OFF zavrnitev

Aktualno-politična novica
20. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

V Parizu in drugih francoskih mestih se je zbralo več tisoč ljudi v protest naraščajočemu antisemitizmu. Sodelovali so tudi politiki vseh francoskih strank, med drugim premier Edouard Philippe, bivša francoska predsednika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy ter sedanji predsednik Emmanuel Macron, Marine le Pen, vodja desničarske stranke Nacionalni zbor, pa na protest ni bila vabljena in bo organizirala svoj dogodek. v Franciji biva največ judov izven Izraela in ZDA, francoska policija pa je v lanskem letu zabeležila 74-odstotni porast antisemitizma. Zadnji odraz tega in hkrati povod za protest je bilo grafitiranje 96 grobov s svastikami na judovskem pokopališču v Alzaciji na vzhodu Francije. Macron je obljubil ostro ukrepanje in sprejemanje dodatnih zakonov, izraelski minister  za priseljevanje Joav Galant pa je francoske Jude pozval k “vrnitvi domov, v Izrael.”

Italijanski senatski odbor je glasoval proti nadaljevanju preiskave v primeru Mattea Salvinija, italijanskega notranjega ministra, ki je lani avgusta preprečil izkrcanje ladje s 150-imi migranti. Salvini se je skliceval na poslansko imuniteto, saj naj bi bila odločitev v interesu državljanov, sprejeta pa v imenu celotne vlade. Šestnajst senatorjev je imuniteto podprlo, šest pa zavrnilo, do 24. marca pa se mora preostanek senata odločiti, ali bodo izid glasovanja potrdili.  

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
Venezuelska vojska je prekinila zračne in pomorske povezave z nizozemskim otokom v južnem delu Karibskega morja Curacaom, kjer se zbira humanitarna pomoč za Venezuelce, ki zaradi gospodarske krize in sankcij ZDA živijo v pomanjkanju. Trenutni predsednik Nicolas Maduro pomoč zavrača, ker kot glavni vir za krizo v državi krivi ravno te sankcije, humanitarno pomoč pa opisuje zgolj kot pretvezo za invazijo. Samooklicani predsednik Juan Guaido pa obljublja, da bo pomoč pripeljal, ne glede na to, ali mu bo vojska to želela preprečiti, pri tem pa bo sprejel tudi pomoč skrajno desničarskega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara.

77-letni neodvisni senator Bernie Sanders je napovedal ponovno kandidaturo za predsednika Združenih držav Amerike leta 2020. V roku dvanajstih ur po napovedi kampanje je zbral štiri milijone evrov od več kot 150 tisoč donatorjev. Že leta 2016 se je potegoval za mesto v Beli hiši in začel politično revolucijo s predlogi o obdavčitvi najbogatejših, brezplačnem zdravstvu,

Kvarnik: Pod ne bo rešil Amerike
 / 9. 1. 2019
šolstvu in 13-evrski minimalni urni postavki. Takrat ga je premagala Hillary Clinton, letos pa se bo spopadel z več kot desetimi kandidati, med katerimi je tudi Amy Klobuchar z belokranjskimi koreninami.

Zveza romske skupnosti Umbrella - Dežnik Svetu romske skupnosti očita, da so nekateri pogoji in merila v javnem razpisu za sofinanciranje programov aktivnosti organizacij romske skupnosti za leto 2019 nezakoniti in diskrimatorni. Predsednik Zveze Umbrella - Dežnik Haris Tahirović pojasni, kaj so po njihovem mnenju sporna merila razpisa.

Izjava

Avstrijska družba Styria Media International je kupila 35-odstotni delež družbe Feniks Media in 25-odstotni delež OverNeta, ki sta lastnika portalov zurnal24.si in foruma Med.Over.Net. V sporočilu za javnost so zapisali, da nameravajo v naslednjih treh letih svoj delež še povečati. Oba portala sta med desetimi najbolj obiskanimi spletnimi stranmi, doseg znaša 750.000 uporabnikov. Pred leti je Styria že izdajala brezplačna časnika Žurnal in Žurnal24, ki sta bila leta 2014 ukinjena. V lasti imajo tudi slovenska portala bolha.com in mojedelo.com ter 25,7 odstotka časnika Dnevnik, ki naj bi se v bližnji prihodnosti združil z Večerom.

Koprski občinski svetniki so zagrizli v kislo jabolko proračuna. Ta letos znaša 70 milijonov evrov, od tega dvajset milijonov evrov naložb in projektov, ki so že zastavljeni oziroma finančno podedovani od predhodnika sedanjega župana Aleša Bržana - Borisa Popoviča. Največji izziv naj bi Bržanu povzročali tekoči odhodki, ki jih je za 41 milijonov, namenjeni pa so delovanju javnih služb in javnih zavodov, družbenih dejavnosti, finančni pomoči društvom, subvencijam občanom, večji poudarek pa bo na kulturi, mladih in sociali. Skoraj 2,3 milijona evrov je predvidenih za odplačilo obrokov najetih kreditov. Proračun Bržan ocenjuje za realnega, medtem ko so Popovičevi opisi vsebovali presežnike, kot so “fantastičen”, “super fantastičen” in “džabest”, zapustil pa je tudi 2000 sodnih postopkov, za katere je bilo do sedaj odštetih že več milijonov evrov.  

OFF je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Je PROPAGANDA. A ni jasno, da si je macron in njegovi pribocniki, izmislil antisemitizem kot propagandno geslo, s katerim bo skusal deligitimirat rumene jopice?

je propaganda

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness