poblagovljeno delitveni OFF

Aktualno-politična novica
delitvena ekonomija
2. 11. 2017 - 15.00
 / OFF

V Estoniji je v veljavo stopil zakon, ki izenačuje pravne pogoje za taksiste in zasebno najete voznike. Vprašanje zavarovalnin sicer še vedno ostaja odprto, je pa zakon pomemben preboj za storitvi Uber in Taxify. Zakon je pomemben mejnik za poblagovljenje delitve prevozov, ki se v drugih članicah Evropske unije spopada z zakonskimi težavami in protesti klasičnih prevoznikov. V Londonu je na primer Uber septembra izgubil licenco za upravljanje storitev osebnega prevoza, iz Danske, Bolgarije in Madžarske pa se je Uber umaknil po lastni presoji. Še pomembnejša za Uber pa bo odločitev Sodišče Evropske unije, ki presoja o tem, ali gre za spletno posredovanje storitev ali za prevozno podjetje.

Maduro bolivarVenezuelski predsednik Nicolas Maduro je javnosti predstavil nov bankovec za 100.000 bolivarjev, s katerim želi obrzdati visoko inflacijo. Menjalni tečaj bankovca znaša približno 2 evra, po besedah Madura pa gre za prehodno rešitev, saj Venezuela opušča uporabo fizičnega denarja. Ob predstavitvi bankovca je venezuelski predsednik napovedal še 30 odstotni dvig minimalne plače in povišanje sredstev v pokojninski blagajni. Inflacija v državi je sicer več sto odstotna, zaradi česar realna vrednost minimalne plače še vedno pada. Narodna ustavodajna skupščina pa je sprejela zakon, ki predvideva vzpostavitev tako imenovanega AGROSUR konzorcija, ki bo koordiniral proizvodnjo večjih javnih in zasebnih kmetijskih obratov. Bolj poglobljen uvid v venezuelsko politično-ekonomsko krizo lahko dobite, če prisluhnete posnetkom čavističnega programa, ki jih najdete na povezavi radiostudent.si/politika/fukus-venezuela (hint: KLIK KLIK!).

Mednarodna organizacija dela je sestavila osnutek resolucije, s katero podpira načrtovane spremembe delovne zakonodaje v Katarju. Resolucijo, o kateri bo organizacija glasovala prihodnji teden, je podprla tudi Mednarodna konfederacija sindikatov, ki je bila do sedaj velik kritik stanja delavskih pravic v Katarju. Tam namreč trenutno vlada zakonodaja, ki predvideva, da delavec ne sme zapustiti delovnega mesta, če se s tem ne strinja delodajalec, brez posebne vize pa ne sme zapustiti države. V Katarju, ki ima zgolj okrog 300.000 prebivalcev, večino od 1,6 milijona delavcev sestavljajo migranti iz Azije.

Katarska vlada se je prejšnji teden z Mednarodno organizacijo dela dogovorila za sveženj reform, ki bi poleg svobode delavca, da brez dovoljenja delodajalca zamenja službo ali zapusti državo, prinesle še minimalno plačo in sklad za izplačevanje zapoznelih plač. Kljub temu Amnesty International in Human Rights Watch opozarjata, da vlada ni podala nobenega časovnega okvirja za vpeljavo naštetih reform. Prav tako zaveze vlade niso dovolj konkretne, da bi nujno bistveno izboljšale položaj delavcev. Katar bo leta 2022 gostil svetovno prvenstvo v nogometu, infrastrukturo za ta spektakel pa gradi približno 12 tisoč delavcev, večinoma iz južne Azije.

Skupina sirskih migrantk z otroki se je protestno utaborila pred grškim parlamentom v Atenah zaradi zakasnitve in zavlačevanja pri njihovi združitvi s sorodniki v Nemčiji. Nekateri migranti, ki so v Grčiji obtičali že dlje kot leto dni, so začeli tudi gladovno stavkati. Grški mediji so poročali, da sta se Grčija in Nemčija maja dogovorili o počasnejši združitvi migrantov v Grčiji s sorodniki v Nemčiji, kar je grška vlada zanikala. Grški minister za migracije Yannis Mouzalas je tudi izjavil, da je vlada letos uspela povečati število združitev migrantov s sorodniki za 27 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom. Priznal pa je, da zamude so.

Britanska premierka Theresa May je na mesto novega obrambnega ministra imenovala Gavina Williamsona. Ta je nasledil Michaela Fallona, ki je svojo odpoved podal zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju. Pred 15 leti je namreč na večerji novinarki stalno polagal roko na koleno. May je tudi sklicala poseben sestanek v odgovor na številne obtožbe spolnega nadlegovanja konzervativnih poslancev.

Britanska vlada je napovedala, da bo prvič po desetletju odredila proračun Severne Irske. Vlada v Londonu se je za ta ukrep odločila po tem, ko se severnoirski stranki Sinn Fein in Unionistična stranka nista uspeli dogovoriti o delitvi oblasti. Razkol med njima je povzročila afera o podeljevanju ekoloških subvencij, pogajanja o proračunu pa so propadla v sredo. Stranki se sicer strinjata, da je razkol med njima ozek. O tem sta se v telefonskem razgovoru strinjala tudi britanska premierka Theresa May in njen irski kolega Leo Varadkar. Je pa Varadkar Thereso May opozoril, da uveljavljanje mirovnega sporazuma Velikega petka iz leta 1998, ki vladi v Londonu daje pravno podlago za urejanje proračuna, ne pride v poštev. Sinn Fein podpira sodelovanje Irske pri sestavi proračuna Severne Irske.

Začenja se zaslišanje za 14 članov odstavljene katalonske vlade. Bivšega premierja Carlesa Puigdemonta ni med njimi, saj je zaradi visoke verjetnosti, da bo pridržan, odpotoval v Belgijo. Poleg Puigdemonta zaslišanje špricajo še štirje predstavniki nekdanje katalonske vlade. Odstavljeni politiki morajo v tednu dni skupno poravnati 6,2 milijona evrov varščine. Formalna obtožnica proti njim še ni vložena, grozi pa jim do 30-letna zaporna kazen zaradi upora in zlorabe javnih financ.

Zgolj devet držav od 194 podpisnic zaveze o izkoreninjenju hepatitisa svoje zaveze tudi izpolnjuje. To so ugotovitve svetovnega foruma o hepatitisu, ki trenutno poteka v Sao Paolu v Braziliji. Po zavezi, sprejeti lansko leto, bi v svetu hepatitis izkoreninili do leta 2030, trenutno svetovno potrjeno število okužb pa se giblje okrog 325 milijonov.

Direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc je začel postopek za razrešitev urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Postopek naj bi se začel na podlagi predloga direktorice televizije Ljerke Bizilj. Kadunc je Jadranko Rebernik skušal razrešiti že letos poleti zaradi prispevka o hrvaškem nacionalističnem pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, a takrat programski svet njegovega predloga ni podprl. Uradnega razloga za ponovni poskus razrešitve RTV ni podal.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness