Off Youtuba

Aktualno-politična novica
1. 4. 2013 - 14.00
 / OFF

Indijsko vrhovno sodišče je zavrnilo prošnjo švicarskega farmacevta Novartis, da patentira izboljšano različico svojega zdravila clivec za zdravljenje raka. Večina sodnikov je bila namreč mnenja, da nova različica ni dovolj drugačna od stare za ponovno patentiranje. Po besedah odvetnika Ananda Groverja, ki je v primeru proti Novartisu zastopal Zvezo za pomoč obolelim z rakom, gre za pomembno zmago nad farmacevtskimi giganti. Odvetnica Pratibha Singh, ki zastopa indijskega generičnega farmacevtskega velikana Cipla, je izpostavila, da bo sodba pomembno vplivala tudi na dostopnost generikov v drugih državah v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, saj jasno zavrača prakso vlaganja novih patentov že ob manjših modifikacijah zdravil. Zdravilo glivec, ki se uporablja pri zdravljenju kronične mieloične levkemije in drugih vrst raka, stane približno 2600 ameriških dolarjev mesečno. Generična enačica je v Indiji trenutno dostopna za okoli 175 dolarjev.

Pri vzhodni sosedi Indije v Mjanmaru tudi prihaja do kolosalnih sprememb. Odvod od vojaške avtoritarne vladavine, ki se je začel pred nedavnim, je dobil novo potrditev. Z današnjim dnem se je namreč končal polstoleten monopol države nad dnevnim časopisjem. V prodajalnah bo tako že danes kupiti štiri nove dnevnike, ki so v zasebni lasti. Sicer je oblast odobrila licenco še 12 medijskim hišam, a potrebujejo izdajatelji še nekaj časa za realizacijo projektov. Licenco je med drugim dobil tudi dnevnik D-Wave, ki ga bo izdajala opozicijska stranka Narodna liga za demokracijo, ki jo vodi Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi. Občutna omilitev nadzora nad mediji je del obsežnega programa reform, ki ga je sprožila vlada pod vodstvom predsednika Thein Seina, ki je na oblasti od leta 2011.

 

Ena od osnovnih funkcij zapora, da z odvzemom prostosti kaznjencu omeji tako gibanje kot mu tudi onemogoči prosto izbiro dejavnosti. Jasno je, da kaznilniški sistem s strogim nadzorom ne uspe kaj dosti spremeniti družbe. Dogaja pa se, da sam nadzor znotraj ječe prevzamejo zaporniki. To naj bi bil kar pogost pojav tudi v Venezueli. Tamkajšnji lokalni časopis El Universel tako piše, da so zaporniki iz zapora Margarita Island na Karibih za svoje prijatelje in družine v nočnem klubu znotraj institucije organizirali parti z vsem, kar dobremu žuru pritiče. Verjetno ne gre za kakšen precedens, saj imajo zaporniki svoj tako imenovan Yacht Club s profesionalnim ozvočenjem, light showom, alkoholom, drogo in najetimi striptizetami. Venezuela ima sicer zelo visoko stopnjo kriminala.

Ob prvem aprilu pa ta pomenljiva šala. Izvršni direktor Youtuba, Salar Kamangar, je včeraj zvečer v videoposnetku napovedal, da se danes ob polnoči portal za vedno ukinja. Kot pravi, je bila stran ustanovljena zgolj z enim namenom, zaradi velikega tekmovanja. In prišel je čas, da se razglasi velikega zmagovalca. To se sicer ne bo zgodilo še takoj, saj mora najprej 30 tisoč tehnikov ogledati vse videe, ki so bili od leta 2005 naloženi na Youtube. Zatem pride na vrsto še strokovna komisija, sestavljena iz filmskih kritikov, znanih obrazov Youtuba in nekaj najbolj dejavnih komentatorjev na portalu, ki bodo leta 2023 razglasili zmagovalca. Veliki srečnež bo dobil mp3 predvajalnik in 500 dolarjev denarne nagrade. Ali gre za šalo ali za razkazovanje moči, presodite sami.

Potem ko je makedonski Nacionalni svet za radiodifuzijo določil letošnji junij za rok, ko morajo vse televizijske postaje v državi digitalizirati TV signal, se nekateri manjši lokalni in privatni mediji bojijo, da bodo morali ukiniti predvajanje. Nov zakon namreč določa, da bo moralo sedem medijev, ki oddaja po vsej državi, letno plačati mobilnemu operaterju One 150.000 evrov za tako imenovan digitalni multiplex. Za lokalne TV postaje bo ta znesek 20.000 evrov letno, kar pa je za nekatere še vedno preveč. Poleg tega bi posodobitev zahtevala vsaj še dodatnih 10.000 evrov za nabavo digitalne tehnologije. Predsednik sveta za radiodifuzijo je ob tem dejal, da gre za odličen kriterij za preživetje lokalnih TV-jev, saj sloni na njihovi sposobnosti za modernizacijo. Naj preživi, kdor lahko. Rok za podaljšanje digitalizacije tako ne pride v poštev.

Danes se začenja 14. Orto Fest, ki ga bosta v Orto Baru zagnala dva slovenska benda. Ob 22-ih nastopijo Nieti, za njimi pa še Via ofenziva. Orto Fest bo sicer potekal do konca meseca in bo ponudil več kot 30 koncertov, od že uveljavljenih bendov do prebijajočih se kakovostnih glasbenih kolektivov. Več o programu najdete na spletni strani Orto bara.

Naselje Šalinci, ki se nahaja v občini Ljutomer, je bilo tudi letos prizorišče festivalskega odganjanja zime. Grom, ki ga povzroča pokanje sodov, napolnjenih s karbidom, naj bi povzročil pobeg mrzlih dni in hkrati privabil toplejše. Na priročnem prostoru zunaj vasi se je zbralo okoli 200 ljudi, ki to srečanje ob velikonočnih praznikih izkoristijo za druženje, pogovor in zabavo. Govorili smo s predsednikom Krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava, Miho Šoštaričem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Off sta pripravila Gregor in Mare.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness