OFFer za Cinkarno Celje

Aktualno-politična novica
5. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

O notranjih reformah in drugih političnih spremembah Mohammeda bin Salmana v Saudovi Arabiji
 / 6. 6. 2018

Saudova Arabija je začela izdajati vozniška dovoljenja ženskam. Sprva bodo sicer le nadomeščali mednarodna vozniška dovoljenja za savdska. Prvi dan je za nadomestilo zaprosilo deset žensk, ki so morale opraviti še praktični preizkus. Gre za prvi korak v smeri ukinitve prepovedi vožnje avtomobila za ženske, ki naj bi se zgodila 24. junija. 

Po odstopu Hanija Mulkija je jordanski kralj Abdulah že imenoval novega predsednika vlade. To je Omar al-Razaz, ekonomist, ki je v preteklosti zasedal mesto ministra za šolstvo.

O jordanskih protestnikih, ki so dosegli zamenjavo premierja in nasprotujejo višanju davkov
 / 5. 6. 2018

Ameriško vrhovno sodišče je v primeru Masterpiece odločilo v korist peka Jacka Phillipsa, ki istospolno usmerjenemu paru ni želel speči poročne torte. Po presoji sodišča je bila peku v postopku kršena pravica do svobode izražanja iz prvega amandmaja k ameriški ustavi. Lastnik pekarne, po kateri se imenuje primer, je naročilo zaradi svojih krščanskih prepričanj zavrnil. Par se je pritožil na Komisijo za državljanske pravice v Koloradu, ki mu je pritrdila. Ravno postopek pred to komisijo je bil po presoji sodnikov sporen, saj naj bi bila sovražna do Phillipsovih verskih prepričanj.Odločitev vrhovnega sodišča sicer ni odgovorila na vprašanje, ali lahko zasebniki zaradi svojih verskih prepričanj omejijo dostop do svojih storitev. To bo moralo storiti v prihodnje, saj na razsodbo trenutno čaka več podobnih primerov. Eden takih je tudi primer cvetličarja, ki za istospolno poroko ni želel zagotoviti rož.

Za istospolne pare bolj spodbudno odločitev pa je sprejelo Sodišče Evropske unije. Odločilo je namreč, da države istospolnim zakonskim partnerjem državljanov EU ne smejo odreči izdaje dovoljenja za bivanje. Sodbo je utemeljilo na pravici do prostega gibanja oseb in odločilo, da je izraz “partner” "zakonec" iz direktive o prostem gibanju oseb nevtralen in tako vključuje tudi istospolne zakonske partnerje. Sodišče je še poudarilo, da sodba ne pomeni obveznosti držav članic, da legalizirajo istospolne poroke. Pred današnjo sodbo je veljalo splošno prepričanje, da se pravica do prostega gibanja partnerjev iz držav nečlanic nanaša predvsem na heteroseksualne pare.

Nekdanji španski premier Mariano Rajoy je odstopil s položaja predsednika Ljudske stranke. Odločitev je sprejel zaradi v petek izglasovane nezaupnice, ko ga je na položaju premierja nadomestil socialist Pedro Sanchez. Rajoy je stranko vodil od leta 2004, pred tem pa je bil eno leto njen generalni sekretar.

Drugostopenjsko sodišče v Bosni in Hercegovini je odpravilo oprostilno sodbo zoper Naserja Orića, nekdanjega poveljnika obrambe Srebrenice. Orić je bil obtožen vojnih zločinov, saj naj bi na začetku vojne skupaj s soborcem ubil tri ujetnike srbske narodnosti. Prvostopenjsko sodišče ga je oktobra oprostilo, tožilstvo pa se je na sodbo pritožilo zaradi domnevne kršitve kazenskega prava in napačno ugotovljenega dejanskega stanja. Sodba še ni javna, sodišče pa naj bi odredilo ponovitev sojenja. Zoper Orića je sicer sodni proces potekal tudi na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo v Haagu, kjer je bil obsojen na dveletno zaporno kazen.

Hrvaška vladajoča stranka HDZ je na pobudo predsednika vlade Andreja Plenkovića odstavila Davorja Iva Stierja in Mira Kovača, političnega in mednarodnega sekretarja stranke. Namesto njiju sta predsedstvo in svet stranke imenovala Lovra Kuščevića in Davorja Božinovića. Tako Stier kot Kovač prihajata iz bolj konzervativnega krila stranke, oba sta tudi nasprotovala ratifikaciji Istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami. Stier, nekdanji minister za zunanje zadeve, je poleg tega v nedavnem govoru maja kritiziral trenutno vodstvo stranke. Po odstavitvi tudi ni izrecno izključil možnosti, da bi se potegoval za položaj predsednika stranke. Stier in Kovač ostajata člana stranke in poslanca.

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group je objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Cinkarne Celje. Za delnico ponuja 220 evrov in dodatnih 26 evrov dividende, torej skupaj 246 evrov. Nameravanemu prevzemu nasprotujejo v stranki Levica, ki je objavila poziv proti prodaji Cinkarne. Razloge pojasni Matej Vatovec, trenutni poslanec stranke Levica.

Izjava

O nameri je družba že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Agencijo za varstvo konkurence, poslovodstvo Cinkarne in predstavnike delavcev. Ponudbo za nakup bo objavila najkasneje v 30 dneh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness