembno spremembo v okolju, kjer so opozicijski glasovi pogosto utišani. Na demonstraciji je sicer bila močno prisotna policija, vendar ni posredovala. V primeru zmage bi trenutni predsednik položaj zasedel že četrtič, primernost njegove kandidature pa se kritizira tudi zaradi njegove starosti 77 let ter dejstva, da je lani doživel blažjo kap, zaradi katere ima težave z govorom. Na volitvah, ki so načrtovane 17. aprila, se bo spopadlo sedem kandidatov, vendar vlada prepričanje, da nobeden od tekmecev ne bo uspel v spopadu s sistemsko premočjo, ki jo ima Bouteflika.

 

V Gazi se je v protestu zbralo nekaj sto Palestincev. S tem so izrazili svoje nestrinjanje z odločitvijo agencije Združenih Narodov, ki je zmanjšala količino humanitarne pomoči za Gazo. Gre za Agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu, ki je v zadnjih mesecih zmanjšala število družin v Gazi, ki lahko prejmejo nujno pomoč, in sicer za okrog 65 odstotkov. Poleg tega pa se pojavljajo kritike glede učinkovitosti porabe sredstev agencije, ki na primer vsakoletni raziskavi o revščini na območju nameni celih 16 milijonov dolarjev. Agencija sicer že nekaj časa opozarja na nezadostno financiranje, ki ji onemogoča popolno delovanje. Predstavniki agencije pravijo, da gre le za prestrukturiranje programa in zagotavljanje, da pomoč pride v roke tistim, ki jo res potrebujejo. Več o situaciji nam je povedal Adnan Abu Hasna, medijski svetovalec Agencije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Precej denarja pa se gotovo nameni tudi za obiske ameriških predstavnikov po svetu. Zunanji minister John Kerry je ta vikend obiskal palestinskega predsednika Mahmuda Abbasa in ga pozval k sprejemu po njegovih besedah težkih odločitev za zagotovitev miru. Abbas se trenutno nahaja v fokusu ameriških interesov in ga bo tako danes doletel še obisk Baracka Obame. Koncentracija obiskov je posledica dejstva, da se bliža 29. april, do katerega naj bi izraelska in palestinska stran dosegli mirovni dogovor. Vsaj tak je bil prvotni načrt, vendar je vedno bolj očitno, da bo v najboljšem primeru prišlo do postavitve okvira nadaljnjih pogajanj, glede na neuspeh prejšnjih poskusov pa je še to vprašljivo.

 

Včerajšnji referendum o priključitvi Krima Rusiji je uspel. Glasovalo je 85 procentov volilnih upravičencov, ki je s prepričljivo večino odločila v prid predlogu za pridružitev Rusiji. Mednarodni opazovalci volitev so potrdili, da so volitve potekale nemoteno in v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi. ZDA, Velika Britanija in nekateri vidni predstavniki Evropske unije so že zavrnili priznanje referendumskih rezultatov. Na Krimu so bojne enote obeh vpletenih strani v polni pripravljenosti, čeprav je v veljavi sporazum, ki do 21. marca zapoveduje obojestransko premirje.

 

V Ukrajini so proruski lokalni aktivisti preprečili mobilizacijo ukrajinske armade proti mejnemu območju z Rusijo. Vojaki so bili napoteni proti obmejnim vojaškim postojankam, kjer naj bi imeli vojaške vaje. Aktivisti so vojaški konvoj zaustavili in postavili cestne barikade. Vojska se je z neoboroženimi aktivisti po nekajurnih pogajanjih sporazumela in se obrnila.

 

Kateri razlogi, poleg seveda zaščite rusko govorečega prebivalstva na Krimu, še vodijo Rusijo? Najverjetneje tudi  potencialne zaloge fosilnih goriv. S priključitvijo Krima bi Rusiji bilo omogočeno izkoriščanje nekaterih ključnih geostrateških virov v Črnem morju. Rusija tako želi z eno potezo povečati svoje ozemlje in ohraniti svoj regionalni monopol pri črpanju in izvozu fosilnih goriv. V boj za nadzor nad naravnimi viri so se že vmešale tudi nekatere zahodne korporacije, ki so za svoje interese lobirale v Ukrajini. Tako je morda lažje razumeti prizadevanja zahodnih držav pri diplomatskemu boju proti priznanju in posledično legitimnosti krimske priključitve Ruski federaciji.

 

Začenja se akcija zbiranja papirja društva Ekologov brez meja, ki bo potekala do 30. aprila. Več o namenu akcije in možnosti sodelovanja nam je povedala predstavnica društva.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Pri nas letos ni bilo občutiti pretirano ruske zime. Najbolj hladen letni čas se poslavlja in v naše kraje prihaja topla pomlad. Med številnimi pomladnimi opravili in spremembami je med drugim poleg menjave avtomobilskih pnevmatik tudi spomladansko čiščenje.

 

Moment vsesplošnega pomladnega prebujenja in prečiščevanja je v slovenskem prostoru zaznala tudi največja opozicijska stranka SDS. Po celotni Sloveniji so se na današnji sončni ponedeljek odločili prirediti serijo javnih tribun in predstavitev knjig njihovega političnega vodje. Glavne teme tokratnih političnih manevrov so izpraševanje o razlogih za krizo v Sloveniji ter večno aktualna prodajna uspešnica naše pomladi, Okopi. Politični manevri so bili izvedeni sočasno s predstavitvijo stare nove desne politične alternative trenutni levo-sredinski vladi. Opozicija se več kot očitno s polno paro pripravlja na prihajajoče evropske volitve, na katerih ima največja pomladna stranka velike politične apetite.

OFF sta pripravila Zala in vajenec Martin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness