OFFganistan

Aktualno-politična novica
Bhutan
19. 10. 2018 - 15.00
 / OFF

Kosovska skupščina je potrdila predloge zakonov o razširitvi nalog in pristojnosti kosovskih varnostnih sil. S tem bi se varnostne sile preoblikovale v organizacijo, ki bi branila suverenost in ozemeljsko integriteto Kosova, ne da bi jo razglasili kot redno nacionalno vojsko. Za to bi namreč bile potrebne spremembe v ustavi, ki bi jih morala podpreti tudi dvotretjinska večina narodnih skupnosti, poslanci kosovskih Srbov pa takšne spremembe zavračajo. Tudi tokratnemu predlogu, ki ga je prav z namenom, da se izogne spreminjanju ustave, pripravil Rrustem Berisha, minister za varnostne sile, srbska manjšina ostro nasprotuje, poslanci Srbske liste pa so pred glasovanjem zapustili dvorano. Da bo zakon začel veljati, ga bo moral potrditi kosovski parlament v drugem branju.

V azijski državi Butan je na včerajšnjih volitvah zmagala stranka DNT, ki je osvojila 30 od 47 parlamentarnih sedežev. Stranka je bila osnovana leta 2013, na le tretjih parlamentarnih volitvah pa je premagala prejšnjo zmagovalko DPT, ki je sedaj zasedla preostale sedeže. Med seboj ideološko podobni stranki sta se razlikovali predvsem v svojem mnenju o javnem dolgu do Indije, saj se DNT zavzema za varčnejšo politiko. Spomnimo, da je država, ki se nahaja na območju med Kitajsko in Indijo, leta 2008 uvedla parlamentarne volitve in monarhični ureditvi dodala pridevnik parlamentaren.

Država z 800 tisoč prebivalci slovi predvsem po svojem bruto nacionalnem indeksu sreče, ki je merilec uspešnosti vladnih politik. Indeks je narejen na podlagi subjektivnih merilnikov oziroma intervjujev in domnevno objektivnih okoliščin, kot so življenjski standard, zdravje in izobraževanje. Prav tako ima Butan komisijo za bruto nacionalno srečo, na čelu katere je premier. Komisija lahko vrne predlagane zakone v ponovno presojo, če so ti v nasprotju z zasledovanjem politike bruto nacionalne sreče, brez odobritve komisije pa zakoni ne morejo biti sprejeti. Med drugim so se v Butanu odvijale tudi konference o ekonomiji in sreči, ki jih je gostil Jeffrey Sachs, Sloveniji poznan kot svetovalec pri privatizaciji premoženja po osamosvojitvi.

Francoski visoki komisariat je prepovedal posedovanje orožja in prodajo alkoholnih pijač na Novi Kaledoniji v času plebiscita. Prebivalci tihooceanskega otoka bodo četrtega novembra glasovali o osamosvojitvi ali nadaljnji pripadnosti Franciji kot eno od njenih čezmorskih ozemelj. Enako je francoski svet ukrepal ob glasovanju za noumeaški dogovor leta 1998, ki je Novi Kaledoniji prinesel poseben status in podlago za politično suverenost.

V soboto bodo v Afganistanu potekale parlamentarne volitve, ki so bile prvotno načrtovane že oktobra 2016, nato pa večkrat prestavljene. Še teden dlje bodo na oddajo glasov morali čakati v provinci Kandahar, kjer je prišlo do streljanja na varnostnem srečanju voditeljev province s predstavniki Nata. V napadu je bil med drugim ubit poveljnik kandaharske policije, general Abdul Razik, guverner province pa je kritično ranjen. Na afganistanskem notranjem ministrstvu sicer zagotavljajo, da gre pri pripravi volitev vse po načrtu.

Alžirska vlada je prepovedala nošenje nikaba in burke na delovnem mestu v javnih službah, za razlog pa navedla potrebo po identifikaciji delavcev v varnostne namene. Predsednik vlade Ahmed Oujahia je dodal, da takšen pravilnik oblačenja pripomore k transparentnosti in nevtralnosti. V Alžiriji prevladujejo hidžabi, nošnja nikaba in burke pa ni pogosta, saj večinska populacija tako oblačenje vidi kot uvožen običaj iz konzervativnejših arabskih držav. Zakrivanje obraza najbolj podpira salafitska manjšina, ki aktivno ignorira prepovedi nikaba in burke v šolah, ki so v veljavi od začetka septembra.

ConIFA svetovno nogometno prvenstvo 2018 v Londonu
 / 24. 6. 2018
 Ukrajinska nogometna zveza je doživljenjsko izključila igralce, ki so kot člani ekipe Karpatalja, reprezentance madžarske manjšine v Ukrajini, osvojili alternativno svetovno nogometno prvenstvo v Londonu. Štirinajstim igralcem in zaposlenim v reprezentanci, ki imajo madžarsko državljanstvo, je ob tem prepovedan vstop v Ukrajino. Podpredsednik Ukrajinske nogometne zveze pravi, da obstoj ekipe, ki je ne priznava niti FIFA, ruši avtoriteto zveze. Podobne ukrepe je Ukrajinska nogometna zveza izvedla v primeru 18 nogometašev iz Ljudske republike Donjeck, ki so se na dveh prijateljskih tekmah srečali s predstavniki Ljudske republike Lugansk.

Mehika je v odziv na množice migrantov, ki se proti državi premikajo iz Gvatemale, na južno mejo poslala policijske okrepitve. Število migrantov, ki prihajajo predvsem iz Hondurasa, Gvatemale in Salvadorja in so večinoma namenjeni v Združene države Amerike, se je v zadnjih letih povečevalo: tako je leta 2017 po poročilu Visokega komisariata za begunce Združenih narodov državo prečilo skoraj 300 tisoč ljudi oziroma 58 odstotkov več kot leto prej. Mehiške oblasti so v preteklih dneh predstavile ukrepe, s katerimi bi migrantski val zajezile, saj naj bi vsakogar, ki bi v državo vstopil na nepravilen način, podvrgli postopkom, po katerih bodo vrnjeni v svojo državo. Gre za drugačen pristop, kot ga je Mehika ubrala v preteklosti, ko je izdajala humanitarne in tranzitne vizume in s tem migrantom, ki niso želeli zaprositi za azil v državi, omogočila pot proti Združenim državam Amerike. Odločitev velja razumeti kot odgovor na nove grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo s pomočjo vojske zaprl mejo z Mehiko ter zmanjšal finančno pomoč državam, ki množici migrantov omogočajo pot proti severu.

Gradišče pri Soči, 20.10 ob 15.00
 / 17. 10. 2018
 Ljudska skupščina Proti CPR in proti mejam - Furlanija-Julijska krajina se bo jutri zbrala v Gradišču ob Soči na protestu za pravice migrantov in proti centru CPR. Gre za nastanitveni deportacijski center, ki ga nameravajo odpreti v začetku naslednjega leta, v njem pa bodo šest mesecev bivali prosilci za azil. Več o protestu Darjan Volk iz ljudske skupščine.

Izjava

Volk pojasni, zakaj je po njegovem prepričanju načrtovani deportacijski center neustaven.

Izjava

Off sta pripravila vajenca Jure in Jaka ter Tit.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness