Off Zbora za republiko

Aktualno-politična novica
8. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Maratonsko sprejemanje evropskega proračuna za naslednjih sedem let zaenkrat še ni končano. Vendar pa zadnji predlog, ki ga je po noči pogajanj danes ob šestih zjutraj predstavil predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy, že kaže, da bo proračun očitno manjši kot tisti za prejšnje sedemletno obdobje. Tako se bo prvič v 56-letni zgodovini evropskega proračuna zgodilo, da se bo ta v primerjavi s preteklim proračunskim obdobjem zmanjšal. To je vsekakor zmaga za britanskega premiera Davida Camerona, ki vseskozi opozarja, da Velika Britanija, v kolikor njihove želje glede skromnejšega proračuna ne bodo upoštevane, utegne še enkrat premisliti svoje članstvo v Uniji. Glede na to, da pogajanja še potekajo, pa dokončna vsebina in velikost proračuna ne bosta znani, dokler ta ne bo romal v končno potrditev v Evropski parlament.

Razmere pa se še naprej zaostrujejo v Tuniziji. Danes namreč poteka pogreb pred kratkim ubitega opozicijskega vodje Čokrija Belaide, katerega umor njegovi podporniki očitajo vladajočim islamistom. Več kot tri tisoč žalujočih se je tako zbralo v prestolnici Tunis, kjer vojska in policija v velikem številu zagotavljata varnost, saj bi morebitni spopadi med podporniki koalicije in protestniki državo zopet lahko pahnili v nestabilnost. V znak protesta v Tunisu poteka tudi splošna stavka, ki je v kombinaciji s pogrebom še dodatno paralizirala prestolnico.

Islandsko vrhovno sodišče je spoznalo za krive davčne utaje in prisodilo pogojne kazni nekdanjim vodilnim uslužbencem investicijskega sklada Baugur. Nekdanji predsednik uprave družbe Jos Asgeir Johannesson in člana Kristin Johannesdottir ter Tryggvi Jonsson so bili namreč pravnomočno obtoženi utaje davkov v višini slabih dveh milijonov evrov v letih 1998-2003. Sodišče je predsedniku uprave dodelilo 12 mesecev pogojne kazni ter 365.000 evrov globe. Člana Jonsson in Johannesdottirjeva pa sta dobila 18 oziroma tri mesece pogojne kazni.

Nevladna organizacija Environmental Investigation Agency je v svojem poročilu razkrila, da je skoraj polovica trgovanja kitajskih trgovcev z mozambiško hlodovino ilegalna. V svojem poročilu opisujejo škodljivo sprego med kitajskimi trgovci in mozambiškimi politiki na najvišjih položajih, ki je botrovala kršenju mnogih mozambiških davčnih in okoljevarstvenih zakonov. Na ta račun je četrta najrevnejša država na svetu izgubila več deset milijonov dolarjev na račun nepobranih davkov in utrpela ogromno okoljsko škodo. Omenjena nevladna organizacija priporoča, da Mozambik takoj ustavi izvoz lesa in preišče korupcijo v lesni industriji.

Pakistanski Karachi je zaradi splošne stavke, ki so jo sklicali muslimanski kleriki, danes paraliziran. Stavka je odziv na sektaško nasilje, ki v zadnjem času pretresa pakistansko provinco Sindh in njeno prestolnico Karači. Vodilni kleriki državo obtožujejo, da se ne trudi dovolj pri preiskovanju umorov lokalnih veljakov in muslimanskih študentov. Zato zahtevajo odstop guvernerja in imenovanje novega, nepolitičnega, ki bo zagotovil nepristransko preiskavo sektaškega nasilja. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, vodilni kleriki napovedujejo še več stavk in množične demonstracije.

Karnevalski vagon, namenjen frankofonskim prebivalcem, ki ga je v namen pustne povorke sestavila lokalna folklorna skupina iz Belgijskega mesta Aalst, je sprožil številne polemike. Kot so pojasnili člani ustvarjalne skupine, se želijo ti le ponorčevati iz vodje flamskih nacionalistov Barta De Weverja in politike njegove stranke Novo flamsko zavezništvo, ki se med drugim zavzema za samostojnost Flandrije. Predstavniki folklorne skupine so še pojasnili, da je njihov namen zasmehovati fašistično politiko župana mesta Aalst Christopha D'Haesea, ki prihaja iz stranke Novo flamsko zavezništvo. Lokalni politični veljaki so potezo ustvarjalcev označili kot nesprejemljivo dejanje, saj naj bi šlo za žalitev žrtev holokavsta.

Na Kongresnem trgu se je zgodil shod Zbora za republiko, na katerem so javnosti predstavili oceno položaja, v katerem naj bi se nahajala Slovenija. Na govorniški oder so med drugim stopili predsednik zbora Lovro Šturm, minister za obrambo Aleš Hojs, Barbara Brezigar in France Cukjati. Ljubljeni vodja Janez Ivan Janša pa je ljudstvo nagovoril preko video-povezave iz Bruslja. Izhodiščno geslo oziroma pravzaprav mantra zbora, navajamo: »ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo«, konec navedka, izžareva samodržnost in zaprtost v lastne kroge. Ideja, da oni mislijo dobro, podpira platformo, da drugi ne, kar predstavlja trn v peti koherenci na skupnem prostoru. Nekaj o svojih vtisih z zborovanja nam je povedal naš sodelavec Luka Tetičkovič.

Izjava je na voljo v posnetku.

Zborovanje s svoje perspektive pa nam je predstavil tudi pri desnici nepriljubljeni novinar Siniša Gačić.

Izjava je na voljo v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.