Počivalšku OFF

Aktualno-politična novica
4. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Nova kosovska vlada
 / 4. 2. 2020
Na Kosovu je na predlog največje stranke Samoopredelitev ustavno sodišče zadržalo podelitev mandata za sestavo vlade Avdullahu Hotiju iz Demokratske lige Kosova - LDK. Predsednik Hashim Thaçi je Hotiju mandat podelil v četrtek, en teden po padcu vlade Albina Kurtija, ki jo je tvorila ravno LDK kot manjša partnerica stranke Samoopredelitev, zmagovalke volitev. Nezaupnico vladi je sprožila prav njena koalicijska partnerica, potem ko je Kurti odstavil Agima Veliuja, člana LDK, s položaja notranjega ministra, ker je ta podpiral Thaçijev predlog o razglasitvi izrednega stanja zaradi širitve novega koronavirusa, s čimer bi predsednik od vlade prevzel določene vzvode moči. Koalicija ideološko povsem neusklajenih strank je bila že od samega začetka izredno šibka, pri nezaupnici pa naj bi imel prste vmes tudi posebni odposlanec Bele hiše za Kosovo Richard Grenell, ki  v Kurtiju ni videl kooperativnega sogovorca za rešitev vprašanja statusa Kosova. Kurti trenutno opravlja tekoče posle predsednika vlade in zahteva izvedbo parlamentarnih volitev po koncu epidemije novega koronavirusa. Končna odločitev sodišča glede novega mandatarja bo znana predvidoma 29. maja. 

Stranka Madžarov v Romuniji je že četrtič vložila osnutek zakona, ki bi večinsko madžarskim prebivalcem regije Secuime oziroma Szekely v Transilvaniji podelil lokalno vodstvo in dvojezične institucije. Tokrat se je prvič pripetilo, da je predlog zakona preskočil spodnji dom parlamenta in bil obravnavan v senatu. To se je sicer zgodilo, ker se je iztekel 45-dnevni rok za razpravo, s tem pa se zakon avtomatsko potrdi. V senatu je predlog zakona nato pričakovano padel, a vseeno še buri duhove v romunski politiki. Več v OFFsajdu ob 17.00.

Podpredsednik poljske vlade Jacek Sasin je dejal, da se predsedniške volitve desetega maja najverjetneje ne bodo zgodile. Krivec za to naj bi bile opozicijske stranke, ki od začetka predloga takšnim volitvam nasprotujejo. V spodnjem domu parlamenta, ki mu vlada stranka Zakon in pravičnost - PiS -, je bil ta zakon že potrjen. Moral bi ga potrditi še senat, v katerem imajo večino opozicijske stranke. Pomisleki so predvsem glede zmožnosti pošte, da zagotovi legitimne volitve brez poneverb. V PiS-u so kot možne nadomestne datume navedli sedemnajsti ali triindvajseti maj.

Nazarbajev in Tokajev
Menjava oblasti v Kazahstanu
 / 4. 9. 2019
V Kazahstanu se je preoblikovala nasledstvena vrsta za stolček predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva, v primeru, da bi ta odstopil oziroma umrl. Prvi v vrsti je govorec zgornje hiše, torej senata. To mesto je do sedaj zasedala Dariga Nazarbajeva, hči prvega predsednika samostojnega Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Za njeno zamenjavo ni bilo podanega razloga, nadomestil pa jo je dosedanji vodja osebja Maulen Ashimbajev. 79-letni Nursultan Nazarbajev je še vedno vodja varnostnih sil Kazahstana in predsednik stranke Nur Otan, poziciji, ki ju je pridobil z lanskim odstopom. Od takrat se tudi prestolnica imenuje njemu v čast: Nur Sultan.

V Slovenijo. 

Kdaj bomo izvedeli, po čigavi politični volji so posamezni dobavitelji prišli do poslov z medicinsko opremo?
 / 22. 4. 2020
Danes bodo opozicijske stranke Levica, SD, LMŠ in SAB vložile interpelacijo zoper trenutnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je tudi predsednik koalicijske stranke SMC. Vsebina nezaupnice naj bi se nanašala na domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti epidemiji novega koronavirusa. To je stranka LMŠ napovedala že 23. aprila, po oddaji Tarča istega dne pa so v opoziciji pričakovali še odstop ministra za obrambo Mateja Tonina. Omenjali so tudi možnost nezaupnice celotni vladi. Počivalšek se interpelacije veseli, saj naj bi mu dala možnost, da razjasni situacijo in opere svoje ime. 

Nov dan, nova sproščanja ukrepov. Danes se odpirajo frizerski, kozmetični in masažni saloni, trgovine, manjše od štiristo kvadratnih metrov, fotografske in ključavničarske storitve, začenja se tudi strežba na vrtovih gostiln. Začeli se bodo treningi vseh nekontaktnih športnih disciplin. Pri tem je treba upoštevati stroga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje - v trgovinah z možnostjo pomerjanja oblek, bo, recimo, pomerjenim oblačilom odrejena dvodnevna karantena, preden jih lahko v roke vzame kdo drug. V kavarno pa je možno iti le s člani lastnega gospodinjstva. No, dovoljeno je iti tudi z drugimi, a NIJZ zapoveduje vsaj en meter in pol razdalje - torej sedenje za različnimi mizami. Zaradi teh in podobnih ukrepov gostinci pravijo, da je izvajanje dejavnosti skoraj nemogoče, zagotovo pa neprofitno. Pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da je ostala zaprta okoli polovica lokalov. V mestnih občinah se ponovno uvaja plačljivo parkiranje, a javni potniški promet - cenovno dostopnejša oblika potovanja v center – še vedno ne deluje. 

Znanstvena redakcija sporoča:  Evropska unija skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo in drugimi mednarodnimi skupinami danes začenja z globalno spletno kampanjo za zbiranje finančnih sredstev za izdelavo cepiva proti koronavirusu. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen [Ursula fon de lAjn] vlade, podjetja in organizacije z vsega sveta poziva k donacijam. Začetni cilj kampanje je zbrati vsaj 7,5 milijarde evrov, ki bodo razdeljeni na tri področja – diagnostiko, zdravljenje in izdelavo cepiva. Želja je, da se s takšnim mednarodnim sodelovanjem omogoči hitrejši in univerzalen dostop do učinkovite oblike zdravljenja bolezni. Trenutno je po svetu v testiranju 268 potencialnih terapij in 97 cepiv za COVID-19. Večino projektov vodijo zasebna podjetja, nekatera tudi v sodelovanju z javnimi raziskovalnimi institucijami in univerzami. Čeprav predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump napoveduje cepivo že do novega leta, so razvijalci cepiv skeptični in poudarjajo, da cepivo lahko pričakujemo šele v letu in pol.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.