OFF Zlatka Simonitija

Aktualno-politična novica
1. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Finančni ministri držav območja s skupno valuto so sklenili dogovor o reformi Evropski mehanizem za stabilnost. Mehanizem bo sedaj mogoče uporabljati tudi za pomoč bankam.  Sklad, bolj znan s kratico ESM, je bil ustanovljen leta 2014 kot glavni instrument, s katerim je Evropska unija tedaj reševala dolžniško krizo evroobmočja. ESM je nato postal izjemno priljubljen v državah, ki naj bi jim pomagal zaradi varčevalnih ukrepov, s katerimi so bila pogojena posojila sklada. Zaradi te izkušnje so se letos evropske države ESM na široko izognile, čeprav je ponujal več kot 400 milijard posojil. 

Neuspehi Ukrajine v boju s korupcijo
 / 30. 9. 2020
Pridnestrska republika, nepriznana paradržava na območju Moldavije, je po najslabše obiskanih volitvah od paraosamosvojitve leta 1992 dobila novo-staro vodstvo. Na voliščih, ki jih je obiskala nekaj več kot četrtina od približno 450 tisoč volivcev, so večinsko izbrali predstavnike stranke Obnovlenie pod vodstvom oligarha Viktorja Gushana. Mogoče je razlog tudi dejstvo, da na 22-ih od 33-ih volilnih okrajih kandidatov iz drugih strank ni bilo. 

Madžarsko zunanje ministrstvo je zaradi racije Ukrajinske varnostne agencije v prostorih Madžarske kulturne zveze, ki deluje na območju Zakarpatske oblasti v Ukrajini, na zagovor pozvalo ukrajinsko veleposlanico v Budimpešti, Liubov Nepop. Na zagovoru je madžarsko ministrstvo obtožilo vzhodno sosedo neprestanega pritiska in zastraševanja manjšinskih, seveda predvsem madžarskih skupin. Ukrajinska varnostna agencija racije ni zanikala, a se izgovarja, da so na sedežu kulturne zveze, kjer so zasegli računalnike, preiskovali vpletenost tujega financiranja v rušenje ˝nedotakljivosti ukrajinske suverenosti in teritorialne celovitosti˝. S tem v mislih bodo preiskave kljub madžarskim pozivom in obtožbam nadaljevali, a ima Madžarska skritega še enega asa v rokavu - današnje srečanje zunanjih ministrov zveze NATO, na katerem se bodo po napovedih pogovarjali tudi o obmejnih odnosih med Madžarsko in Ukrajino ter morebitni pridružitvi Ukrajine k zvezi.  

Črna gora bo dobila novo vlado in metropolita
 / 7. 11. 2020
Če se vam veleposlaništvo včasih zazdi privlačen poklic, o izkušnjah povprašajte Vladimirja Božovića, srbskega ambasadorja v Podgorici. No, ni več v Podgorici, saj ga je zunanje ministrstvo Črne gore zaradi vmešavanja v črnogorsko notranjo politiko označilo za persono non grata in ga nagnalo iz države. Odločitve ni zamajala niti odločitev srbskega zunanjega ministrstva, da bo po metodi ˝črna pika vse odbija˝ izgnalo črnogorskega veleposlanika v Beogradu Tarzana Miloševića. Ker Srbiji s tem ni uspelo vrniti svojega ambasadorja v Podgorico, je zunanje ministrstvo poskusilo še z obratno taktiko, preklicem izgona Tarzana Miloševića. Vendar niti to ni omajalo črnogorske volje. 

O bolgarskem vetu na začetek pristopnih pogajanj Makedonije Evropski Uniji
 / 30. 11. 2020
Največja makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE je prebivalstvo pozvala k ˝popolnoma nestrankarskim˝ protestom po vsej državi, saj, dokler današnje sonce ne zaide za gorami, pričakujejo odstop predsednika vlade Zorana Zaeva iz Socialdemokratske zveze Makedonije. V ta namen so v VMRO-DPMNE napovedali tudi blokado vladne zgradbe in ministrstva za zunanje zadeve. Zaevu opozicija namreč očita tajne dogovore z bolgarsko diplomacijo, ki bodo povzročili nepopravljivo zgodovinsko škodo makedonski narodni identiteti. Širše politično ozadje opozicijskih protestov je v še ne začetih pogajanjih Makedonije o priključitvi Evropski uniji, na katerih bolgarska diplomacija poskuša doseči zanikanje zgodovinskosti makedonskega jezika.

Državljani Bosne in Hercegovine na lokalnih volitvah izrazili nezaupanje vladajočim
 / 17. 11. 2020
Agencija za preiskovanje in zaščito Bosne in Hercegovine je zaradi suma volilne prevare na nedavnih lokalnih volitvah v Tuzlanskem kantonu in mestu Srebrenica prostost odvzelo trem osebam. Šest lokacij, na katerih so zasegli več telefonov, kopij volilnih imenikov in pištolo, so preiskali po nalogu tožilstva Bosne in Hercegovine. Takoj po začetku preiskav se je s pepelom posipala v Srebrenici zmagovalna Socialdemokratska stranka Bosne in Hercegovine. Vse svoje člane, ki so sodelovali v morebitni prevari, bodo izključili iz stranke, centralno volilno komisijo pa pozivajo k ponovitvi volitev, če in samo če bo prevara kdaj dokazana.

kujuplenko
Koronavirus razsaja po hrvaški vladi
 / 30. 1. 2020
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, ki je okužen s koronavirusom, kar, drage poslušalke, ni razlog za nasmihanje in cinizem, saj premier ni sam kriv, da so ga neodgovorni državljani okužili, je sprejel odstop Stjepana Sučića, državnega sekretarja na ministrstvu za hrvaške branitelje. Državni sekretar se je ob odstopu ves skesan opravičil hrvaški in drugi javnosti, ker je hrvaškemu policistu srbske narodnosti jebal četniško mater ob policistovem poskusu legitimacije. A branitelj kot branitelj - vedno odprtega srca - je Sučić ministrstvu ponudil kakršno koli strokovno sodelovanje, predvsem pri iskanju izginulih v domovinski vojni ter žrtev druge svetovne vojne in povojnih pobojev. 

Novice iz območja države, ki se danes imenuje Slovenija:

Nov protokol izdajanja karantenskih odločb za tesne stike okuženih in še o koroni
 / 27. 10. 2020
Preplavali smo Kolpo, a še vedno ostajamo pri državnih sekretarjih. Vlada je razrešila Tino Bregant s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje, na njeno funkcijo pa imenovala Marijo Magajne, ki je doslej vršila dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. 

 

 

 

Ustvarjamo vpogled v gibanje Hezbolah v Libanonu
 / 22. 9. 2019
Medtem ko vlada s kadrovanjem pretresa že tako pretreseno področje zdravstva, pa je na zunanjepolitičnem parketu pred obiskom premierja Janeza Janše pri orožarskih biznismenih v Jeruzalemu še za kakšen centimeter zlezla v rit izraelski diplomaciji. Libanonsko organizacijo Hezbolah je v celoti, ne le njenega vojaškega krila, označila za teroristično in se s tem pridružila Izraelu, ZDA, Nizozemski in Nemčiji. 

Koliko sta v politiki vredna vodstvena neodvisnost STA in finančna stabilnost RTV Slovenija?
 / 15. 7. 2020
˝Slovenska vlada ne bo več financirala Slovenske tiskovne agencije!˝ je v vsaki izjavi za javnost pozabil sporočiti urad vlade za komuniciranje pod vodstvom Uroša Urbanije. A to je bil sklep vlade na včerajšnji dopisni seji. Zmotilo jih je poročanje agencije o konkretnih temah, kot so Janševo zaničevanje prav te agencije, podpis odgovorne urednice agencije pod izjavo o neuklonljivosti slovenskih medijev pod političnimi pritiski, nenazadnje pa tudi preveč črk v intervjuju z Zlatkom Čordićem. ˝Čordić je pa sploh nebodigatreba,˝ so si ob tem mislili na ministrstvu za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija in mu nemudoma poslali dopis o izbrisu iz registra samozaposlenih v kulturi in s tem izgubo vseh pravic samostojnega kulturnika. ˝Končno so priprli pipico tega zdraharja in kvazi umetnika,˝ so na to zapeli v kleteh po Trstenjakovi˝. In še: ˝Pravi kulturniki morajo cel dan raztegovati meh, ne pa postopati po mestu in nasprotovati vsemu, kar vlada počne.˝ Minister za kulturo je tiho prikimal ugotovitvam iz kleti.

Več o položaju samozaposlenih v kulturi boste izvedeli že čez nekaj minut v Kulturnih novicah, vse v zvezi s prenehanjem državnega financiranja Slovenske tiskovne agencije pa v današnjem OFFsajdu ob petih. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.