OFFafangelovih spevov

Aktualno-politična novica
28. 6. 2022 - 15.00
 / OFF

Kitajska vlada je po dobrih dveh letih od izbruha pandemije koronavirusa danes odpravila najstrožje omejitve pri vstopu tujih državljanov v Kitajsko. Odslej se bodo morali prišleki z negativnim testom na novi koronavirus v uradni hotelski namestitvi izolirati za zgolj sedem dni, še tri dni pa bodo morali preživeti v izolaciji na domu. Ta sprememba je prva omilitev restrikcij po zaprtju kitajskih državnih meja za tujce marca 2020.

O neokolonialni gospodarsko-politični krizi v Šrilanki
 / 13. 5. 2022

Če si prebivalci Šrilanke do danes niso zagotovili zalog pogonskih goriv, tega ne bodo mogli storiti še vsaj dva tedna. Šrilanška vlada je namreč danes razglasila moratorij na maloprodajo pogonskih goriv. Ta bodo odslej na voljo zgolj nujnim službam, potem ko je država na robu bankrota v ponedeljek sporočila, da je na državni ravni zalog goriva na voljo samo še za en dan. Uradni govorec šrilanške vlade Bandula Gunawardana je ob tem delodajalce pozval, naj zaposlenim, če je le mogoče, odredijo delo od doma. Šrilanka trpi za klasično valutno krizo. Zaradi dolgov in padca vrednosti domače valute si država ne more privoščiti uvoza niti najnujnejših potrebščin.

Razveljavitev Roe proti Wade in posledična prepoved splava v ZDA
 / 27. 6. 2022

Posamezne zvezne države v ZDA aktivno nasprotujejo odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča, ki je prejšnji petek razveljavilo precedenčni primer Roe v. Wade; ta je ženskam zagotavljal pravico do splava na zvezni ravni. Robin Giarrusso, okrožna zvezna sodnica louisianskega okrožja Orleans, je včeraj blokirala izvajanje treh zakonov, ki bi od ponedeljka prepovedovali splav v tej zvezni državi. Odločitev je rezultat tožbe organizacije Hope Medical Group for Women, ene od treh uradnih klinik za splave v Louisiani. Tožnica je v tožbi poudarjala, da v teh tako imenovanih sprožitvenih zakonih pogoji, na podlagi katerih bi bil ženskam prepovedan splav, niso bili jasno določeni.

O prihodnosti Združenega kraljestva in Commonwealtha
 / 20. 4. 2021

Včerajšnji zadnji dan srečanja voditeljev držav članic britanske geopolitične kolonialne ostaline Commonwealth oziroma Skupnost narodov je zaznamovala pridružitev še dveh novih zahodnoafriških članic brez izkušenj z britansko kolonialno nadvlado. Togo, nekdanja nemška in do osamosvojitve nato francoska kolonija, ter Gabon, do osamosvojitve leta 1960 francoska kolonija, sta tako postali 55. in 56. članica te organizacije. Zadnji dve pridruženi državi, prav tako brez poprejšnjih stikov z nekdanjo kolonialno velesilo, sta bili še Mozambik, ki se je pridružil leta 1995, in Ruanda leta 2009. Skupnost narodov sicer šteje 2,4 milijarde ljudi, kar je skoraj tretjina vsega svetovnega prebivalstva, sodelovanje v njej pa državam omogoča lažji dostop na angleško govoreči trg.

azilni
Posledice razkrivanja pusbackov počasi postajajo vidne
 / 17. 6. 2022

Selimo se na sever afriške celine, kjer smo priča vrhuncu evropske teritorialne hipokrizije. Španski premier Pedro Sánchez je danes sobotni poskus preboja bodeče žice v španski enklavi Melilla na severovzhodni obali Maroka označil za "napad na špansko teritorialno integriteto". Medtem je maroško državno tožilstvo včeraj sporočilo, da je za poskus prebega 500 migrantov na šengenski teritorij, v katerem je življenje v stampedu izgubilo vsaj 18 oseb, ovadilo 65 migrantov. Obtožnica jih bremeni napada na varnostne sile, požigalništva in ilegalnega prestopa meje.

Širitev zveze Nato na rusko mejo
 / 17. 5. 2022

Ostajamo v nekdanji najmočnejši kolonialni velesili. V Madridu se je danes začel vrh zveze Nato. Voditelji držav članic zavezništva bodo govorili o odzivu na rusko agresijo na Ukrajino, proračunskih izdatkih za obrambo in širitvi Nata na Švedsko in Finsko. Potrdili bodo tudi strateški koncept zavezništva, ki med drugim predvideva povečanje števila enot višje pripravljenosti s štirideset tisoč na tristo tisoč vojakov. Kaj so pravzaprav enote najvišje pripravljenosti oziroma udarne enote, pojasni obramboslovka Maja Garb s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Maja Garb

Ob robu zasedanja bo generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg danes gostil tudi srečanje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana s finskim predsednikom Saulijem Niinistöjem in švedsko premierko Magdaleno Andersson. Tema pogovora bo predvsem odprava turške blokade na švedsko in finsko prošnjo za pridružitev zvezi Nato. Turčija skandinavskima državama s številčnima kurdskima diasporama namreč očita podporo Kurdski delavski stranki, krajše PKK, ki je v Turčiji razglašena za teroristično organizacijo.

Nacionalna strategija cepljenja in izraelski model nabave cepiv
 / 13. 1. 2021

Vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci predstavil člane posvetovalne skupine za covid-19 v Golobovi vladi.

Faf Angel #1

Epidemiološko interpretacijo trenutne epidemiološke situacije bodo poleg vršilca dolžnosti strokovnega direktorja NIJZ, Ivana Eržena, Fafanglu nudili tudi dve epidemiologinji, imunolog, infektologinja, mikrobiologinja, specialist javnega zdravja in sanitarna inženirka. Med člani pa bodo tudi matematik, komunikolog in celo antropolog. Poleg jedrne posvetovalne skupine bodo posamezni člani vodili tudi delovne skupine, ki bodo pripravljale predloge priporočil za posamezna področja. Vsak dober načrt potrebuje malo svobode, je na tiskovni konferenci poudaril Fafangel.

Faf Angel #2

Skupina se bo prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili avgusta. Zapisnike sestankov naj bi javno objavljali na spletni strani NIJZ.

Nova velika LDS se bo na jesenskih predsedniških volitvah za mesto predsednice države tudi uradno potegovala s podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos.

Marta Kos

Če bo Kos izvoljena, bo odstopila z mesta podpredsednice v stranki in zamrznila svoje članstvo. Kandidaturo sta za zdaj poleg Marte Kos in nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar uradno napovedala še psihoanalitičarka Nina Krajnik in danes Gregor Bezenšek mlajši, sicer znan z umetniškim imenom SoulGreg Artist.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.