POLBRATOFF

Aktualno-politična novica
25. 7. 2017 - 15.00
 / OFF

Današnji OFF začenjamo na Maldivih, kjer sta vojska in policija izvedli popolno blokado zgradbe parlamenta in tako preprečili vstop poslancem opozicijske Maldivske demokratične stranke. Slednji so v parlament želeli vstopiti, da bi glasovali o razrešitvi predsednika parlamenta, sicer pripadnika vladajoče Progresivne stranke. Okrog razrešitve naj bi se sicer poenotila večina od 85 poslancev. Vodji Progresivne stranke in predsedniku Abduli Jaminu opozicija očita centralizacijo moči in nedemokratične prakse, prelomni korak pa naj bi predstavljalo sprejetje zakona o blatenju in svobodi govora leta 2016, ki da daje podlago za kriminalizacijo političnih nasprotnikov. Jaminu se resno maje stolček predvsem zaradi zavezništva med vodjo demokratične stranke Mahmudom Našidom, prvim demokratično voljenim predsednikom Maldivov, ter njegovim avtokratskim predhodnikom Maumunom Gajumom, polbratom trenutnega predsednika, ki znotraj Progresivne stranke vodi frakcijo. Stari sovražniki so tako postali prijatelji, saj so ravno sile, zveste Gajumu, v državnem udaru leta 2012 odstavile Našida.

Vre pa tudi na karibskem otočju. Barbadoško združenje zasebnih podjetij in vodilni sindikati so organizirali skupni protest proti zvišanju davka na prodajo, iz katerega se financirajo socialni programi. Na protestu v prestolnici Bridgetown se je zbralo 20 tisoč prebivalcev Barbadosa oziroma vsak sedmi državljan nekaj manj kot tristo tisoč glave države. Barbados je sicer davčna oaza, ki tujim podjetjem z več kot 13 tisoč evri letnih prihodkov obračunava do 2,5 odstotni davek. Davek na domača podjetja se giblje med 15 in 25 odstotki. Kljub ugodni davčni obravnavi tujih podjetij se je vladajoča stranka, ki se kiti z imenom Demokratična stranka dela, odločila državno blagajno polniti s petkratnim povišanjem davka na prodajo, ki bo po novem znašal 10 odstotkov.

Šrilanške oblasti so spremenile dogovor s kitajskim pristaniškim holdingom glede pristanišča Hambantota na jugu otoka. Prvotni dogovor je razburil šrilanško javnost in severno sosedo Indijo, saj naj bi kitajski investitorji skrbeli tudi za varnost pristanišča, kar bi potencialno omogočilo prihod njihove mornarice. Ta dogovor je sklenil bivši predsednik Mahinda Rajapaksa, ki je zunanjo politiko tradicionalno proindijskega otoka usmerjal proti kitajski. Rajapakso je na volitvah leta 2015 zamenjal trenutni predsednik Matripala Sirisena, ki je kmalu po ustoličenju obiskal tradicionalne zaveznike v New Delhiju in obljubil uravnoteženje zunanje politike. Uravnoteženje indijskih interesov z željo po kitajskih novcih je sedaj pripeljalo do kompromisa. Kitajski holding bo upravljal s pomoli, medtem ko bo za varnost skrbela Šrilanška luška kapetanija. Poleg tega naj bi dogovor vseboval tudi klavzulo, ki vojaškim plovilom prepoveduje vstop v luko. Pristanišče Hambantota je sicer pomemben del nove kitajske Nove svilne poti.

Farmacevtski gigant Johnson&Johsnon je predstavil novo cepivo za AIDS, imenovano “AD26 mozaik”. Po bojda obetavnih zgodnjih kliničnih preizkusih naj bi zdravilo do konca leta preizkusili na 2600 prostovoljkah v južni Afriki.  Cepivo naj bi bilo posebej učinkovito, saj združuje proteine, ki stimulirajo imunski odziv za 4 različne vrste virusa HIV. Dosedanja cepiva naj bi bila pretežno neučinkovita ravno zaradi variabilnosti in pogoste genske mutacije virusa HIV.

Uprava Fiat Chrysler Automobili Srbija in vodstvo Samostojnega sindikata zaposlenih v Fiatu sta danes pod budnim očesom srbske premierke Ane Brnabić in ministra za gospodarstvo Gorana Kneževića podpisala sporazum o nadaljevanju dela v tovarni Fiat. Tam je od 27. junija do 18. julija potekala stavka. Sporazum vključuje usklajevanje plač z inflacijo v naslednjih treh letih. Letos naj bi se plača zaposlenim dvignila za 2,2 odstotka, prihodnje leto pa za 4,5 odstotka. Delavcem naj bi do konca avgusta izplačali polovico bonusa, drugo polovico pa do konca leta. Poleg tega se bo podvojilo tudi nadomestilo za nočni prevoz. Sindikat se je zavezal, da za čas veljave sporazuma, ki je tri leta, ne bo organiziral stavkovnih dejavnosti. Premierka Brnabić je obe strani označila za pogumni, sporazum pa za dober kompromis. Podpisu sporazuma pa nasprotujejo v sindikatu Neodvisnost. Predsednik omenjenega sindikata je bil pretekli teden izključen iz stavkovnega odbora, saj je edini nasprotoval tovrstnemu dogovoru z lastniki tovarne.

Avstrijsko sodišče v Kremsu je palestinskega prosilca za azil obsodilo na dosmrtni zapor zaradi članstva v Hamasu in načrtovanja terorističnega napada. Tožilstvo Palestinca bremeni, da naj bi dvema rojakoma po socialnih omrežjih naročil, da v Jude vržeta jabolka, kar naj bi bila tajna beseda za ročne granate. Omenjeni Palestinec je pred pobegom v Avstrijo služil 9 letno zaporno kazen v Izraelu zaradi napada na izraelske vojake.

Potem ko je Madžarska vztrajno potiskala svoje lovke v Slovenijo, preko javno javnega partnerstva pri drugem tiru in nakupov političnih glasil, je veliki met končno uspel Sloveniji. Madžarski prestolnici smo namreč uspeli podatkniti delček slovenstva. V 11. okrožju Budimpešte so danes na južnem delu ulic Bükköny in Safrany slovesno poimenovali Ljubljanski trg.

Na obali se bo zgleda vendarle igralo golf. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z občino Piran ter Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov predstavilo tako imenovani kompromisni predlog postavitve golf igrišča v piranski občini. To naj bi bilo delno umeščeno v Krogu, delno pa v Sečoveljski dolini. Medtem ko na ministrstvu in na občini govorijo o sonaravni eko zgodbi med oljkami in vinogradi, pa v

Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre sedanjemu predlogu lokacije ostro nasprotujejo. Zakaj, pojasni Jožef Horvat z omenjenega združenja.

Izjava

Poudarek današnje novinarske konference Združenja je bil na alternativnem predlogu, ki pa je star že nekaj let in je pravzaprav prišel prav z ministrstva. Horvat:

Izjava

Več pa v današnjem OFFsajdu ob 17h.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness