OFF z napihnjenim egom

Aktualno-politična novica
25. 8. 2017 - 15.00
 / OFF

Brazilski predsednik Michel Temer je rezervatu Renca v želji po tujih investicijah in povečanem izvozu iz države v hudi recesiji odpravil status rezervata. Renca je območje v velikosti Danske, sestavljeno iz državnih gozdov, ekoloških rezervatov in ozemelj avtohtonih ljudstev amazonskega gozda. Po Temerjevi odločitvi lahko v Renco, ki naj bi vsebovala veliko zlata, bakra, železa in drugih kovin, zdaj investirajo zasebne korporacije. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da prihodu velikih kmetijskih in rudarskih korporacij na prej zaščitena območja vedno sledijo deforestacija, izkoriščanje lokalnega prebivalstva in kraja zemljišč. Predsednik Temer je v svojem mandatu že večkrat odobril zmanjšanje okoljevarstvenih standardov v Amazonskem gozdu v prid korporacijam. V zadnjih dveh letih se je hitrost deforestizacije povečala, medtem ko je raven izsekavanja gozda padala od leta 2008.  

Da bi se izkopala iz recesije, pa brazilska vlada načrtuje tudi odprodajo državnih podjetij, kot so med drugim kovnica in loterija, avtoceste, pristaniške in letališke koncesije. Država ponuja na prodaj tudi svoj kontrolni delež v Elektrobrasu, največjem latinskoameriškem ponudniku električne energije.

Venezuelska ustavodajna skupščina je sporočila, da bodo o novi ustavi odločali volilci na referendumu. Ustavo bo v skladu s svojimi pristojnostmi, zapisanimi v ustavi, napisala ustavodajna skupščina, ki je za to nalogo dobila dveletni mandat. Ustavodajna skupščina, ki je bila ob opozicijskem bojkotu volitev izvoljena prejšnji mesec, večinsko podpira predsednika Nicolasa Madura. Prejšnji teden si je tudi nelegalno prisvojila pristojnosti parlamenta. Parlamentu, v katerem ima večino opozicija, je odvzela zakonodajne pristojnosti glede finančnih sistemov, državnega premoženja in varnosti.

Znani so rezultati angolskih volitev. S 64 odstotki glasov je zmagala vladajoča stranka Ljudsko gibanje za osvoboditev Angole, ki državi vlada že od razglasitve neodvisnosti leta 1975. Podpora stranki je od zadnjih volitev leta 2012 sicer padla. Prav tako bo Angola dobila novega predsednika države. Po 38 letih vladanja bo sedanjega predsednika Joseja Eduarda dos Santosa nadomestil strankarski kolega in nekdanji obrambni minister Joao Lourenco. Opozicija, ki je kampanjo gradila predvsem na nezadovoljstvu ljudi nad štirideset odstotno inflacijo in visoko nezaposlenostjo, trdi, da ni dobila dovoljšne medijske pozornosti.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi poroča, da so vojskujoče sile v ukrajinski regiji Donbas dosegle začasno premirje, ki naj bi omogočilo miren začetek šolskega leta. Ustavitev spopadov naj bi začela veljati danes ob polnoči. Dogovor so preko telefonskega pogovora dosegli voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije. Vsi dosedanji dogovori, tudi tisti, namenjeni ustavitvi nasilja ob začetku šolskega leta, so po nekaj tednih propadli.

Medtem pa je v ukrajinski prestolnici Kijev ameriški minister za obrambo James Mattis obljubil nadaljevanje ameriške podpore Ukrajini. Kongres je nedavno potrdil dostavo 175 milijonov dolarjev vredne vojaške opreme, namenjene okrepitvi obrambne zmogljivosti ukrajinske vojske.

Nemško notranje ministrstvo je ugasnilo levičarski spletni portal Indymedia ter v njihovih prostorih izvedlo racijo. Indymedia je služil kot portal z antikapitalistično in antirasistično vsebino. Notranji minister Thomas de Maziere je povedal, da oblast portal obravnava kot združenje, in ne kot medij, kar ji omogoča obhod določil o varovanju medijske svobode. Kaplja čez rob naj bi bila anonimna grožnja policistom, objavljena na spletni strani. Zaprtje prihaja nekaj tednov po tem, ko je v odzivu na proteste ob zasedanju voditeljev držav G20 minister de Maziere napovedal strožjo represijo nad domnevno skrajno levičarskimi organizacijami.

Po nedeljskem odpoklicu srbskih diplomatov iz veleposlaništva v Skopju se odnosi med državama umirjajo. Po telefonskem pogovoru med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in makedonskim premierjem Zoranom Zaevom, v katerem sta voditelja obljubila reševanje sporov z dialogom, so se srbski diplomati vrnili v Skopje. Srbija je diplomate odpoklicala z razlago, da Makedonija izvaja “zelo sporne dejavnosti”, kar naj bi se po poročanju srbskih medijev nanašalo na domnevno prisluškovanje srbskim uradnikom. Makedonija vse obtožbe o prisluškovanju zanika. Srbija, ki se po napovedih ministrice za evropsko integracijo pripravlja na  bližnje odprtje treh do petih novih poglavij za vstop v Evropsko unijo, mora za uspešna pogajanja izboljšati odnose s sosednjimi državami.

Srbski obrambni minister Aleksander Vulin pa je predlagal, da bi v pisarne obrambnega ministrstva in vojske v znak spoštovanja vrhovnega poveljnika vojske obesili portrete predsednika Aleksandra Vučića. Predstavnika vojaškega sindikata Novico Antića pa je predlog spomnil na komunistično čaščenje kulta osebnosti, zato je obrambnemu ministrstvu predlagal, da se osredotočijo na izboljševanje delovnih razmer vojakov. V primeru, da ministrstvo vztraja pri obešanju portreta Vučića, pa je Antić predlagal, da vojaki na tekmovanju izberejo najlepši portret predsednika.

Protestniki iz občine Hoče Slivnica in drugih okoliških občin so v Ljubljano prišli izraziti podporo izgradnji lakirnice podjetja Magna Steyr. Nekaj deset protestnikov je pred vrati Okoljskega centra, sedeža večih okoljskih organizacij, poudarilo, da Štajerska potrebuje delovna mesta in da jih na podlagi izkušenj mesta Gradec z Magno Steyr ne skrbi za morebitno ekološko škodo za območje.

 Off je pripravila Gea.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.