Poceni zelenjave OFF

Aktualno-politična novica
23. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Jevgenij Roizman, župan ruskega Jekaterinburga, je odstopil s položaja. Lokalna vlada v Jekaterinburgu je pred enim mesecem izglasovala uredbo, ki določa, da župani ne bodo več izvoljeni z neposrednimi volitvami, ampak izbrani s seznama predstavnikov lokalne vlade, ki ga bo sestavila posebna komisija. Roizman, ki je zmagal na lokalnih volitvah leta 2013, je uredbi nasprotoval. Kot predstavnik lokalne vlade bi jo moral ta teden podpisati, s čimer bi uredba stopila v veljavo. Tega ni storil, ker si, po njegovih besedah, ni želel legitimirati odločitve nekoga drugega. Roizman je sicer eden redkih lokalnih politikov, ki odprto kritizira vlado ponovno izvoljenega predsednika Vladimirja Putina. Pogosto se udeležuje protestov v podporo enemu od vodij opozicije Alekseju Navalnemu, ki na predsedniških volitvah marca ni smel kandidirati. 

O zaslišanju Marka Zuckerberga na temo zasebnosti v Evropskem parlamentu
 / 23. 5. 2018

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se je udeležil razprave v Evropskem parlamentu o zlorabi osebnih podatkov. Predsednik parlamenta Antonio Tajani je prejšnji teden razburil evropske poslance z odločitvijo, da bo sestanek zaseben. Sestanka so se namreč udeležili samo Tajani, predsedniki parlamentarnih političnih skupin in nekaj evropskih poslancev. Zaradi pritiska poslancev je Tajani pristal na prenašanje razprave v živo. Zuckerberg je na 60 minut vprašanj odgovoril v manj kot 30 minutah, zaradi narave formata razprave pa se je imel možnost mnogim vprašanjem izogniti. Zuckerberg je poudarjal, da se podjetje zavzema za izboljšanje trenutnega stanja varovanja podatkov in da bo podjetje podvojilo število zaposlenih, ki skrbijo za varnost uporabnikov. Na ravni Evropske unije ta teden stopa v veljavo Splošna uredba o varstvu podatkov, ki je bila sprejeta že leta 2016, na podlagi katere bo moral posameznik, katerega podatki se uporabljajo, privoliti v kakršnokoli obdelavo osebnih podatkov. 

Novi stari venezuelski predsednik Nicolas Maduro je iz države izgnal dva od najvišjih ameriških diplomatov. Odločitev sledi novim sankcijam, ki jih je proti Venezueli uvedel ameriški predsednik Donald Trump. Ta je dan po venezuelskih volitvah, ki jih je ameriška vlada označila za goljufive, z izvršilno odredbo ameriškim državljanom in podjetjem prepovedal kupovanje obveznic venezuelske države in venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA. Prej so se podobne sankcije proti Venezueli nanašale samo na kupovanje sredstev posameznih članov Madurove vlade.

Nemška javna radiotelevizijska hiša ARD je objavila poročilo, da špansko tožilstvo zaradi okoljskih zločinov preiskuje G’s Espana, ki je najpomembnejši dobavitelj sadja in zelenjave za nemške trgovine Aldi, Lidl, Rewe in Edeka. Tožilstvo v Murcii preiskuje okoli 40 kmetov, uradnikov in kmetijskih podjetij zaradi metod kmetovanja, ki so pripomogle k uničevanju pomembne lagune Mar Menor. Leta 2016 je visoka stopnja onesnaženosti v laguni skoraj povzročila ekološki propad. Zaradi zahtev po poceni zelenjavi kmetovalci in podjetja s skritimi cevmi izpuščajo okoljske toksine v morje okoli lagune, kar pripomore k uničevanju njene flore in favne.

Nadaljujemo z okoljsko problematiko. V indijskem pristaniškem mestu Thoothukudi je okoli 5000 protestnikov zaradi onesnaževanja zahtevalo zaprtje tovarne bakra Sterlite Copper. V protestih je posredovala indijska policija in ubila 12 protestnikov. Tovarna Sterlite Copper je v lasti britanskega rudarskega velikana Vedanta Resources, leta 2013 pa je zaradi izpusta plinov, ki je prizadel dihala lokalnih prebivalcev, morala začasno zapreti obrat. Tovarna trenutno ne obratuje, lokalni prebivalci in aktivisti pa že mesece opozarjajo na kontaminacijo podtalnice. Člani opozicije v indijskem kongresu so policijsko nasilje nad protestniki označili za državno sponzoriran terorizem.

Ukrajinska policija je sporočila, da je izvedla številne racije v okviru preiskave nameščanja nogometnih tekem. Notranji minister Arsen Avakov je novico potrdil in dodal, da je pod preiskavo 320 posameznikov oziroma 35 klubov, med njimi naj bi jih bilo pet iz prve lige. Avakov pravi, da so osumljeni domnevno zaslužili do pet milijonov evrov s polaganjem stav na domače tekme v Aziji. Med osumljenci naj ne bi bilo predstavnikov največjih klubov Šahtarja iz Donjecka in Dinama iz Kijeva.

Delo makedonskega posebnega tožilstva, ustanovljenega po prisluškovalni aferi leta 2015, je dalo prvi sodni epilog. Na dve leti zaporne kazni je bil obsojen bivši premier Nikola Gruevski, kriv pa je nezakonitega in netransparentnega nakupa blindiranega Mercedesa v vrednosti 600 tisoč evrov. Nakup vozila, ki ga je medtem nova vlada, po mnogo nižji ceni, že prodala, je izvedlo notranje ministrstvo po navodilih Gruevskega leta 2012. 

Gospodarske investicije v Gruziji in položaj delavstva
 / 8. 5. 2018

Gruzijski sindikat delavcev v metroju v Tbilisiju Enotnost 2013 je napovedal nadaljevanje stavkovnih aktivnosti in pritožbo na odločitev sodišča v prestolnici, ki je dosodilo, da delavci lahko stavkajo, a ne v delovnem času, češ da je pravica do stavke “fundamentalna”, a ne “absolutna”. Več o razlagi odločitve v sodbi pove Revaz Karanadze, študent politične ekonomije in soustanovitelj civilne iniciative Solidarity Network - Workers’ Center.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.